Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με την υποστήριξη του Δήμου Άνδρου , την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 20224, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας διοργάνωσε μία εκδήλωση για τη Χάρτα του Ρήγα, το έργο του Έλληνα Διαφωτιστή και πρωτεργάτη της Επανάστασης Ρήγα Βελεστινλή, γνωστού ως Ρήγα Φεραίου, της οποίας ένα αντίτυπο της βρέθηκε στην Άνδρο χάρη στον αγωνιστή, διαφωτιστή και φιλόσοφο Θεόφιλο Καΐρη, ως εποπτικό μέσο για το περίφημο Ορφανοτροφείο του.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστεί το αντίτυπο της Χάρτας που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας μετά από τη συντήρησή του στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την κ. Άρτεμη Καμπουράκη και την κ. Ιωάννα Στεφανή που μίλησε στην εκδήλωση για το δύσκολο αλλά ωραίο έργο τους.
Ο κυριότερος όμως σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης της Εφορείας Κυκλάδων με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα με τον τίτλο «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».
Για τον σκοπό της εκπαιδευτικής δράσης μίλησε η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Σταυρούλα Παπανικολοπούλου
και για τα μέσα της εκπαιδευτικής δράσης μίλησε ο κ. Άγγελος Γιακουμάτος
ο οποίος μαζί με την κ Βασιλική Φατή παρουσιάζουν ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα χρησιμοποιώντας διοράματα με φιγούρες playmobil.
Στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη δόθηκε ψηφιακό αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος.
Η Χάρτα, που αποτελείται από δώδεκα φύλλα διαστάσεων το καθένα 50Χ70 εκ. {τυπώθηκε το 1796-97 στη Βιέννη} συντηρήθηκε και τοποθετήθηκε σε νέα θέση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, αντίγραφο του Ημερολογίου του Ολύμπου και όπλα του Θεόφιλου Καΐρη, που παραχώρησε η κ. Ειρήνη Ευανθία Καΐρη – Γιαννουλοπούλου.
Εντός του Οκτωβρίου ξεκινά η υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης με τη συμμετοχή σχολείων της Άνδρου, ενώ είναι δυνατός ο προγραμματισμός επισκέψεων και σχολείων εκτός νησιού κατόπιν συνεννόησης.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΒΓΕΙ KAI ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ VANGLOUK