Η Ένωση Ανδρίων, στις αρχές Νοεμβρίου διοργάνωσε μια εξαιρετική εκδρομή στην Κάτω Ιταλία.
Το πρόγραμμα του ταξιδιού, που επιμελήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Πρακτορείο ταξιδίων “Porto Andros” της Άννας Στυλιανού, περιλάμβανε επισκέψεις σε γραφικά μέρη, όπως το Μπάρι, η Πομπηία, το Αμάλφι, το Ποζιτάνο, το Σαλέρνο, το Λέτσε, το Αλμπερομπέλο και τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.
Η εκδρομή ξεκίνησε από την Αθήνα με πρώτο σταθμό την Πάτρα, απ’ όπου οι συμμετέχοντες επιβιβάστηκαν σε πλοίο για το Μπάρι. Επόμενη στάση η αρχαία νεκρόπολη της Πομπηίας και στη συνέχεια το Σαλέρνο, όπου πραγματοποιήθηκε η διανυκτέρευση της δεύτερης ημέρας. Την επόμενη μέρα, το πρόγραμμα περιλάμβανε μια μαγευτική παραθαλάσσια διαδρομή στη Κοστιέρα Αμαλφιτάνα και επίσκεψη στο γραφικό Ποζιτάνο.
Η τέταρτη μέρα αφιερώθηκε στο Λέτσε, με επίσκεψη στον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό, τον στύλο του Αγίου Ορονζο, το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια, η εκδρομή επικεντρώθηκε στα Ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας. Ξεκινήσαμε από το Οτράντο, όπου είδαμε την Παναγία των Μαρτύρων με την εντυπωσιακή Βυζαντινή αγιογράφηση και το μεγαλύτερο ψηφιδωτό δάπεδο της Ευρώπης, το «Δέντρο της Ζωής». Ακολούθησε η επίσκεψη στη Στέρνα, με την υπόγεια Στέρνα και τις 68 κολόνες διαφορετικών ρυθμών, και το Καλημέρα, όπου είδαμε τη στήλη από αττικό μάρμαρο με την επιγραφή “Ξένος δεν είσαι εδώ στο Καλημέρα”.
Στην Στερνατία, ο πρόεδρος του συλλόγου ΧΩΡΑΜΑ, «Γιώργος» (Giorgio Filleri), ξενάγησε την ομάδα στα αξιοθέατα του χωριού, όπου οι ντόπιοι μιλούν το Ελληνικό ιδίωμα με Ιταλικές επιρροές. Τα χωριά της περιοχής αναδύουν το άρωμα της Μεγάλης Ελλάδας, με την παράδοση να είναι διάχυτη στους δρόμους και στους φιλόξενους κατοίκους.
Την προτελευταία ημέρα, η εκδρομή συνεχίστηκε για το Αλμπερομπέλο, την πόλη των τρούλων, όπου περπατήσαμε στα γραφικά στενά της και απολαύσαμε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Παρά την τουριστική ανάπτυξη, η πόλη διατηρεί την αυθεντικότητά της. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Μπάρι, όπου περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη, με τα μεσαιωνικά τείχη και τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου. Εκεί, προσκυνήσαμε το σκήνωμα του Αγίου Νικολάου, του προστάτη των παιδιών, και θαυμάσαμε τη λειψανοθήκη που περιέχει τα οστά του, τα οποία είχαν κλαπεί το 1087 από τα Μύρα της Μικράς Ασίας.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επιβίβαση στο πλοίο το απόγευμα και την επιστροφή στην Ελλάδα. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία με τους συμμετέχοντες να νιώθουν τυχεροί που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν αυτό το αξέχαστο ταξίδι!
Φωτο: Κατερίνα Δαγιάση-Μαργέτη
Περισσότερες φωτογραφίες θα βρείτε στο site της Ένωσης: