Στον τόμο αυτό:
Η Λυδία Παλαιοκρασσά-Κόπιτσα παρουσιάζει την ανασκαφική έρευνα στην αγορά της αρχαίας Άνδρου και στον ναό του Απόλλωνα, στη σημερινή Παλαιόπολη.
Ο Γιώργος Πάλλης εξετάζει τις πολύπλευρες σχέσεις της Άνδρου με τη θάλασσα κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Με βάση τις μαρτυρίες ξένων περιηγητών.
Ο Γεώργιος Γλυνός σχεδιάζει τις ιστορικές διαδρομές του νησιού, που συγκροτούσαν ένα δίκτυο εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Ο Δημήτρης Κυρτάτας βιογραφεί τον πρωτοπόρο ρεΐζη Ιωάννη Βάτη και τον λησμονημένο δημογέροντα των Μενήτων Ανδρέα Μπαβάκη.
Ο Δημοσθένης Κωνσταντίνος Γαβαλάς προσκομίζει στοιχεία για τις ευεργετικές δραστηριότητες της οικογένειας Εμπειρίκου στο τέλος του 19ου αιώνα.
Ένα αδημοσίευτο σημείωμα του πρώην δημάρχου και ιστοριοδίφη Ευάγγελου Δερτούζου δίνει άγνωστες έως σήμερα πληροφορίες για τον κατεδαφισμένο και εξαφανισμένο από καιρό ναό του Αγίου Αθανασίου στη Χώρα.
Ο τόμος περιλαμβάνει και δύο φακέλους εγγράφων:
Στον πρώτο, μεταγράφονται και σχολιάζονται αδημοσίευτες επιστολές από τη συλλογή του Αριστείδη Μανταδέλη, οι οποίες φωτίζουν την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή στο νησί τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, έως την έκρηξη της ελληνικής επανάστασης.
Στον δεύτερο, αναδημοσιεύονται τα σωζόμενα αποσπάσματα από το χαμένο έργο του Θεόφιλου Καΐρη “Πολιτικαί σημειώσεις”.
Τα αποσπάσματα αυτά, που μετέγραψε και σχολίασε ο Ηλίας Τεμπέλης, αναφέρονται στη λειτουργία της αντιπολίτευσης σε μια νεοσύστατη πολιτεία, όπως η ελληνική.
Την Άγκυρα 6, που εκδίδεται στη μνήμη του Λεωνίδα και της Κατίνας Σ. Πολέμη, σχεδίασε και επιμελήθηκε επιστημονικά ο Δημήτρης Κυρτάτας. Διατίθεται από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη στην Άνδρο και τα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.