Νέα

“Το Άνθος της Νιότης” στο Κτήμα Ηλίανθος

Το Άνθος της Νιότης

Περιφερειακή καλλιτεχνική κατασκήνωση (30 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου 2024)

Στο Κτήμα Ηλίανθος της Χώρας Άνδρου συντελέστηκε για δέκα ημέρες ένα μικρό θαύμα.

 

Το Άνθος της Νιότης, η δεκαήμερη καλλιτεχνική κατασκήνωση για εφήβους που διοργάνωσε η ΆΥΛΑ με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α. στην πρώτη πιλοτική της έκδοση, κατάφερε και δημιούργησε έναν φυσικό χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης και συν-δημιουργίας μέσα στη φύση.

Δεκατέσσερα συνολικά παιδιά, 10 έως 16 ετών, από διαφορετικές περιοχές της Άνδρου συμμετείχαν σε συνολικά πέντε εργαστήρια, τέσσερα καλλιτεχνικά και ένα εντατικής γεωπονίας, συνολικής διάρκειας 55 ωρών, ενώ το ημερήσιο πρόγραμμα συμπλήρωσαν παράλληλες δράσεις, παιχνίδια, ανοιχτές στο κοινό συζητήσεις, προβολές κ.α.

Ορόσημα του δεκαήμερου προγράμματος αποτέλεσαν η ανοιχτή σε γονείς και φίλους εκδήλωση «Στοιχεία και Στοιχειά του Νερού» καθώς και η ανοιχτή πρόβα της παράστασης «Η Φάμπρικα του Νερού» στο μνημείο Φάμπρικα του Εμπειρίκου στις Στενιές. Με τις δράσεις αυτές τα παιδιά μετέφεραν τα μηνύματα της κλιματικής αλλαγής, της αγωνίας για το νερό (water stress) και της εγκατάλειψης των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς γύρω από το οικογενειακό τραπέζι και τη δημόσια σφαίρα εγγράφοντας τη δική τους ματιά στη παγκόσμια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του τοπικού πλούτου στην Άνδρο και σε άλλα μέρη της γης.

Η εκδήλωση «Στοιχεία και Στοιχειά», έναυσμα για το θεατρικό εργαστήρι που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της ιστορικού Ελένης Μπενέκη, του μετεωρολόγου-μαθηματικού Θοδωρή Κολυδά και του λαογράφου -ερευνητή Γιώργου Σπέη και ενεργοποίησε αφηγήσεις, μαρτυρίες και επιστημονικά δεδομένα που τροφοδότησαν τη σκέψη, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των νεαρών συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκήνωσης,

ενώ έδωσαν στην τοπική κοινότητα ένα πρώτο δείγμα γραφής για το πώς η ΆΥΛΑ δουλεύει με τη θεματική του περιβάλλοντος.

Η Φάμπρικα του Νερού

Στο θεατρικό εργαστήριο «η Φάμπρικα του Νερού ή Νοσταλγώντας το Μέλλον» τα παιδιά δούλεψαν με ρίμες, φανταστικά/μυθικά πλάσματα του νερού και ομαδικό πνεύμα για τη δημιουργία μιας εφηβικής περιπατητικής site specific παραστασης που αφηγήθηκε την ιστορία της Φάμπρικας του Εμπειρίκου, του μεγαλύτερου νερόμυλου στο Αιγαίο, φωτίζοντας αθέατες και αποσιωπημένες όψεις της κοινωνικής ζωής και ιστορικής παράδοσης του νησιού με ορίζοντα την ενεργοποίηση τους εκ νέου και τη δημιουργική αξιοποίηση τους μέσα στην καθημερινότητα της κοινότητας.

Τα εργαστήρια

Αναλυτικά, διεξήχθησαν τα παρακάτω εργαστήρια:

● Χορογραφίας Solace in Movement από την Ομάδα Σύγχρονου Χορού Πρόσχημα και τη Μαρία Κολιοπούλου, όπου οι συμμετέχοντες /ουσες εξερεύνησαν την απόλαυση της κινητικής πράξης, συνεργάστηκαν σε ζευγάρια και ομάδες, εξασκήθηκαν στην επικοινωνία και τον αυτοσχεδιασμό και δούλεψαν πάνω στην έννοια του «καταφυγίου» της κίνησης, ως μια μορφή υποστήριξης και συντροφιάς που μπορουμε να καταφεύγουμε σε κάθε στιγμή
● Οπτικοακουστικού περιεχομένου Action με την Ζωή Ξανθοπούλου, όπου εξοικειώθηκαν με βασικές τεχνικές λήψης και μαγνητοσκόπησης μπροστά και πίσω από την κάμερα
● Το διαθεματικά εικαστικό εργαστήριο Εμείς κι ο Κόσμος με την Ερμίνα Αποστολάκη, όπου αφοσιώθηκαν γύρω από τις έννοιες εαυτός και περιβάλλον και καταπιάστηκαν εντατικά με εργαλεία όπως το μακιγιάζ και τα κοστούμια ως προεκτάσεις του ατόμου στον χώρο της τέχνης
● Γεωπονίας Λεμονιά: Πρακτική και θεωρητική πάνω στο φημισμένο ανδριώτικο λεμόνι από την επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα την Αν. Καθ/τρια Αγγελική Παρασκευοπούλου και τον Αν. Καθ/τη Γιάννη Παπαδάκη, όπου οι νεαροί συμμετέχοντες και οι νεαρές συμμετέχουσες υιοθέτησαν ένα δέντρο τους κτήματος Ηλίανθος έπειτα από την τεχνική του μπολιάσματος, ενώ καλλιέργησαν τα δικά τους φυτώρια.

Ένα μικρό θαύμα

Σε παιδαγωγικό επίπεδο, η κατασκήνωση έδωσε την ευκαιρία σε συνολικά 14 παιδιά της Άνδρου να εισαχθούν στον χώρο της καλλιτεχνικής έκφρασης και συλλογικής δημιουργίας μέσα από παιγνιώδη, συμπεριληπτικό και ομαδικό τρόπο, καλλιεργώντας και εξερευνώντας δεξιότητες και ταλέντα, ενώ ταυτόχρονα τα έφερε σε επαφή με έννοιες-κλειδιά της δημιουργικής διαδικασίας όπως η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη, ο αναστοχασμός, η αυτενέργεια και ο αυτοσχεδιασμός, η έρευνα, το μοίρασμα, η διαπραγμάτευση και η συνεργασία. Η χρονική συγκυρία, στην αυγή δηλαδή της νέας σχολικής χρονιάς λειτούργησε υποδειγματικά καθώς εφοδίασε τα παιδιά με αυτοπεποίθηση, αισθήματα χαράς και ολοκλήρωσης και πολύτιμες αναμνήσεις, ενώ ανανέωσε την υπόσχεση για μια νέα έκδοση του «Άνθους της Νιότης».

Το γεγονός πως μέσα στο πυκνό χρονικό διάστημα των δέκα ημερών δεκατέσσερις έφηβοι χωρίς προηγούμενη εμπειρία μεταξύ τους κατάφεραν να συνθέσουν μια δημιουργική ομάδα που ολοκλήρωσε πέντε εργαστήρια, διαμόρφωσε ένα νέο καλλιτεχνικό συμμετοχικό έργο «η Φάμπρικα του Νερού» και λειτούργησε ομαλά σαν σύνολο, που δεν αποκρύπτει αλλά αντίθετα φωτίζει τη ποικιλομορφία και την ετερογένεια των επιμέρους μερών, καθιστά το έργο του «Άνθους της Νιότης» ένα μικρό θαύμα και αποδεικνύει τι είναι ικανή να πετύχει η νέα γενιά τόσο στις τέχνες όσο και στην περιβαλλοντική αφύπνιση.

Αξιομνημόνευτοι αρωγοί

Σημαντικοί αρωγοί της πρωτοβουλίας αυτής στάθηκαν Ανδριώτες επαγγελματίες της εστίασης που στήριξαν έμπρακτα τη δράση προσφέροντας δωρεάν γεύματα και κεράσματα για τη λειτουργία της κατασκήνωσης και συγκεκριμένα, με αλφαβητική σειρά, οι: Γαρύφαλλος Αντώνης,  Γαρύφαλλος Γιώργος,  Γασπαρής & ΣΙΑ ΟΕ.,  Κρισίλιας,  Κρίτης,  Πέττας,  Express Market,  Proton market καθώς και τα καταστήματα «Αρχιπέλαγος», «Μπινελίκια», «Ναυτικός Όμιλος Άνδρου», «Παρέα», όπως και τον Σύλλογο Γυναικών και τον Σύλλογο Μαινήτων για τη φροντίδα των γευμάτων.

Ειδικές ευχαριστίες στην Golden Star και το ταξιδιωτικό γραφείο Explore Andros του κ. Μπαλόγιαννη χορηγούς μετακινήσεων της κατασκήνωσης, καθώς και στην κα. Γκέλυ Μανούσου και την κα. Ελένη Δράκου, χορηγούς φιλοξενίας, για την παραχώρηση των καταλυμάτων Sariza Spring Hotel και Ενοικιαζόμενα Ελένη αντίστοιχα.

Ευχαριστούμε επίσης την κα. Φλώρα Μανούσου για τις μετακινήσεις των συντονιστών/τριών των εργαστηρίων από το Γαύριο προς τη Χώρα.

Τέλος, ευχαριστούμε ολόθερμα την κα. Σωσσίδου για την ευγενική παραχώρηση του μνημείου Φάμπρικα του Εμπειρίκου στις Στενιές.

Η πρώτη περιφερειακή καλλιτεχνική κατασκήνωση «Άνθος της Νιότης» διοργανώθηκε με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α. και υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ειρήνη Δράκου

Οργάνωση – Παραγωγή: ΆΥΛΑ, Ευγενία Καββαδία

Επικοινωνία: Ευγενία Καββαδία

Υπεύθυνη χορηγιών: Ειρήνη Πιττακίδου

Συντονισμός Κτήματος Ηλίανθος: ΆΥΛΑ, Ευάγγελος Παπαδάκης

Solace in Movement: Μαρία Κολιοπούλου

Εμείς και ο Κόσμος: Ερμίνα Αποστολάκη

Η Φάμπρικα του Νερού ή Νοσταλγώντας το μέλλον: Ειρήνη Δράκου

Λεμονιά: Αγγελική Παρασκευοπούλου, Γιάννης Παπαδάκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Action, Ζωή Ξανθοπούλου

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio