Νέα

Οικόπεδα: πρόστιμο 300 ευρώ για συνεπείς ιδιοκτήτες, λόγω νομοθετικού κενού

Ο υποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, από προληπτικό μέτρο πυροπροστασίας μετατράπηκε στην πράξη σε βραδυφλεγή βόμβα για πυρκαγιές. Το μέτρο εφαρμόστηκε με νομοθετικό κενό, δηλαδή χωρίς την πρόβλεψη ασφαλούς διάθεσης της βιομάζας από τους καθαρισμούς των οικοπέδων και φέρνει τώρα τους συνεπείς ιδιοκτήτες που καθάρισαν τις ιδιοκτησίες τους, αντιμέτωπους με παραβίαση της νομοθεσίας για την ανακύκλωση και τους κανονισμούς καθαριότητας των Δήμων και πρόστιμο 300 ευρώ.

Τεράστιοι όγκοι βιομάζας από τους καθαρισμούς 500.000 οικοπέδων, που αντιστοιχούν σε  συνολική έκταση άνω του 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων έχουν στοιβαχτεί έξω από τα οικόπεδα σε πεζοδρόμια, δρόμους  και άλλους κοινόχρηστους χώρους, με συνέπεια να αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για πυρκαγιές και εστίες ρύπανσης.

Συζητείται το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο

Η διαχείριση των τεράστιων όγκων ανεξέλεγκτης απόθεσης βιομάζας από τους καθαρισμούς των οικοπέδων, στους οικισμούς και σε εκτός σχεδίου δασικές και άλλες εκτάσεις, τρέχει τώρα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Δήμους, προκειμένου να μισθώσουν ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία και να προχωρήσουν άμεσα στην αποκομιδή.

Το θέμα, με τίτλο «καθαρισμός οικοπέδων, μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών», με σχετική εισήγηση του Βασίλη Κικίλια υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συζητείται στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024 στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρέμβαση πρωθυπουργού προς τους Δήμους

Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμα του καλεί σε άμεση κινητοποίηση τους Δήμους τονίζοντας ότι:

-«Επειδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο να στοιβάζονται έξω από τα οικόπεδα τα υπολείμματα από τους καθαρισμούς, καλούνται οι Δήμοι είτε με ίδια μέσα, είτε με ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία και σε συνεργασία με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, να απομακρύνουν κατεπειγόντως αυτούς τους επικίνδυνους εύφλεκτους όγκους. Γι’ αυτό και την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης 1,3 εκ. ευρώ σε 46 Δήμους της Αττικής».

Ακαθάριστα οικόπεδα: ανακοινώθηκε παράταση για τις δηλώσεις

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε στο παραπέντε εκπνοής της προθεσμίας, νέα παράταση για την υποβολή δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων για ακίνητα εντός οικισμού και εκτός σχεδίου με κτίσμα στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας. Η παράταση 15 ημερών μέχρι τα μέσα Ιουλίου…

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Από το : https://ecopress.gr/oikopeda-prostimo-300-evro-gia-synepeis/

2 Σχόλια

  • Μία και γίνεται συζήτηση για οικόπεδα που είναι ακαθάριστα και επικίνδυνα έχω εγώ δύο δίπλα μου ένα δεξιά ένα αριστερά εάν πάρουν φωτιά καήκαμε σε ποια υπηρεσία μπορούμε να Επικοινωνήσουμε μαζί
    Εάν υπάρχουν τηλέφωνα Ή μέσω internet παρακαλώ να το Ανακοινώσετε μεγάλα γράμματα κεφαλαία

  • Με τους υπόλοιπους Δήμους τι γίνεται; Στην Πάτρα, την 3η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, επικρατεί το απόλυτο χάος. Μια πόλη αφημένη στο έλεος με χόρτα, σκουπίδια, μπάζα παντού για μήνες τώρα σε κάθε γειτονιά…η κατάσταση είναι απάνθρωπη και πολύ σοβαρή και ο Δήμος σφυρίζει αδιάφορα. Την τελευταία 10ετία έχει εξαθλιωθεί με την αριστερή ιδεοληψία της τεχουσας δημοτικής αρχής να μην ενδιαφέρεται ούτε για το αυτονόητα. Ζούμε, εξαναγκασμένοι σαν χοίροι στην ίδια μας την πόλη ..γιατί δεν ελέγχονται οι δήμοι για τη διατήρηση της καθαριότητας και πέφτει το βάρος μόνο στους πολίτες με τα οικόπεδα; υπάρχει σοβαρό κενό στη νομοθετική ρύθμιση και σίγουρα δεν λύνεται μόνο με την επιπλέον χρηματοδότηση…

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio