28-30 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η 18η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών και Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Αιγαίου που η φετινή Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών και Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Αιγαίου η οποία είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, επιστρέφοντας στην Κέα, το νησί απ’ όπου ξεκίνησε, και αποτίοντας φόρο τιμής στους πολυάριθμους ζώντες και τεθνεώτες μουσικούς των Συναντήσεων.
Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της 18ης Μουσικής Συνάντησης έγινε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων), τον Δήμο Κέας και την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων».
Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, οι Τζιώτες μουσικοί υποδέχθηκαν στο λιμάνι τις μουσικές αποστολές και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Συνάντησης. Στη διάρκεια της ημέρας έγινε η προβολή της αντιπροσωπευτικής των Μουσικών Συναντήσεων ταινίας-ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι του Άσκαυλου», ενώ ακολούθησε η συγκινητική εκδήλωση μνήμης για τους εκλιπόντες μουσικούς συμμετέχοντες στις Μουσικές Συναντήσεις των 20 αυτών χρόνων
Την Πέμπτη το πρωί πραγματοποιήθηκε μία μουσική περιήγηση στον οικισμό και η ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο, την οποία ακολούθησε η παρουσίαση αντιπροσωπευτικών έργων της αιγαιοπελαγίτικης παράδοσης από τους νέους δεξιοτέχνες μουσικούς με την κατάθεση εμπειριών από μουσικούς και μουσικολόγους. Το βράδυ ακολούθησε γλέντι αφιερωμένο στα πνευστά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος μουσικοί από τα νησιά της Αμοργού, της Άνδρου, της Αντιπάρου, της Θήρας, της Κέας, της Κύθνου, της Μυκόνου, της Νάξου, της Πάρου, της Σερίφου, της Σίφνου, της Σύρου, της Τήνου, της Καλύμνου, της Καρπάθου, της Λέρου, της Ρόδου, της Σάμου, της Ικαρίας, της Χίου, της Εύβοιας, της Κεφαλλονιάς και της Κρήτης, ενώ συμμετείχαν ακόμη μουσικοί από Αθήνα και Βόρεια Ελλάδα.
Η ανδριώτικη αποστολή αποτελούταν από 11 μουσικούς και οργανοπαίκτες που παρουσίασαν την παράδοση του νησιού στην τσαμπούνα με το τουμπάκι – χαρακτηριστικά των Κυκλάδων – και στο βιολί, το σαντούρι και το λαούτο με μικρασιατικές επιρροές στους σκοπούς λόγω της ναυτιλίας και των πολιτιστικών ανταλλαγών που αυτή επέφερε. Στο πλαίσιο αυτών των ανταλλαγών είχε έρθει στην Άνδρο και η γκάιντα από τη Βόρεια Ελλάδα κάτι που επίσης παρουσιάστηκε από μουσικό της αποστολής.
Με αλφαβητική σειρά συμμετείχαν οι:
Γιαννίση Κωνσταντίνα – σαντούρι, τραγούδι, τουμπάκι
Γιαννίσης Γιώργος – βιολί, τουμπάκι
Γιαννίσης Ιάκωβος – τραγούδι
Καρπούζης Θανάσης – γκάιντα, τσαμπούνα, τουμπάκι, σαντούρι, λαούτο
Κουτσούκος Αντώνης – λαούτο, βιολί
Μανδαράκας Νίκος – τσαμπούνα, τουμπάκι
Μπαφαλούκος Νίκος – σαντούρι
Σπυριδάκης Θεοχάρης – βιολί
Τέντες Παντεζής – μαντολίνο, λαούτο
Τριανταφυλλάκης Βαγγέλης – σαντούρι, βιολί, τσαμπούνα, τουμπάκι
Τριανταφυλλάκης Λούης – βιολί, τουμπάκι
Ο Καρπούζης Θανάσης είναι ο μοναδικός οργανοπαίκτης γκάιντας στην Άνδρο που την αναβίωσε και τη διατηρεί ζωντανή και ο Μανδαράκας Νίκος, παλαιός και έμπειρος τσαμπουνοπαίκτης, κατασκευάζει μόνος του τις τσαμπούνες του και συνοδεύει ανελλιπώς κάθε μουσική συνάντηση.
Ο Τριανταφυλλάκης Βαγγέλης είναι για χρόνια δάσκαλος παραδοσιακού ανδριώτικου σαντουριού υπό την αιγίδα του ιδρύματος Μωραΐτη Άνδρου και έχει έχει συμβάλει σημαντικά στη μεταλαμπάδευση των παραδοσιακών σκοπών στους νέους της Άνδρου. Μαθητές του από την αποστολή είναι οι: Γιαννίση Κωνσταντίνα, Μπαφαλούκος Νίκος.
Ο Τριανταφυλλάκης Λούης – παλαιός οργανοπαίκτης βιολιού από μουσική οικογένεια, κρατάει ζωντανούς παλιούς ευρωπαϊκούς και παραδοσιακούς σκοπούς οι οποίοι παίζονταν στα πανηγύρια. Τη μουσική συνάντηση πάντα συνοδεύουν μουσικόφιλοι και λάτρεις της παράδοσης που στηρίζουν τους μουσικούς με τα τραγούδια, τον χορό και όμορφη ενέργειά τους.
Επιστημονικά υποστήριξαν τη διοργάνωση το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης” και ο Τομέας Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην υποστήριξη της διοργάνωσης συμμετείχαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Γεν. Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής).
Γιαννίση Κωνσταντίνα
Βίντεο από την 7η συνάντηση λαϊκών πνευστών Αιγαίου στην Άνδρο το 2008