Νέα

  Κοινωνική Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Άνδρου. Της Ελένης Πολίτου

  Κοινωνική Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Άνδρου

             Ας μιλήσουμε  λίγο για το πως η στήριξη της κοινωνίας συμβάλλει στην Βιώσιμη Ανάπτυξη ενός τόπου και στον ¨Βιώσιμο Τουρισμό”.

Η Κοινωνία απότελεί ένα από τους τρείς πυλώνες για την Βιώσιμη Ανάπτυξης ενός τόπου καθώς   οι αποφάσεις και  τα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτός από την προστασία του Περιβάλλοντος και την οικονομική αξία που δημιουργείται από αυτά πρέπει να προάγουν τη γενική βελτίωση της κοινωνίας. η κοινωνική διάσταση της βιωσιµότητας εμπεριέχει την ιδέα της δικαιοσύνης µεταξύ των γενεών, πράγµα που σηµαίνει ότι οι µελλοντικές γενιές έχουν το δικαίωµα στην ίδια ή και καλύτερη ποιότητα ζωής µε τις σηµερινές γενιές.

Εάν κάποιος από τους τρεις πυλώνες  δεν συμμετέχει, ή δεν «λειτουργεί» σωστά τότε δεν µπορείη Βιώσιμη Ανάπτυξη να επιτευχθεί αποτελεσµατικά.

Επίσης μία από τις  3 βασικές λειτουργίες του «Βιώσιµου Τουρισµού» σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Τουρισµού Ηνωµένων Εθνών (UNWTO), είναι η ευηµερία όλων των εµπλεκόµενων φορέων της τοπικής κοινωνίας που θα πρέπει να διανέµεται δίκαια και η ανάπτυξη των λειτουργιών «βιώσιµου» τουρισµού σε µια περιοχή και θα περιλαµβάνει «σταθερή εργασία, εισοδηµατικές ευκαιρίες και κοινωνικές υπηρεσίες στις κοινωνίες υποδοχής, όπως  και συµβολή στην εξάλειψη της φτώχειας».  Οι άλλες δύο λειτουργίες είναι α)ο σεβασμός τις παραδόσεις της τοπικής κοινότητας και τις ηθικές αξίες και β) η πραγματοποιηση της βέλτιστης χρήσης των φυσικών πόρων, τηρώντας σημαντικές περιβαλλοντικές διαδικασίες και υποστηρίζοντας την κληρονοµιά και τη βιοποικιλότητα του προορισμού.

             Η ΄Ανδρος μας, δεν έχει υποστεί την εκτεταμένη και χωρίς όρους δόμηση άλλων νησιών, έχει μέχρι σήμερα σεβαστεί σε ικανοποιητικο βαθμό την περιβαλλοντική διάσταση της τουριστικής ανάπτυξης και προωθεί την ανάδειξη του ρόλου των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην βιώσιμη ανάπτυξη, όπως πχ τον περιπατητικό τουρισμό (ήδη στην Άνδρο υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών περίπου 170 χλμ. (από τα οποία τα 100 χλμ έχουν ευρωπαική πιστοποίηση) και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής του στην Άνδρο  με την δικτύωση και την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών. ΄Ετσι το  νησί μπορεί δυνητικά και ήδη προσπαθεί  να προσεγγίσει νέα target groups, διευρύνοντας παράλληλα τα τουριστικά του προϊόντα με νέες μορφές, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο θαλάσσιος, ο οικοτουρισμός, ο τουρισμός συναντήσεων, συνεδρίων και εκθέσεων, ο θρησκευτικός τουρισμός (διαθέτουμε 5 θαυμάσια μοναστήρια) την γαστρονομία μας  και πολλές άλλες σεβόμενο το περιβάλλον .

             Για να κεφαλαιοποιηθεί το αποτέλεσμα αυτό αλλά και να αποτελέσει ο τουρισμός την βάση για βιώσιμή ανάπτυξη αλλά και για να αγκαλιάσει η κοινωνία και να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού είναι απαραίτητο εκτός από την σημαντική βελτίωση των υποδομών και την τήρηση συγκεκριμένου marketing plan για την προώθηση της Άνδρου ως προορισμού θα πρέπει παράλληλα να αναπτυχθούν  οι κοινωνικές δομές και για το λόγο αυτό  η παράταξή μας “ ΑΝΔΡΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” με επικεφαλής τον Θεοδόση Σουσούδη έχει συμπεριλάβει στις προτεραιότητές της ( 3ος άξονας “Η Άνδρος της Παραγωγής, της Επιχειρηματικότητας και της Αλληλεγγύης”  ) την ενίσχυση τους  για την υποστήριξη του ντόπιου πληθυσμού, καθώς η επίλυση προβλημάτων με την συμβολή των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου θα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις τουριστικές επιχειρήσεις και το οποίο θα αντικατοπτρίζεται στους επισκέπτες.

             Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται να προχωρήσει ένα έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από το ΕΣΠΑ το «Δίκτυο Πρόληψης και Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης στο Δήμο Άνδρου» του οποίου το αντικείμενο  θα αφορά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων, μέσω της μεθοδολογικής και λειτουργικής ενοποίησης των παρεμβάσεων, του συντονισμού και της παρακολούθησης των δράσεων κοινωνικής συνοχής που συντελούνται στο Δήμο, τόσο από τον ίδιο το Δήμο, όσο και από άλλους φορείς και κοινωνικά δίκτυα αυτού. Το εν λόγω έργο αποτελεί μία ολοκληρωμένη πιλοτική δράση κοινωνικής καινοτομίας.

Οι άμεσα ωφελούμενοι του έργου είναι οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι άστεγοι, οι άποροι, οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του Δήμου και γενικότερα οι κοινωνικά περιθωριοποιημένοι πολίτες (ηλικιωμένοι, υπερήλικες, άποροι, άνεργοι, ανασφάλιστοι, μονογονείς, πολύτεκνοι, ψυχικά ασθενείς, κλπ.). Επιπλέον, έμμεσα ωφελούμενοι είναι οι επιχειρηματίες του Δήμου καθώς και οι οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που με την ενεργή συμμετοχή τους στο έργο μπορούν δυνητικά να συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων, στην διάχυση των νέων εργαλείων, και στη βελτίωση του κοινωνικού προφίλ του Δήμου.

Το έργο έχει ως σκοπό να καταγράψει σε βάθος τις ανάγκες του πληθυσμού, τόσο μακροχρόνιες όσο και έκτακτες (π.χ. ενίσχυση των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων απέναντι σε έκτακτες καταστάσεις, όπως φωτιές, πλημμύρες, κλπ., ενίσχυση των παιδιών και εφήβων των ευπαθών ομάδων, υποστήριξη των ηλικιωμένων, κλπ)

             Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τη βάση μίας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής για τον τόπο μας, τα οφέλη της οποίας εμμέσως θα υποστηρίξουν και την ολιστική τουριστική ανάπτυξη της Άνδρου.

                                                                                                           ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΟΥ

                                                              ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΟΤ

                                                  ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΌ

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio