Νέα

Τρίτη 15/10 στη κιν. Λέσχη: η ταινία India Song της Μαργκερίτ Ντυράς

Τρίτη 15/10/24

Δημοτικό Κινηματοθέατρο Άνδρου

Προβολή σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Με ελεύθερη είδοδο , χορηγός Ίδρυμα Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου

India Song

: https://www.imdb.com/title/tt0073166/

Γαλλική ταινία αισθηματική 1974 | Εγχρ | Διάρκεια: 95′ ,

σκηνοθεσία Μαργκερίτ Ντυράς

με τους: Ντελφίν Σεϊρίγκ, Κλωντ Μαν, Μάικλ Λόνσντεϊλ, Μάθιου Καριέρ, Βέρνον Ντόμπτσεφ.

Η Anne-Marie Stretter είναι η σύζυγος του Γάλλου πρέσβη στην Ινδία τη δεκαετία του 1930. Με την πλήρη γνώση του Γάλλου πρέσβη, η Anne-Marie έχει πολλές ερωτικές περιπέτιες ενώ ο κόσμος που κατοικούν φθείρεται από μέσα προς τα έξω. Ο αντιπρόξενος της Λαχώρης αναζητά μαζί της μια ερωτική σχέση, κάτι που είναι αδύνατο λόγω ενός παλιότερου σκανδάλου όπου πυροβόλησε τους λεπρούς, τους καθρέφτες και τον εαυτό του. Η Anne-Marie τελικά πετυχαίνει την αυτοκτονία που είχαν αρχικά επιχειρήσει πολλά χρόνια πριν.
Η ταινία ήταν η πρόταση της Γαλλίας για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας αλλά δεν προκρίθηκε τελικά.

Μαργκερίτ Ντυράς

Στις 4 Απριλίου του 1914 γεννιέται η Μαργκερίτ Ντυράς (Marguerite Duras). Η Ντυράς, γαλλίδα συγγραφέας και κινηματογραφίστρια, έμελλε να σημαδέψει με το έργο και τη ζωή της τον κόσμο της παγκόσμιας διανόησης.

Γεννήθηκε στην Σαϊγκόν, στην Γαλλική Ινδοκίνα (σημερινό Βιετνάμ). Οι γονείς της έφτασαν στην Ινδοκίνα με αφορμή μια καμπάνια για εργασία στις αποικίες. Ο πατέρας της πέθανε λίγο μετά. Η δύσκολη ζωή της υπήρξε πηγή έμπνευσης για τα έργα της.

Σε ηλικία μόλις δεκαεπτά χρόνων, μετεγκαταστάθηκε στη Γαλλία, με σκοπό να σπουδάσει μαθηματικά. Νωρίς, όμως, εγκατέλειψε την επιστήμη των μαθηματικών, προκειμένου να ασχοληθεί με τις σπουδές πάνω στο αντικείμενο των πολιτικών επιστημών, που αγαπούσε και λάτρευε.

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, βρέθηκε να δουλεύει για την κυβέρνηση του Βισύ, αλλά, ταυτόχρονα, ήταν και μέλος της Γαλλικής εθνικής αντίστασης. Η αντιστασιακή δράση της την οδήγησε στα κάτεργα του Μπούχενβαλντ, όπου και κινδύνεψε σοβαρά η ζωή της.

 

Το 1943, θα κάνει την πρώτη της απόπειρα στα γράμματα και τη συγγραφική τέχνη, δημοσιεύοντας το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Les Impudents».

Μετά τον πόλεμο η Ντιράς εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλά περιοδικά, μεταξύ τον οποίων και το Observateur. Εκτός από μυθιστορήματα έγραψε επίσης θεατρικά έργα, σενάρια για τον κινηματογράφο (μεταξύ των οποίων το διάσημο πλέον Χιροσίμα, αγάπη μου που κέρδισε την υποψηφιότητα για Όσκαρ σεναρίου) και ασχολήθηκε με την παραγωγή ταινιών.

Το βιβλίο της «Moderato Cantabile» (1958) κέρδισε το βραβείο «Prix de Mai» της ίδιας χρονιάς και δυο χρόνια αργότερα γυρίστηκε ταινία από τον σημαντικό Άγγλο σκηνοθέτη Πίτερ Mπρουκ.

Το 1984 έγραψε το βιβλίο «Ο εραστής» και κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ. Εμβληματικό έργο, ο «Εραστής» είναι μια υποβλητική αφήγηση με αυτοβιογραφικά στοιχεία, που τοποθετείται στη γαλλική Ινδοκίνα, όπου η συγγραφέας πέρασε την παιδική και εφηβική ηλικία μαζί με την οικογένειά της. Το βιβλίο γυρίστηκε ταινία από τον Ζαν Ζακ Ανό και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Πηγή: Cityportal

Μαργκερίτ Ντυράς: Η συγγραφέας του πάθους και της οδύνης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio