Νέα

Δεν μας έφτανε η πυρκαγιά… Άναρχη τοποθέτηση στύλων του ΟΤΕ στα καμένα. Της Κατερίνας Κακαβελάκη

Πέρασαν κιόλας 3 εβδομάδες από την τρομαχτική πυρκαγιά στο νησί μας (περιοχές Φυρόη, Υψηλού, όρια Μεσαθουρίου-Στραπουριών). Ήταν μια φωτιά που μας άγγιξε, αλλά ευτυχώς στο ελάχιστο σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να συμβεί λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Για έμενα προσωπικά, ήταν σαν μια άσκηση για να δω πώς θα πρέπει να αντιδρώ σε ένα τέτοιο γεγονός και τι προετοιμασίες πρέπει να κάνω στο σπιτικό μου στο ενδεχόμενο μιας παρόμοιας κατάστασης.

Σχεδόν καθημερινά πλέον περνώ από τα καμένα και θυμάμαι τα βότανα που μάζευα άλλοτε στην περιοχή  και το εκπληκτικό μοβ χρώμα του σαν άνθιζε το αλεκάτι το φθινόπωρο. Παρηγορώ τον εαυτό μου, πιστεύοντας πως θα ξανανθίσει το βουνό, αν βέβαια το αφήσουν οι βοσκοί και δεν βάλουν ζώα στην περιοχή.

Πριν από 2 μέρες πέρασα από τα καμένα και γυρνώντας να δω την υπέροχη πανοραμική θεά της Χώρας προς απογοήτευσή μου συνειδητοποίησα ότι το τοπίο είχε αλλάξει. Εκτός βεβαία από τη θλιβερή εικόνα των καμένων τριγύρω, τώρα τη θέα της Χώρας και της θάλασσας παρεμποδίζουν μία σειρά από αντιαισθητικούς στύλους του ΟΤΕ που τοποθετήθηκαν μετά την πυρκαγιά (και συνεχίζουν να τοποθετούνται όσο γράφω αυτό το κείμενο).

Και καλά, εντάξει, πες πως δεν γινόταν να τοποθετηθούν πάλι ξύλινες κολόνες που είναι πιο φυσικές και όμορφες στο μάτι, πες ακόμα πως ούτε να βρεθούν οι ιδιοκτήτες των γύρω κτημάτων και να τοποθετηθούν πιο χαμηλά για να μην κόβουν την θεά. Αλλά δεν σκέφτηκε κάνεις πως θα ήταν τουλάχιστον καλυτέρα να τοποθετηθούν από την πλευρά του βουνού για να μην τραυματίζεται αισθητικά επιπρόσθετα η περιοχή;

Παρακαλώ λοιπόν τους υπεύθυνους να απομακρύνουν τις συγκεκριμένες πλαστικές κολώνες και να λύσουν το τεχνικό πρόβλημα χωρίς να δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα. Είναι κρίμα ένα λαβωμένο τοπίο από μια μάλλον φυσική καταστροφή να κακοποιείται κατά τέτοιο βάναυσο τρόπο από τον ανθρώπινο παράγοντα.

4 Σχόλια

  • “Άναρχη” ήταν η προηγούμενη κατάσταση, όπου στύλοι έμπαιναν αυθαίρετα κι ετσιθελικά μέσα στις περιουσίες ιδιωτών! Πλέον αυτό δεν έχει δικαίωμα, και πολύ σωστά, να το κάνει καμία εταιρία, δημόσια ή ιδιωτική, και τα εναέρια δίκτυα ακολουθούν συνήθως την πορεία του δρόμου.

  • “Ο/Η Άναρχος”, διαβάσατε με ολοκληρωμένο τρόπο το κείμενο; Εξηγεί καθαρά ότι υπάρχει η απλή λύση να μεταφερθούν από την πλευρά του βουνού. Επίσης, τα εναέρια δίκτυα που αναφέρετε μπορούν κάλλιστα να υπογειοποιηθούν.

  • Όπως πολύ σωστά γράφει η κ. Κακαβελάκη, για να λύσουν ένα τεχνικό πρόβλημα, δημιούργησαν ένα αισθητικό.

    Καμία αισθητική πλέον στο νησί μας. Η τοποθέτηση σε τόσο εμφανή σημεία είναι αντιαισθητική και εντελώς ακατάλληλη για το περιβάλλον μας. Είναι αδιανόητο να θυσιάζεται η παραδοσιακή ομορφιά στο βωμό μιας πρόχειρης λύσης.

  • Είναι πράγματι κρίμα. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση των στύλων, πέρα από το ότι οι ίδιοι είναι άσχημοι, κάνει τη διαδρομή να θυμίζει τσιμεντούπολη. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία, όπου πολλές φορές βλέπουμε αυτοκίνητα στην άκρη του δρόμου, με τους οδηγούς να έχουν βγει και να τραβάνε φωτογραφίες της Χώρας, χάνει τη μαγεία του…

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio