Νέα

1ο Σχολείο Ξερολιθιάς στην Άνδρο, 6-13 Νοεμβρίου 2021

Το 1ο Σχολείο ξερολιθιάς της Νήσου Άνδρου θα πραγματοποιηθεί στο νησί, 6‐13 Νοεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του έργου TERRACESCAPE (http://www.lifeterracescape.aegean.gr/)!

Το αναλυτικό Πρόγραμμα του Σχολείου, διακρίνεται σε δύο μέρη: πρακτική εργασία τα πρωινά 9.00‐14.30 και θεωρητική κατάρτιση το απόγευμα 16.00‐18.00∙ το τελευταίο θα περιλαμβάνει καταγραφές και εμπειρίες από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, παρουσίαση της πολιτισμικής – παραγωγικής – οικολογικής όψης των αναβαθμίδων καλλιέργειας, εκπαίδευση για τις αναβαθμίδες, καθώς επίσης και συζήτηση επί της πρακτικής εργασίας. Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μόνο η πρωινή πρακτική εργασία, το δε Σάββατο 13 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδρομή σε καλλιεργημένα χωράφια του έργου, στο πλαίσιο των οικοτουριστικών διαδρομών του Δήμου Άνδρου.

  • βασική τεχνική κατάρτιση θα γίνεται από την πολύ έμπειρη αρχιτέκτονα – γεωγράφο Ελένη Αλεξάκη‐Παγκρατίου, με σημαντικότατη υποστήριξη την εμπειρία μαστόρων από το Ζαγόρι Ηπείρου (Δημήτρης Λαγός) και την Άνδρο (Ηρακλής Γαύρας, Γιάννης  Παπαδόπουλος).

Ηρακλής Γαύρας

  • Οι ομιλίες θα γίνουν στα ελληνικά, τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά.

Όλες οι δράσεις (πλην της εκδρομής) θα λάβουν χώρα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κορθίου, στο Κόρθι Άνδρου, 3 χιλιόμετρα από τον Όρμο Κορθίου:

η τεχνική εκπαίδευση στο χωράφι που βρίσκεται δίπλα στο ΚΠΕ και η θεωρητική σε αίθουσα του ΚΠΕ.

Οι διοργανωτές του Σχολείου έχουν μεριμνήσει, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων της Πολιτείας για την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού COVID‐19, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για να αποφευχθεί ο συνωστισμός εντός της αιθούσης με τις απαιτούμενες   αποστάσεις και καθ’ όλη τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίας είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας.

Θα ακολουθήσει και δεύτερο Σχολείο ξερολιθιάς, που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2022, ενδεχομένως με διαφορετική σύνθεση μαθητευομένων και εμπλουτισμένο και με άλλους ομιλητές, στο οποίο τα αποτελέσματα του παρόντος σχολείου θα αποτελούν οδηγό.

 

Έργο του Κώστα Παντζόπουλου

ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΤΟΥ 1ΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΞΕΡΟΛΙΘΙΑΣ

 

  • Η Ada Acovitsióti‐Hameau γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ελλάδα και στην Γαλλία όπου ζει και εργάζεται ως πολιτισμική ανθρωπολόγος. Ίδρυσε και διηύθυνε επί 15 χρόνια το Μουσείο Πάγου στην νότια Γαλλία. Είναι ιδρυτικό μέλος και γενική γραμματέας της SPS (Διεθνής Εταιρία για τη Διεπιστημονική Μελέτη της Ξερολιθιάς) από το 1998. Ειδικεύεται στην ανθρωπολογία του χώρου, την τεχνολογία και τις τοπικές ταυτότητες των αγροτικών περιοχών της Μεσογείου. Δημοσίευσε βιβλία για το εμπόριο και τις χρήσεις του πάγου, τις δασικές και ποιμενικές δραστηριότητες, την εθνογραφία της κεντρικής Προβηγκίας, τις ανθρωπιστικές αξίες της τέχνης της ξερολιθιάς και πολλές δεκάδες άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικά περιοδικά.

 

  •  Η Ελένη Αλεξάκη‐Παγκρατίου είναι αρχιτέκτονας – γεωγράφος και δραστηριοποιείται στο χώρο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με γεωγραφική βάση τα Ιωάννινα. Από το 1986 διδάσκει σε ΚΕΚ για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την αρχιτεκτονική κληρονομιά, όπως στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, στο οποίο δίδαξε ως καθηγήτρια εφαρμογών κατά την δε περίοδο 1998‐2007. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ζαγορίου (ΑΝΕΖ), της οποίας πλέον είναι Διαχειρίστρια, έχοντας συντονίσει πλήθος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρίας για τη Διεπιστημονική Μελέτη της Ξερολιθιάς (SPS) της οποίας διατελεί ταμίας.

 

  • Ο Αθανάσιος (Θανάσης) Κίζος είναι γεωπόνος και Καθηγητής Γεωγραφίας τη Υπαίθρου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη. Η έρευνα και οι επιστημονικές και άλλες δημοσιεύσεις του αφορούν στην ανάπτυξη της υπαίθρου και σε συστήματα γεωργίας ακριβείας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ανάπτυξη Υπαίθρου: έννοιες, πρακτικές, πολιτικές» από τις εκδόσεις Τζιόλα.

 

  • Ο Γιώργος Μαυροφρύδης σπούδασε αρχαιολογία (ΜΑ) και οικονομικά και είναι υποψήφιος διδάκτωρ γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ασχολείται με ζητήματα ιστορίας, αρχαιολογίας και εθνογραφίας της μελισσοκομίας. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία, έχει δημοσιεύσει πλήθος κεφαλαίων σε διεθνείς συλλογικούς τόμους, άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Στο νησί της Άνδρου τον οδήγησε η έρευνα στα μελισσόσπιτα του νησιού, όπου αποκάλυψε και άλλα μοναδικά για την Ελλάδα εθνογραφικά στοιχεία.

 

  • Η Μαρία Νομικού αποφοίτησε το 2008 από το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Εργάστηκε για 2 χρόνια στο πεδίο του Μεταναστευτικού ως Επίτροπος Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Μυτιλήνη και στην Αθήνα. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Το Μιτάτο της Αμοργού».

 

  • Η Ιουλία Κ. Παπαευτυχίου είναι Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διδάκτωρ του ΕΜΠ και Εκπαιδευτικός. Δραστηριοποιείται συστηματικά στο χώρο της έρευνας, της περιήγησης και της συγγραφής. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις της σε πολυάριθμα συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδας και έχουν δημοσιευτεί άρθρα και επιστημονικές εργασίες της επί αρχιτεκτονικών και αναπτυξιακών θεμάτων. Έχει διατελέσει επί εικοσαετία (1998‐2018) αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας για τη Διεπιστημονική Μελέτη της Ξερολιθιάς (SPS).

 

  • Ο Παναγιώτης Παφίλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας. Η έρευνά του εστιάζει στη εξελικτική βιολογία, την οικοφυσιολογία και την συμπεριφορά νησιωτικών κυρίως πληθυσμών ερπετών και αμφιβίων ενώ έχει ασχοληθεί και με την βιοποικιλότητα αυτών σε ξερολιθιές και αναβαθμίδες.

 

  • Η Θεοδώρα Πετανίδου είναι Kαθηγήτρια Οικολογίας και Οικογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Κύριο ερευνητικό της αντικείμενο είναι η οικολογία της επικονίασης, με έμφαση στη βιοποικιλότητα ανθοφόρων φυτών και επικονιαστών, καθώς και οι κίνδυνοι που τα απειλούν. Ασχολείται, επίσης, με την οικογεωγραφία της Μεσογείου, τη διαχείριση φυσικών πόρων και τη ζωή σε ακραία ημιφυσικά περιβάλλοντα, όπως αλυκές, εγκαταλειμμένες γαίες, φρύγανα. Με τις αναβαθμίδες ασχολείται από το 1999 έχοντας υλοποιήσει αρκετά ερευνητικά έργα, μεταξύ των οποίων το έργο LIFE TERRACESCAPE, του οποίου είναι συντονίστρια.

 

  • Ο Γιώργης Πετράκης είναι Αρχιτέκτονας – Χωροτάκτης. Γεννήθηκε στο Ζαρό Ηρακλείου Kρήτης και είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Τομείς στους οποίους εξειδικεύεται και αναπτύσσει επαγγελματική δραστηριότητα είναι η αποκατάσταση παραδοσιακών κτιρίων και συνόλων, ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διαχείριση πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Έχει συμμετάσχει και αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε πανελλήνιους και τοπικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Αναπτύσσει δραστηριότητα στον εκδοτικό και καλλιτεχνικό χώρο συμμετέχοντας σε εκθέσεις. Έχει δημοσιεύσει έργα του σε ειδικές εκδόσεις και περιοδικά. Διαχρονικά ερευνά τις πρωτογενείς αρχιτεκτονικές δομές και την οργάνωση του παραδοσιακού δομημένου χώρου, εστιάζοντας στις ξερολιθικές κατασκευές. Είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρίας για τη Διεπιστημονική Μελέτη της Ξερολιθιάς (SPS).

 

  • Ο Γιάννης Τσιαούσης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Κρήτης και χειρουργός. Διαθέτει πλούσιο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο με σημαντική διεθνή αναγνώριση. Παραλλήλως είναι Διευθυντής του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης. Ο κ. Τσιαούσης είναι ο εμπνευστής και Πρόεδρος του σωματείου «Άνθη της Πέτρας» από την ίδρυσή τους.

 

Ο Νικόλαος Θ. Χαζάπης είναι Μηχανικός και Διπλωματούχος Παιδαγωγός του ΑΣΠΑΙΤΕ Πάτρας. Δραστηριοποιείται από το 1996 στον χώρο της εκπαίδευσης στην Άνδρο, τα τελευταία 13 χρόνια ως αποσπασμένος στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου στο ίδιο νησί. Έχει έντονη κοινωνική δράση, ιδιαίτερα μέσα από την συμμετοχή του στον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, του οποίου διετέλεσε και πρόεδρος κατά την περίοδο 2007‐2019. Με τις ξερολιθιές ασχολείται με την εκπαιδευτική του ιδιότητα μέσω του ΚΠΕ.

Μαζί με την Άννα Κουκούτση έχουν δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία με τίτλο «Ξερολιθιές, δαντελωτοί σχηματισμοί  της Ελληνικής γης».

Πληροφορίες LIFE TERRACESCAPE (http://www.lifeterracescape.aegean.gr/)

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio