Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή και το έργο της μας γυναικείας λόγιας μορφής της επανάστασης του 1821, της Ευανθίας Καΐρη, που διατηρούσε ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ έχοντας περιορισμένες κοινωνικές συναναστροφές με αποτέλεσμα να έχουν μείνει άγνωστες στο ευρύ κοινό πολλές πτυχές του βίου και της προσωπικότητάς της.
Η ταινία δημιουργήθηκε από μαθητές του Γυμνασίου Στυλίδας και δεν πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας, αλλά για ταινία τεκμηρίωσης (ιστορικό ντοκιμαντέρ) βασισμένη σε ιστορικά αρχεία και πηγές, εισηγήσεις σε συνέδρια, το σχολικό εγχειρίδιο της ιστορίας, αρθρογραφία σε εφημερίδες καθώς και σε ένα βιβλίο το οποίο επιμελήθηκε ο Δημήτριος Ι. Πολέμης και περιέχει αυθεντικές σωζόμενες ιδιόχειρες επιστολές της Ευανθίας Καΐρη.
Οι εν λόγω επιστολές είναι ιδιαίτερα αξιοποιήσιμες δεδομένου ότι το έργο της υπήρξε κατά κύριο λόγο συγγραφικό/ γραπτό. Με καταγωγή από την Άνδρο, η Ευανθία Καΐρη υπήρξε μαθήτρια του Αδαμάντιου Κοραή και θεωρείται η πρώτη ελληνίδα λογία στα νεοελληνικά γράμματα. Ασχολήθηκε με το θέατρο και τη λογοτεχνία συγγράφοντας το πρώτο θεατρικό έργο με θέμα την ελληνική επανάσταση με τίτλο “Νικήρατος” (το οποίο τυπώθηκε) και προσπάθησε να αφυπνίσει με κάθε τρόπο τις Φιλελληνίδες της Ευρώπης.
Η ταινία πήρε μέρος και βραβεύτηκε στον 12ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «Cinema διάβασες;».