Η Άνδρος της ζωής μας:
Λέτε να πάρουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που απευθύναμε στον πρόεδρο του ΔΣ σχετικά με τη γνωμοδότηση στο Φραγκάκι 2 πριν την έναρξη της συνεδρίασης;
Είχαμε γράψει για τοπίο στην ομίχλη, αλλά φαίνεται ότι επιβεβαιωνόμαστε. Στις εισηγήσεις που εστάλησαν στα μέλη του ΔΣ που καλούνται να γνωμοδοτήσουν δεν αναφέρεται ούτε πότε εισήχθη το έγγραφο της περιφέρειας στο δήμο, ούτε πότε λήγει η αποκλειστική προθεσμία των 30 ημερών, ούτε εστάλη το έγγραφο βάσει του οποίου ενημερώθηκε η Τοπική Κοινότητα Κορθίου; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δε θα ξαναδούμε το ίδιο έργο, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά για το ίδιο πάρκο, αλλά και για το πάρκο της ΔΕΗ στο Μακροτάνταλο όπου οι προθεσμίες είχαν εκπνεύσει με ότι αυτό συνεπάγεται…. Οψόμεθα!!!
Σημειώνεται ότι στην από 8.11.2021 εισήγηση του υπαλλήλου μηχανικού του Δήμου κ. Ισ. Νικολάου προς το Δ.Σ. όσο όμως και στην από 6.11.2021 Απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κορθίου, ουδεμία (περιέργως) αναφορά γίνεται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία παροχής γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ για το αιολικό πάρκο στο Φραγκάκι και -κυρίως- στην ύπαρξη αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών για την έκδοση αυτής.
Ιδού και η επιστολή της παράταξης “‘Ανδρος της Ζωής μας”:
“ΠΡΟΣ
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, κ. Ελ. Μπάλλα
Κύριε Πρόεδρε,
Επί του 2ου θέματος της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά την παροχή γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου στο Φραγκάκι, παρακαλούμε όπως μου γνωρίσετε τα ακόλουθα, χορηγώντας μου τα σχετικά έγγραφα:
– Πότε εισήχθη και πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο μας το υπ΄αρ. πρωτ. 115346/252/20.09.2021 έγγραφο με τον χαρακτηρισμό “ΕΠΕΙΓΟΝ-ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ” της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ?
– Πότε και βάσει ποιού εγγράφου σας ενημερώσατε τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Κορθίου ότι απαιτείται η σύγκλιση του Συμβουλίου για την παροχή γνωμοδότησης επί της σχετικής ΜΠΕ ?
– Πότε ακριβώς εκπνέει η αποκλειστική προθεσμία των 30 ημερών για την παροχή και αποστολή της γνωμοδότησης του Δημοτ. Συμβουλίου Άνδρου και του Κοινοτικού Συμβουλίου Κορθίου προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την ΜΠΕ ?
Παρακαλούμε όπως έχουμε τις απαντήσεις σας στα παραπάνω ερωτήματά μας και επίσης όπως μας χορηγήσετε αντίγραφα της σχετικής αλληλογραφίας για το εν λόγω θέμα, ΠΡΙΝ από τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. προκειμένου να τα μελετήσουμε και συσχετίσουμε τα έγγραφα που μας αποστείλατε”.
Η απάντηση από τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Λευτέρη Μπάλλα
α) Το έγγραφο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με αριθμό 115346/252/20-9-2021,πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο Άνδρου και έλαβε αριθμό 10905/22-9-2021
β) Στις 22/9/2021 το ανωτέρω έγγραφο, εκτός από την Γραμματεία το Δημοτικού Συμβουλίου προωθήθηκε από το πρωτόκολλο και στον Πρόεδρο της Κοινότητας Κορθίου εκ του περισσού καθώς η κοινότητα Κορθίου είναι στους αποδέκτες προς ενέργεια και ενημερώθηκε απευθείας από την Περιφέρεια
Νοτίου Αιγαίου.
γ) Η προθεσμία για την υποβολή της γνωμοδότησης μας στην Περιφέρεια εκπνέει στις 17/11/2021.
Θα περιμένουμε να μας δοθούν εξηγήσεις κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ αφού συνεχίζουμε να έχουμε ερωτηματικά από πλευράς μας, όπως γιατί δεν κοινοποιήθηκε από την αρχή το σχετικό έγγραφο στα μέλη του ΔΣ για να έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν, αλλά και να γνωρίζουν ποια είναι η τελικά η αποκλειστική προθεσμία για τη γνωμοδότηση. Σημειώνουμε ότι ο νόμος ορίζει ότι η προθεσμία είναι 30 ημέρες μετά την πρωτοκόλληση του εισερχομένου εγγράφου στην Υπηρεσία.
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 84/2021 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ειδικά στη πρώτη παράγραφο όπου πολύ απλά ζητείται να μην υλοποιηθούν ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ αιολικά πάρκα και η διερεύνηση αλλαγή της άδειας τους σε off shore … Αυτά τα πάρκα λχ Φραγκάκι, για τα οποία σαλταρουν στο ταβάνι Λοτσάρης- Λάσκαρης ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί έχουν άδεια κι εκείνοι δεν νομοθετούν (καμουφλάρισμα απραξίας, αδιαφορίας και λοιπών με Α στερητικό). Αναρωτιέμαι πώς αντιδρούν (αν αντιδρούν) σε αποφάσεις για αδειοδοτημένα και πολύ με νοιάζει η ψήφος Λάσκαρη στην πιο πάνω Απόφαση.