Νέα

Χωροταξικός σχεδιασμός στην Άνδρο: καιρός να τον μετατρέψουμε σε αναπτυξιακό πλεονέκτημα

Χωροταξικός σχεδιασμός στην Άνδρο: καιρός να τον μετατρέψουμε σε αναπτυξιακό πλεονέκτημα

Άρθρο του κ. Χρήστου Βουραζέρη

Η Άνδρος είναι το νησί με τους περισσότερους οικισμούς σε σύγκριση με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Έχει 87 οικισμούς, από τους οποίους οριοθετημένοι είναι μόνο 24 οικισμοί ενώ οι υπόλοιποι 63 είναι χωρίς όρια.

Από τους 87 οικισμούς, οι 34 έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί.

Πέρα από τη πολεοδομική νομοθεσία που ισχύει για το Νησί μας για την εκτός οικισμού δόμηση, η ιδιαιτερότητα των 87 οικισμών της Άνδρου συνδέεται με νόμους και διατάγματα που έχουν εκδοθεί για κάθε οικισμό εδώ και πολλά χρόνια  και ενδέχεται να έχουν τροποποιηθεί κάποια από τα άρθρα που διέπουν αυτούς τους οικισμούς, με μεταγενέστερους νόμους.

Παράλληλα, οι δασικοί χάρτες δημιούργησαν όχι μόνο νέα δεδομένα αλλά και νέα προβλήματα.

Επισημαίνω ότι μετά την κύρωση των δασικών χαρτών στις χαρακτηριζόμενες ως χορτολιβαδικές εκτάσεις δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια δόμησης. Με δεδομένο ότι χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές το 70% των εκτάσεων της Άνδρου, αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται η δόμηση σε αυτές και αχρηστεύονται ακόμα και παραθαλάσσια οικόπεδα που έχουν χαρακτηριστεί ως χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Ο σκοπός και ο στόχος της παρέμβασης μου δεν είναι να περιγράψω απλά την κατάσταση.

Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να διαμορφώσουμε , εμείς και όχι άλλοι, μια ολοκληρωμένη χωροταξική και αναπτυξιακή στρατηγική για το νησί μας.

Να συνδυάσουμε την προστασία του περιβάλλοντος με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών .

Και θέτω τις προτεραιότητες αυτής της νέας χωροταξικής και αναπτυξιακής στρατηγικής για την Άνδρο:

1ον) Την επέκταση των ρυμοτομικών σχεδίων και την  ένταξη και άλλων περιοχών μέσα σε αυτά, κυρίως στη Χώρα, στο Γαύριο, στο Κόρθι  και στο Μπατσί.

2ον) Την αναθεώρηση,  τον  εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή παρωχημένων και πολύπλοκων διατάξεων που διέπουν τους οικισμούς της Άνδρου ( είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ΦΕΚ 50 ετών που έγιναν μέσα σε συνθήκες που έχουν ξεπεραστεί)

3ον) Την οριοθέτηση οικισμών στους οποίους δεν υπάρχουν όρια. Διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, αξιοποίηση περιουσιών.

4ον) Την διεκδίκηση αναθεώρησης της νομοθεσίας για την απαγόρευση δόμησης στις χορτολιβαδικές εκτάσεις. Μπορεί να βρεθεί λύση, να τεθούν κανόνες και περιορισμοί, διαφορετικά αχρηστεύεται το 70% των εκτάσεων της Άνδρου.

5ον) Την ένταξη στον αντικειμενικό προσδιορισμό αξίας των ακινήτων όλων των οικισμών.

Και κάτι τελευταίο: το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να επανεξετάσει το θέμα του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών σε κάθε περιοχή.

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα , δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να καταθέσουν τεκμηριωμένες προτάσεις που αποκαθιστούν αδικίες και στρεβλώσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τη δημοτική αρχή, μας αφορά όλους.

Όπως μας αφορά όλους η διαμόρφωση μιας ολιστικής χωροταξικής και αναπτυξιακής στρατηγικής για την Άνδρο.

Σε αυτό το νησί θα πρέπει να μάθουμε, επιτέλους, να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε.

4 Σχόλια

  • ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΩΜΕΝΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ?ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

  • Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων από τα γραφόμενα στο παραπάνω άρθρο, ως γνωστόν η υπαγωγή των χορτολιβαδικών εκτάσεων στη δασική νομοθεσία και συνακόλουθα η δυνατότητα ή μη δόμησης αυτών, συναρτάται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, μη υπαγόμενων στις διατάξεις αυτής όσων εκτάσεων έχουν αναγνωριστεί ως ιδιωτικές (άρθρο 2, άρθρο 3 παρ. 5 ν. 998/1979).

    Με την υπ’ αριθμ. 331/2011 Γνωμοδότηση του, η οποία έγινε δεκτή, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, γνωμοδότησε, ειδικώς ως προς το θέμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών σε χαρακτηρισμένες ως χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις, ως εξής : “Η Πολεοδομία στις ανωτέρω περιπτώσεις εκδίδει την άδεια κατά τη συνήθη διαδικασία, πλην όμως εφόσον εγερθούν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την ιδιοκτησία του ακινήτου, οι οποίες επηρεάζουν τη δόμηση του, οφείλει να προβεί σε παρεμπίπτουσα σχετική έρευνα και να αρνηθεί τη χορήγηση της αδείας, σε περίπτωση που από τα υπάρχοντα στις δημόσιες υπηρεσίες στοιχεία προκύπτει η ύπαρξη εμπράγματου δικαιώματος του Δημοσίου επ’ αυτής.”

  • Αγαπητέ Νίκο, δυστυχώς η εφαρμογή στην οποία αναφέρεσαι δεν έχει ανανεωθεί ακόμη, ώστε να συμπεριλάβει τη γεωμετρική πληροφοία των πρόσφατα κυρωμένων δασικών χαρτών.

    Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να αναζητήσεις το αντίστοιχο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 747/Δ/2002) από την ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου:

    https://www.et.gr/

    Με κάθε επιφύλαξη, τα στοιχεία του κυρωμένου δασικού χάρτη λογικά δεν θα απέχουν ιδιαίτερα από την υπάρχουσα ανάρτηση που μπορεί να βρεθεί στον παρακάτω σύνδεσμο:

    https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio