Το δειλινό της 10ης Αυγούστου 2022, απέναντι από τον πρώην Προσφυγικό Συνοικισμό του Νειμποριού και από το φεγγάρι της παραμονής της πανσελήνου που ανέτειλε από τον Κάβο Σταρά, ο καθηγητής και Υφυπουργός Παιδείας ‘Αγγελος Συρίγος, με συνομιλητή τον Πρόεδρο του ΝΟΑ Φαίδωνα Ταμβακάκη, παρουσίασε στον ΝΟΑ, το επίκαιρο , λόγω της θλιβερής επετείου των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, βιβλίο του με 50 ερωτήματα και απαντήσεις σχετικά με αυτήν.
Το 1922 συνέβη η µεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ο ελληνισµός. Για πρώτη φορά µετά από 3.000 χρόνια έπαυσε να αναπτύσσεται ο ελληνικός πολιτισµός στη µία από τις δύο ακτές που τον γέννησαν.
Μέσα από 50 ερωτήσεις και απαντήσεις εξετάζονται µε νηφαλιότητα:
- µια µεγάλη εθνική και διεθνής σύγκρουση
• το ξέσπασµα του Εθνικού Διχασµού
• οι στόχοι και τα µεγάλα διλήµµατα των πρωταγωνιστών
• τα ελλείµµατα και τα λάθη µας
• µύθοι, παρανοήσεις και υπεραπλουστεύσεις
• η στάση των µεγάλων δυνάµεων, που επιδίωξαν (φυσικά) την ικανοποίηση των δικών τους και όχι των δικών µας εθνικών συµφερόντων
• οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς και οι µέθοδοι που επέλεξε για να τις πετύχει από το 1914 έως το 1922
• οι επιπτώσεις της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Τα συµπεράσµατα, ιδίως αυτά που δε µας είναι αρεστά, αποτελούν την ελάχιστη τιµή που αρµόζει στη µνήµη των όσων χάθηκαν τότε, των δικών µας χαµένων ανθρώπων.
Συρίγος, Άγγελος Μ.
Συγγραφέας
Ο Άγγελος Συρίγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988. Το 1994 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ της Αγγλίας. Το 2002 εκλέχτηκε λέκτορας διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής. Εργάστηκε ως Research Fellow στο Research Centre for International Law του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ (1993-94), διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου (1999-2003) και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (2000-2002) και είναι εταίρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου (1999- ). Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.