Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Σχολείο Ξερολιθιάς της Άνδρου, που πραγματοποιήθηκε στο Κόρθι, 6-13 Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του Έργου LIFE TERRACESCAPE, όπου 20 συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στην κατασκευή και επισκευή ξερολιθιάς και εμβάθυναν στη σημασία του ξερολιθικού τοπίου.
Μετά από τις πρώτες επτά κοπιαστικές ημέρες, δύο από αυτές με ισχυρό σφυροκόπημα ανδριώτικου ανέμου, οι είκοσι μαθητευόμενοι χτίστες ξερολιθιάς του Σχολείου μπορούν να περηφανεύονται για το άψογο ξερολιθικό τοιχίο της πρώην «βουλιαγμένης» 70μετρης αναβαθμίδας που αποκατέστησαν (και τμήμα μιας ακόμη, ψηλότερα), στο χωράφι ακριβώς δίπλα στο συγκρότημα της Αγίας Τριάδας Κορθίου. Και όλα αυτά με ενθουσιασμό αμείωτο, παρά την διαρκώς σωρευόμενη κούραση. Μπορούν, επίσης, να περηφανεύονται για τις γνώσεις που έλαβαν από τους τρεις τεχνίτες του Σχολείου. Γνώση που, όπως οι μαθητευόμενοι δήλωσαν, θα ξεδιπλωθεί σε τοιχαλάκια μέσα και έξω από την Άνδρο.
Τα απογεύματα, μετά τα κοπιαστικά πρωινά, οι μαθητές του Σχολείου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις σχετικές με το ξερολιθικό τοπίο και τη σημασία του από άποψη οικονομική – αναπτυξιακή, περιβαλλοντική, οικολογική, πολιτισμική. Ένα μαξιλάρι θεωρητικής βάσης για αυτά που μας δόθηκαν ως κληρονομιά, για τη δική μας ευθύνη, για το δικό μας μέλλον.
Είθισται, η έβδομη ημέρα να είναι μέρα ξεκούρασης. Της αφιερώσαμε μόνο το αποχαιρετιστήριο δείπνο, όπου ανακαλύψαμε ότι η δημιουργική δράση δεν κουράζει, απεναντίας δίνει φτερά στα πόδια.
Η όγδοη, ήταν ημέρα πεζοπορίας γύρω από τα χωράφια της Μονής Ζωοδόχου Πηγής, τα οποία καλλιεργούνται από το Έργο, και τα αξιοφρόντιστα και άξια αποκατάστασης ξερολιθικά κτίσματα που κάποτε υποστήριζαν την εδώ αγροτική παραγωγή – ερειπιώνες πια!
Το κτιριακό συγκρότημα της Αγίας Τριάδας Κορθίου υπήρξε, για επτά συνεχείς ημέρες, πρωινά και απογεύματα, η φιλόξενη φωλιά του Σχολείου. Λευκή και πέτρινη αισθητική, περιβάλλον λειτουργικό για την πανδημική κατάσταση που βιώνουμε, και πάνω απ’ όλα χώρος εκπαιδευτικά εμβληματικός: το πρώτο σχολείο της Άνδρου στην προεπαναστατική Ελλάδα, και από τα πρώτα στη χώρα μας!
Ευχαριστίες σε όλους εκείνους που συμμετείχαν με όποιο τρόπο και ρόλο, πρωταγωνιστικό ή δευτεραγωνιστικό. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε θερμά το ΚΠΕ Κορθίου για τη φιλοξενία, τους Ανδριώτες μάστορες Ηρακλή Γαύρα και Γιάννη Παπαδόπουλο, όπως και τον Ηπειρώτη Δημήτρη Λαγό, που μαζί με την αρχιτέκτονα Ελένη Παγκρατίου κράτησαν ασίγαστο το πάθος των εκπαιδευόμενων για γνώση, όλους τους ομιλητές των απογευματινών παρουσιάσεων, για τις γνώσεις και τις τεκμηριωτικές εμπειρίες που κατέθεσαν στο Σχολείο αυτό, και τους εταίρους του έργου που συνέβαλαν στο Σχολείο (τον Δήμο Άνδρου για την εξόρμηση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την προετοιμασία και υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Σχολείου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πράσινο Ταμείο) και βέβαια όλους τους συμμετέχοντες. Ελπίζουμε όλοι να γεύονται μέρος από τη χαρά που μας πρόσφερε το 1ο Σχολείο Ξερολιθιάς της Άνδρου! Εις το επανιδείν!
Φωτογραφικό υλικό του Σχολείου: https://drive.google.com/drive/folders/1-LL2G5pxAlSqb99I6I5-Aj1nu2HKrIsC?usp=sharing
—
Το έργο LIFE TERRACESCAPE αφορά στη λειτουργική αποκατάσταση των αναβαθμίδων, μέσω της επανακαλλιέργειάς τους μετά από πολλά έτη εγκατάλειψης στον νησιωτικό χώρο του Αιγαίου. Άμεσος στόχος του έργου είναι η επίδειξη των ωφελειών που θα προκύψουν τοπικά από μια τέτοια δράση και η επιτόπια πολλαπλασιαστική της εφαρμογή. Απώτερος στόχος, η δημιουργία προσαρμοσμένων πράσινων υποδομών, ως ανασχετικό στοιχείο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η όλη δράση λαμβάνει χώρα στο νησί της Άνδρου, με στόχο να επεκταθεί σε άλλα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου.
Το έργο, με τον πλήρη τίτλο «Μετατροπή των εγκαταλελειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (LIFE16 CCA/GR/000050», υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατά την περίοδο 2017-2021, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.
Ιστοσελίδα έργου: www.lifeterracescape.aegean.gr
Σελίδα Facebook: https://www.facebook.com/LifeTERRACESCAPE/