Νέα

Διαδικτυακή συζήτηση- ενημέρωση των βουλευτών όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου: “Εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Άνδρο”

Οι σύλλογοι της Άνδρου διοργανώνουν την Πέμπτη 28/04/2022 στις 19.00
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
ΘΕΜΑ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

 

Οι Σύλλογοι της Άνδρου που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, αποφασίσαμε με αυτό να απευθυνθούμε στους βουλευτές όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου εκφράζοντας τις ανησυχίες μας, για την καταστροφή στο περιβάλλον που έχει γίνει  σε ορισμένες περιοχές του νησιού μας κατά την διαδικασία εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στις περιοχές (Φραγκάκι, Μαραθιά,  κ.λ.π.), αλλά και την καταστροφή του  αιγιαλού  και  θαλάσσιου  χώρου  στο Στενό Κορθίου, καθώς και τον σχεδιασμό  για την παραλία Ζόρκο, οι οποίες  αποτελούν ιδιαίτερης προστασίας οικοσυστήματα (οδηγία Ευρωπαϊκής Ένωσης αρθρ.6 περί προστασίας περιοχών Natura 2000).

Επιπλέον  οι ανησυχίες μας εντείνονται από το γεγονός ότι το νησί μας βρίσκεται στο επίκεντρο επενδυτικών σχεδίων ΑΣΠΗΕ με ήδη αδειοδοτημένες, πέραν των 100 ανεμογεννητριών, σε μερικούς από τους σημαντικότερους ορεινούς της όγκους, με συνέπεια  την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η UNESCO, εργάζονται για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης , με την θέσπιση κανόνων και δράσεων ,ενώ δίνουν την δυνατότητα να ακούγεται η φωνή της κοινωνίας των πολιτών και των κινημάτων μέσω της   Europa Nostra η οποία είναι αφοσιωμένη στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και λειτουργεί  ως η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών και των κινημάτων, η οποία το 2021 ενέταξε 4 νησιά των Κυκλάδων , την Αμοργό, την Κίμωλο,την Σίκινο, την Τήνο καθώς και τα Κύθηρα στον  Κατάλογο  των  7  υπό  απειλή  περιοχών  πολιτιστικής  κληρονομιάς  στην  Ευρώπη,  μετά από πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,  η  οποία επέλεξε   5  ενδεικτικά  νησιά  στο  νότιο  τμήμα  του  Αιγαίου.   Και  τα  πέντε  νησιά  χαρακτηρίζονται  από  το  «κυκλαδίτικο  τοπίο»,  το  οποίο τους δίνει  υψηλή  πολιτιστική και  περιβαλλοντική  αξία,   και    στις  μέρες  μας  βρίσκεται  σε  σοβαρό  κίνδυνο  καθώς  ενθαρρύνεται  η  μετατροπή  του   σε  βιομηχανική  ζώνη  με  αιολικούς  σταθμούς.

Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά  της Άνδρου είναι από τις πιο πλούσιες στις Κυκλάδες, διαθέτοντας ένα φυσικό περιβάλλον («Ανδριώτικο  τοπίο»), ορεινό με πλούσια υδατικά αποθέματα,  ένα νησί με σπάνια βιοποικιλότητα όπως άλλωστε αποδεικνύει ο χαρακτηρισμός της μισής σχεδόν  έκτασης  της ως περιοχής NATURA 2000,  καθώς και  τα μνημεία της, όπως ,αρχαιολογικοί χώροι (ενδεικτικά,  ο μοναδικός  Νεολιθικός  οικισμός του  Στρόφιλα,  Ζαγορά,  κ.λ.π.), καλντερίμια, μανδρότοιχοι από ξηρολιθιές  με «στήματατα»  (προστασία – UNESCO) τους πιο ωραίους στις Κυκλάδες, μοναστήρια,  Πύργοι ,  κ.α. , τα οποία είναι μοναδικά και αποτελούν   μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς  και ιστορίας.

Επίσης τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται μια τουριστική ταυτότητα βιώσιμου και φυσιολατρικού προορισμού με την ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας, μέρους του  παραδοσιακού  οδικού  δικτύου  της και με σταδιακά εμφανή την επιμήκυνση της τουριστικής της περιόδου.

 

Η συμμετοχή της Άνδρου στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης (πράσινη ανάπτυξη), συμβάλλοντας στην επίτευξη  του στόχου της χώρα μας για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού θέματος, θεωρητικά   μας βρίσκει όλους σύμφωνους,πολύ περισσότερο τώρα με την ενεργειακή κρίση και την επιδείνωση  του προβλήματος λόγω πολέμου.Αυτό όμως δεν πρέπει να υποβαθμίζει τις σοβαρές ενστάσεις μας,οι οποίες αν δεν εισακουστούν, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι  καταστροφικές, από τη στιγμή που θα εκκρεμεί το αίτημα για ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.  

Κεντρική ομιλήτρια  είναι η  κα. Μαρία Κυριαζή, νομική εκπρόσωπος των προσφευγόντων φορέων και κατοίκων,  
επίσης ο μηχανικός κ. Γιώργος Βρεττός ο οποίος θα αναφερθεί σε τεχνικά θέματα,  και για  θέματα περιβάλλοντος  
έχουν κληθεί ως ομιλητές, ο κ. Σταύρος Ξηρουχάκης,  Επιστημονικός Υπεύθυνος  του έργου LIFE, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
 Επίσης θα κληθούν παρέμβουν, ο  Έπαρχος  κ. Δημήτρης Λάσκαρης, ο  Δήμαρχος  κ. Δημήτρης Λοτσάρης  και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio