Νέα

Η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας  δεν είναι γιορτή. Της Μπέττυ Κωνσταντινίδου

Η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας  δεν είναι γιορτή, είναι ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών στις    9 Αυγούστου του 1910 ώστε να καθιερωθεί  «η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας»  από τη Γερμανίδα Σοσιαλίστρια Λουίζε Τσίτς, εμπνευσμένη εν μέρει από τους Αμερικανούς σοσιαλιστές. Στη μνήμη των 130 εργατριών σε εργοστάσιο υφασμάτων στη Ν.Υόρκη  πριν  53 χρόνια, στις 8 Μάρτη 1857, που τις έκαψαν ζωντανές γιατί τόλμησαν να απεργήσουν. ‘Εκτοτε το κίνημα των γυναικών δυνάμωνε και το 1955 η μαύρη Ρόζα Πάρκς  στην Αμερική αρνήθηκε να δώσει την θέση της στο λεωφορείο σε λευκό άνδρα.

Δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια οι γυναίκες  δεν έχουν ίσα δικαιώματα σε πολλές χώρες, αλλά και σε όσες χώρες έχουν θεσπιστεί  νομοθετικά παραβιάζονται συνεχώς, στην εργασία, στους μισθούς, στην αναζήτηση εργασίας, στην εργασιακή εκμετάλλευση. Αλλά και στο σπίτι είναι πολλές οι περιπτώσεις του αυταρχικού πατέρα ή  του συζύγου  ιδιοκτήκτη που δεν αναγνωρίζουν στην γυναίκα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι γυναικοκτονίες. Γυναίκες στον πόλεμο, στην Γάζα στην Ουκρανία , είναι τα πρώτα θύματα προσπαθώντας να σώσουν τα παιδιά και την οικογένειες τους.                       Είναι ελπιδοφόρο ότι έχει γίνει πρόοδος τα τελευταία χρόνια , ώστε  αρκετοί  σύντροφοι ή σύζυγοι  γυναικών να στέκονται στο πλευρό τους , αναγνωρίζοντας  και τον δύσκολο ρόλο της μητέρας.

Η εμπορευματοποίηση της γιορτής προωθείται από αυτούς που πρωτοστατούν στην εκμετάλλευση της γυναίκας ,η οποία  δεν θα  πρέπει να είναι σύμφωνη με αυτό, αλλά να διεκδικεί τα λόγια συμπάθειας  αυτής της ημέρας  να τα ακούει  όλο το χρόνο, ως αναγνώριση  των δυσκολιών  που  αντιμετωπίζει.

Όμως σ’αυτό το θέμα είχαμε μια πρόοδο στην Άνδρο, οι πολίτες  της  για πρώτη φορά εξέλεξαν Έπαρχο γυναίκα, την κα Άννα Βρεττού αποκρούοντας  τα κακόβουλα  σεξιστικά σχόλια του κίτρινου τύπου και όσων τα αναμετέδιδαν . Αναγνώρισαν τα πολλά προσόντα της , το ήθος και  τον αξιοπρεπή  προεκλογικό της αγώνα.

Της εύχομαι μια επιτυχημένη θητεία  στο πλαίσιο των  προγραμματικών εξαγγελιών της παράταξης της.  Αν και προέρχομαι  από αντίθετη παράταξη με πολλές διαφορές, πιστεύω  ότι η αγάπη της Άννας για την Άνδρο που εμφορείται από τις γονεϊκές της  αξίες, οι γνώσεις της , οι προσπάθειες της  να αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία, είναι δυνατόν να  επιφέρουν  κάποια θετικά αποτελέσματα  σε μια δύσκολη συγκυρία.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio