Νέα

Καθοδηγητές και συνοδοιπόροι. Του Βασίλη Πομόνη

Οι κοινωνίες, δηλαδή τα μέλη τους, επηρεάζονται και καθοδηγούνται. Επηρεάζονται με τη δημιουργία εντυπώσεων και καθοδηγούνται απ’ αυτούς που δημιουργούν τις εντυπώσεις. Παλαιότερα ήταν τα βιβλία, οι εφημερίδες, ακόμα και οι βεγγέρες στις μικρές κοινωνίες, αυτά που έπαιζαν ρόλο καθοδηγητή και διαμόρφωναν την κοινή γνώμη. Στη συνέχεια δίπλα στους καθοδηγητές κόλλησαν και οι συνοδοιπόροι. Αυτοί ήταν για να καθαρίζουν το τραπέζι από τα ψίχουλα που άφηναν μετά τα δείπνα τους οι καθοδηγητές. Δηλαδή κοινώς οι γλύφτες.

Στη σύγχρονη κοινωνία (και αυτό το είχαν προβλέψει πριν από πολλά χρόνια ο Άλντους Χάξλεϊ και ο Τζώρτζ Όργουελ με τα έργα τους «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος» και «1984» αντίστοιχα), ο τρόπος και το μέσο με το οποίο επιτυγχάνεται καθοδήγηση είναι πλέον κυρίως το διαδίκτυο (ιντερνετ που λέμε ελληνικά!). Εκεί γράφει ο καθένας ό,τι θέλει, κρύβεται πίσω από ψευδώνυμα, ασκείται όχι δημοσιογραφία, αλλά δημοσιολαγνεία και για να βρεις την άκρη και το δίκιο σου, αν αυτά που γράφονται σε θίγουν, πρέπει να διαθέσεις σοβαρά ποσά για έρευνες, δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές, δικαστήρια, και πάει λέγοντας, αφού αυτοί που καταρτίζουν και ψηφίζουν τους νόμους στην ουσία και αυτοί φοβούνται τις κάθε είδους αναρτήσεις και κάνουνε την πάπια, αντί να θεσπίζουν δρακόντιες διατάξεις υπέρ των αδικουμένων.

Έτσι λοιπόν και εδώ στον τόπο αυτόν, τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί ένα σάϊτ που ο επικεφαλής του, έχοντας δέκα οκτώ πτυχία, έχοντας γράψει τριακόσια βιβλία και τον οποίο ως Μεσσία θα έπρεπε να περιμένει και να υμνεί ο τόπος, αφού για να τον σώσει (τον τόπο) ήρθε και ο οποίος όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει, έχει εμφανιστεί λοιπόν διεκδικώντας τον ρόλο του καθοδηγητή και απειλώντας να κάνει ντα, όποιον δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του. Έτσι στην αρχή υποδείκνυε στον Σουσούδη πως πρέπει να διοικήσει, στη συνέχεια παρέλαβε τον Κυριάκο Θωμά, ο οποίος παρά το ότι στην αρχή αγρίεψε και απειλούσε θεούς και δαίμονες κατά του «συκοφάντη», στη συνέχεια  είδε το φως το αληθινό και είπε να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις.

Δεν θα συνεχίσω, γιατί δεν αξίζει τον κόπο, με το ατελείωτο γλείψιμο που έχει επιχειρηθεί κατά καιρούς εκ μέρους του σαϊτάρχη, προς τους εκπροσώπους των πάσης φύσεως επιχειρήσεων από έναν εκ των οποίων έλαβε τον χαρακτηρισμό «σκουλήκι» και στον οποίο βεβαίως ουδέποτε απάντησε.

Δεν θα ασχοληθώ ακόμα και με την αθεράπευτη εμπάθεια με την οποία αντιμετωπίζει, όποιον δεν του κάνει αυτιά, στις άθλιες τακτικές του.

Δεν θα ασχοληθώ ακόμα με το ποια μεγάλα πολιτικά μυαλά και ακόμα μεγαλύτερα πουλητάρια, έχει εσχάτως προσεταιρισθεί.

Απλώς θέλω να προειδοποιήσω αυτούς που μπορούν ακόμα λίγο να προβληματιστούν για το μέλλον του τόπου για τα εξής:

1) Δεν ενοχλείστε όταν σας δείχνουν έναν κάδο απορριμμάτων στο Μακροτάνταλο, ο οποίος σωστά έχει αδειαστεί και όπου συχνά θα έπρεπε να πηγαίνει το απορριμματοφόρο και σας το προβάλλουν ως δείγμα της καθαριότητας όλου του νησιού, όταν η Χώρα μέσα στο φόρτε της τουριστικής κίνησης στην καρδιά του Αυγούστου, ΒΡΩΜΑΕΙ ΚΑΙ ΖΕΧΝΕΙ με τους κάδους γεμάτους; Και δεν αντιλαμβάνεσθε ότι αυτός που προβάλει την εικονική αυτή πραγματικότητα καθοδηγεί όσο περισσότερους μπορεί! Και δεν αντιλαμβάνεσθε ότι οι πάσης φύσεως συνοδοιπόροι του, έχουν μοναδικό σκοπό να γλείψουν κάτι από τα ψίχουλα του τραπεζιού που απλόχερα μοιράζει η Αρχή του τόπου. Τους νεότερους τους δικαιολογώ λίγο επειδή δεν έχουν ακούσει την ιστορία, απολύτως πραγματική για την μπαμπακόπιτα. Θα την πούμε πριν τις εκλογές, μπορεί κάποιων το μυαλό να δουλέψει.

2) Αυτή η θεωρία της μπαμπακόπιτας είναι αυτή που εφαρμόσθηκε στο εκπληκτικά διεστραμμένης σύλληψης μνημόνιο που υπεγράφη πριν λίγο καιρό και μάλλον κατά λάθος αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, μεταξύ του Δημάρχου Άνδρου και πολιτικών παραγόντων του Πιτροφού. Αυτό το φαιδρό έγγραφο υποθέτω ότι συντάχθηκε και υπογράφτηκε, για να περιφέρεται σπίτι, σπίτι και στα σκοτεινά στον Πιτροφό, προκειμένου να πείσει τους κατοίκους, ότι επιτέλους έρχονται χρυσές μέρες για το χωριό.

Είναι ένα έγγραφο στο οποίο ο Δήμαρχος δεσμεύεται ότι θα κάνει τα πάντα. (Μην αποτολμήσει κανείς να το διαψεύσει γιατί το έχω και τον έχω. Και εγώ δεν τον έχω, όπως νόμιζε ο Πολλάκης)!

Και ρωτώ ο αφελής: Πως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος ότι θα φέρει τη Δευτέρα Παρουσία στον Πιτροφό; Έστω ότι εκλέγεται εκ νέου. Που ξέρει ότι θα έχει τις πιστώσεις, που ξέρει ότι θα εγκρίνει τα έργα που υποσχέθηκε το νέο Δ.Σ., πως είναι σίγουρος ότι θα τα εγκρίνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες; Γιατί δεν τα έκανε την παρερχόμενη τετραετία, αν ήταν τόσο εύκολα και απλά; Και καλά ο Δήμαρχος υπόγραψε για τους ευνόητους λόγους (λέγε με ψηφοθηρία). Αυτοί οι εκπρόσωποι του χωριού δεν ντράπηκαν να καθοδηγούν και να κατευθύνουν τις ψήφους και τους κατοίκους μιας ολόκληρης κοινότητας, που δοκιμάζεται τόσα χρόνια από την παράνομη λειτουργία της χωματερής;

Η απάντηση είναι απλή: Ή δεν έχουν καθόλου φιλότιμο και ντροπή, ή δεν έχουν καθόλου μυαλό! Διαλέγετε και παίρνετε.

Κατ’ ανάγκην πολλά είπαμε σήμερα. Θα επανέλθουμε στο πολύ καυτό θέμα για την επίθεση στον αντιδήμαρχο Χώρας. Είναι μέγιστο πολιτικό θέμα, με βαθειές ρίζες, οργανωμένη μεθόδευση και πολύ επικίνδυνο για όλο το νησί. Μέχρι τότε είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω στην ανάρτηση (ευγενική και εύλογη μέχρις ενός σημείου) που στάλθηκε στο τελευταίο μου άρθρο.

Ρωτήθηκα από πού βγάζω το συμπέρασμα ότι γίνεται συστηματική επίθεση στο Δημήτρη Γιαννίση και αν δεν στηρίξω τα γραφόμενά μου είμαι εγώ υπαίτιος διχασμού. Ας ανατρέξει στο σαϊτ που υπερασπίζεται, στα θέματα politiki.9397. Αν δεν το βρεί, εδώ είμαι, τον κερνάω και καφέ.

Πάνω απ’ όλα προβληματιστείτε για το παρόν και μέλλον της Άνδρου.

Βασίλης Πομόνης .

2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio