Νέα

Η αναβίωση παραδοσιακού ανδριώτικου γάμου στο Συνετί

Το Λαογραφικό Μουσείο Συνετίου στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο του χωριού, χώρο Παιδείας με τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Παρά την αλλαγή χρήσης με τη στέγαση του Λαογραφικού Μουσείου, ο χώρος παραμένει στη συλλογική μας μνήμη χώρος Πολιτισμού, Λαογραφίας, Τοπικής Ιστορίας, Τέχνης , που μας εμπνέει, μας παιδαγωγεί, καλλιεργεί την αισθητική μας.
Οι εκδηλώσεις του Μουσείου μας βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση και είναι χαρά μας να απευθυνόμαστε κυρίως στα παιδιά και στους νέους. Έτσι και φέτος, μετά από το εικαστικό εργαστήρι κεραμικής για παιδιά, το σεμινάριο πρώτων βοηθειών, την ομιλία τοπικής ιστορίας για το Πάνω Κάστρο, κλείνουμε τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις μας με την αναπαράσταση του παραδοσιακού ανδριώτικου γάμου.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα και βρεθήκατε στην αυλή του Μουσείου μας, την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023.
Μας γεμίσατε χαρά και ικανοποίηση με τη συμμετοχή σας και το κέφι σας, σε έναν γάμο «φανερό», με τις ουρδουνιές, το μαρς του γαμπρού και της νύφης, με τα κουφέτα του, τη σουμάδα του, το ρακί, τους κουραμπιέδες και τους μπεζέδες, με το πιλάφι του γάμου, την φουρτάλια και μπόλικο συνετιανό κρασί, κέφι και χορό.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη συμμετοχή της στη διοργάνωση, τον κ. Γ. Χατζημάρκο και τον κ. Δ. Λάσκαρη, το Δήμο Άνδρου για τη συνεχή στήριξη, τον Δήμαρχο Δ. Λοτσάρη και τον Αντιδήμαρχο Δ. Τηνιακό και την υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας κ. Ι. Σαραβάνου, που μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και τον Δ. Σύμβουλο Σ. Τσαούση για τη συμμετοχή του.
Να ευχαριστήσουμε όλους τους συγχωριανούς μας που ενσάρκωσαν τους ρόλους στην τελετή: Μαργαρίτα Τατάκη και Λευτέρη Βούλγαρη (νιόπαντρο ζευγάρι) , Γεώργιο Τσαούση, Χρήστο Αστρα, Ειρήνη Κουμαριανού και Ασπασία φυτρολάκη,(συμπέθεροι), Καλλιρόη Κοντού (κουνιάδα), Ιάκωβο Τηνιακό, Γιωργάκη Τσαούση (παράγαμπροι), Ασημίνα Καλογρίδη και Ιωάννα Αντωνοπούλου (παράνυμφες) Μελίνας Καταφέρη, , Μαργαρίτα Μαρμαρά, Φλώρα Αστρά, Βίκυ Κορκοδείλου (κουμπάρες),Νίκο Γλυνό (παπά), όλους όσους συμμετείχαν στις ουρδουνιές και στο κάλεσμα του γαμπρού, Ευαγγελία Γαρδέλη, Σπύρο Τσαούση, Θωμά Σίμο, Κώστα και Μιχάλη Κουμαριανό.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ τους οργανοπαίκτες μας, Αντώνη Κοντό, Θανάση Καρπούζη και Γιάννη Γαρύφαλλο καθώς και στην κ. Μαριγούλα Γιαννάκη για την ερμηνεία των τραγουδιών του γάμου. Ευχαριστούμε τις κυρίες του χωριού που βοήθησαν στο σερβίρισμα και έφτιαξαν τις φουρτάλιες, Βιολέτα Κουμαριανού,Αίντα Λούσκα, Μαίρη Κοντού, Μαρία Κορκοδείλου, Μαρία Γαρυφάλλου, Μαρία Φακή, Κατερίνα Λουσίδου. Επίσης ευχαριστούμε τους Αντώνη Κορκόδειλο,Μάκη Καλογρίδη, Θεόφραστο & Μιχάλη Κουμαριανό, για την στήριξη και βοήθειά τους.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Θεατρικό Όμιλο Άνδρου(ΘΟΑ) για την παροχή κουστουμιών, στα ζαχαροπλαστεία Ζαΐρη, Λάσκαρη, Λυγίζου, Μπακέλα, Τζιώτη, Φυρίου, την επιχείρηση καφεστίασης Punτa Playa, την εταιρεία ΣΑΡΙΖΑ, την αρτοποιία Αντώνη Γαρύφαλλου, το ανθοπωλείο «Αll flowers»- Ιωάννα Σαραβάνου, το εμπορικό κατάστημα Αntica Casa -Συμεών Γλυνού, το βιβλιοπωλείο «Γραφή».
Ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας «Ανδριακή», « Εν Άνδρω» και «Περίγυρος Κινηματογραφικής Λέσχης», τον Γιώργο Δάμπαση και τον Κώστα Γιαννάκη για τη βιντεοκάλυψη και τις φωτογραφίες.
Από το Δ.Σ. του Συλλόγου
Σύλλογος Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Συνετίου
ΣΥΝΤΟΜΑ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio