Νέα

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Σταύρος Ντουφεξής

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Σταύρος Ντουφεξής σε ηλικία 91 ετών, γνωστός για το έργο του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σύντροφος ζωής της κριτικού θεάτρου Άννυς Κολτσιδοπούλου. Αγαπημένο τους μέρος το χωριό Άγιος Πέτρος όπου είχαν αγοράσει σπίτι και περνούσαν πολύ καιρό.

Ο Ντουφεξής είχε σπουδάσει νομικά στην Αθήνα, υποκριτική στη Βιέννη και θεατρολογία και ιστορία της τέχνης στο Βερολίνο. Σκηνοθέτησε πάνω από 80 παραστάσεις στη Γερμανία, διασκεύασε και μετέφρασε έργα του αρχαίου δράματος και εμβληματικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Στις σκηνοθεσίες του περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων οι «Ιππείς» και οι «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, το «Λεόντιος και Λένα» του Μπίχνερ κ.ά. Συνεργάστηκε με την ΕΛΣ, την ΕΡΤ και το ΚΘΒΕ.

Την είδηση του θανάτου γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook ο κριτικός θεάτρου Γιάννης Σαρηγιάννης.

Η ανάρτηση του Γιάννη Σαρηγιάννη

 

«Σταύρος Ντουφεξής: Ναύπλιο 1932 -Αθήνα 6 Μαρτίου 2024. Ήταν ένας σημαντικός σκηνοθέτης. Και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Σπούδασε στην Βιέννη και στο Βερολίνο και έκανε γύρω στις 80 παραστάσεις στις γερμανόφωνες χώρες. Έως το 1974 που γύρισε στην Ελλάδα, όπου συνεργάστηκε με τα κρατικά Θέατρα και ιδιωτικούς θιάσους, έχοντας πλάι του πάντα την θεατρολόγο και κριτικό Άννυ Κολτσιδοπούλου, σύντροφό του στη ζωή. Η εμβληματική παράστασή του για μένα ήταν «Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ» -το 1976, στο Εθνικό, με την Ράνια Οικονομίδου στον επώνυμο ρόλο- όπου μας έδωσε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα αξεπέραστο μοντέλο μπρεχτικής παράστασης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έγιναν πικρά μετά το θάνατο, το 2015, στα 47 της χρόνια, της κόρης του από τον πρώτο του γάμο, της έξοχης μέτζο σοπράνο Στέλλας Ντουφεξή. Ας είναι αναπαυμένος».

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio