Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή
Ψήφισμα -Κάλεσμα
Το Σάββατο 6 Νοέμβρη ξεσηκωνόμαστε σε όλο τον πλανήτη! Εκείνη την ημέρα εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους ενάντια στην
καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκόβη. Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να φτάνει 1,1°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, βιώνουμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες: από τις πυρκαγιές στην Τουρκία και την Ελλάδα έως τις πλημμύρες στην Ευρώπη και την Κίνα, τους καύσωνες στη Βόρεια Αμερική έως την καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη.
Οι συνομιλίες στη Γλασκόβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις που θα ακουστούν.
Εδώ και αιώνες, οι πλούσιες κυβερνήσεις και οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και τον πλανήτη για το κέρδος, παραβλέποντας το πόσο βλάπτουν όλους τους υπόλοιπους από εμάς. Όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την κλιματική αλλαγή, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των κινημάτων, αλλά επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των καταστροφών εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το δημόσιο και τις υπηρεσίες προστασίας και αντιμετώπισής τους.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι από τους μεγαλύτερους εμπρηστές του κλίματος! Είναι υπεύθυνη για τα 1,3 εκατομμύρια στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι και την επέλαση των κερδοσκόπων που ετοιμάζονται να «επενδύσουν» πάνω στα αποκαΐδια, ενώ ο κόσμος κινδυνεύει από τις πλημμύρες. Πουλάει «πράσινη ανάπτυξη» την ώρα που συνεχίζει τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και ρημάζει τις βουνοκορφές και τα νησιά με ανεμογεννήτριες. Ιδιωτικοποιεί την ενέργεια και επιμένει στην καύση σκουπιδιών και την επέκταση των ΧΥΤΑ. Μπαζώνει ρέματα και θάλασσες και λεηλατεί πάρκα και ελεύθερους χώρους. Πρέπει να την σταματήσουμε!
Στις 6 Νοέμβρη διαδηλώνουμε στην Αθήνα, Σύνταγμα 2 μμ, και σε όλη την Ελλάδα. Ενώνουμε τη φωνή μας με το διεθνές κίνημα που διεκδικεί «να αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα»!
Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών
Στις 6 Νοέμβρη διαδηλώνουμε στην Αθήνα, Σύνταγμα 2 μμ και σε όλη την Ελλάδα. Ενώνουμε τη φωνή μας με το διεθνές κίνημα ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα αλλά και με τα περιβαλλοντικά κινήματα στην Ελλάδα ενάντια στην κυβέρνηση που είναι από τους μεγαλύτερους εμπρηστές της φύσης και του κλίματος.
Είναι υπεύθυνη για τα 1,3 εκατομμύρια στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι στη χώρα και την επέλαση των κερδοσκόπων που ετοιμάζονται να «επενδύσουν» πάνω στα αποκαΐδια, ενώ ο κόσμος κινδυνεύει από τις πλημμύρες. Πουλάει «πράσινη ανάπτυξη» την ώρα που συνεχίζει τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και ρημάζει τις βουνοκορφές και τα νησιά με ανεμογεννήτριες!
Στην Τήνο γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει «πράσινη ανάπτυξη» και τον ζήλο της κυβέρνησης να μας την επιβάλει με ΜΑΤ και βία. Η μαζική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί δεν συνδέεται με τις τοπικές μας ανάγκες. Η ονομαστική παραγωγή όλων των ανεμογεννητριών που είναι πιθανόν να εγκατασταθούν στο νησί, είναι πολλαπλάσια του ρεύματος που καταναλώνουμε.
Οι ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν έχουν ύψος 70 έως 145 μέτρα, ενώ για κάθε βάση ανεμογεννήτριας θα χρειαστούν τουλάχιστον 400 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι πρόσβασης στις κορυφές του βουνού πλάτους έως και 10 μέτρων σε απότομες σχετικά πλαγιές, με αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής καθώς και εσωτερική οδοποιία μέσα στα αιολικά πάρκα.
Αυτή η τεράστια επένδυση είναι μόνο για τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών που θέλουν να κερδοφορήσουν αδιαφορώντας για το φυσικό περιβάλλον του
Διαβάστε το κάλεσμα μεταφρασμένο στα ελληνικά:
Κάλεσμα σε δράση
Η δικαιοσύνη δεν θα μας αποδοθεί από τους από παγκόσμιους ηγέτες, ούτε από τις πολυεθνικές εταιρείες. Μόνο εμείς μπορούμε να οραματιστούμε και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον λειτουργικό για όλες και όλους μας.
Ποιό είναι το ζήτημα
Διανύουμε μια περίοδο πολλαπλών σημείων ρήξης – από την κλιματική κρίση μέχρι την πανδημία covid και τον ρατσισμό. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι κρίσεις όχι μόνο διασταυρώνονται, αλλά έχουν την ίδια γενεσιουργό αιτία.
Ενώ κανείς δεν μπορεί να διαφύγει από τις επιπτώσεις αυτών των κρίσεων, εκείνοι που ευθύνονται λιγότερο για την πρόκλησή τους υποφέρουν περισσότερο. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι φτωχότεροι άνθρωποι και οι έγχρωμες κοινότητες είναι κατά βάση αυτές που πλήττονται βαρύτερα από την κλιματική κρίση. Από τα παράκτια χωριά στο Νόρφολκ, των οποίων τα θαλάσσια οχυρωματικά έργα διαβρώνονται ταχύτερα από ποτέ, μέχρι τους ανθρώπους που ζουν δίπλα στα ποτάμια του Δέλτα του Νίγηρα που μαυρίζουν από τις διαρροές πετρελαίου.
Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Φτάσαμε σε αυτό το σημείο κρίσης επειδή το πολιτικό και οικονομικό σύστημα έχει δομηθεί με βάση την ανισότητα και την αδικία. Εδώ και αιώνες, οι πλούσιες κυβερνήσεις και οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους και τον πλανήτη για το κέρδος, παραβλέποντας το πόσο βλάπτουν όλους τους υπόλοιπους από εμάς.
Η λύση
Εν συντομία: Κλιματική δικαιοσύνη, αλλαγή συστήματος, εξουσία από τα κάτω.
Όπως και η κλιματική κρίση, το οικονομικό και πολιτικό μας σύστημα έχει φτιαχτεί από ανθρώπινα χέρια. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορεί να ξαναφτιαχτεί. Χρειαζόμαστε μια αλλαγή του συστήματος που να έρχεται από τα κάτω. Για να λύσουμε τα προβλήματα χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση. Η κλιματική δικαιοσύνη αναγνωρίζει ότι όλοι οι αγώνες μας στρέφονται προς αυτό το άδικο σύστημα. Είτε αγωνιζόμαστε για καλύτερους μισθούς στη δουλειά, για καθαρό νερό, είτε ενάντια στην αστυνομική βία, ενάντια σε μια νέα εξώρυξη. Για τον έλεγχο του ίδιου μας του σώματός, ή για να σταματήσουμε την καταστροφή των δασών μας. Χρειαζόμαστε δράση για το κλίμα που να λειτουργεί για όλους μας, όχι μόνο για τους ανθρώπους που έχουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες.
Οι λύσεις που χρειαζόμαστε υπάρχουν ήδη και δοκιμάζονται στην πράξη, αλλά οι ηγέτες μας δεν έχουν την πολιτική βούληση να δράσουν. Οι δικές μας λύσεις όχι μόνο μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά στην πορεία δημιουργούν έναν πιο δίκαιο κόσμο – αυτό σημαίνει δράση για το κλίμα που βασίζεται στη δικαιοσύνη, την ανακατανομή των πόρων και την αποκέντρωση της εξουσίας.
Η κρίση δεν θα ξεπεραστεί αν αυτές και αυτοί που πλήττονται περισσότερο δεν βρεθούν στο επίκεντρο των λύσεων και της λήψης αποφάσεων. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή και από κοινότητα σε κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι καλύτερες εναλλακτικές για κάθε περιοχή πρέπει να διαμορφώνονται από εκείνους που βιώνουν τις επιπτώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αυτόχθονες και οι κοινότητες στην πρώτη γραμμή γνωρίζουν τη διέξοδο εδώ και αιώνες. Και σε τελική ανάλυση, θα πρέπει όλοι να μπορούμε να συμμετέχουμε στις αποφάσεις που μας αφορούν.
COP26: γιατί έχει σημασία;
Παγκόσμιοι ηγέτες και εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο στις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα, COP26.
Τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη COP26 θα διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα ανταποκριθούν (ή όχι) στην κλιματική κρίση. Θα αποφασίσουν ποιος θα θυσιαστεί, ποιος θα διαφύγει και ποιος θα βγάλει κέρδη. Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις έχουν κάνει πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση: συμπαρατάσσονται με τις εταιρείες και κρύβονται πίσω από “λύσεις” πράσινου εξωραϊσμού που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν καν, που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη διάστασή του και, σε πολλές περιπτώσεις βασίζονται σε μεγαλύτερη εκμετάλλευση των ανθρώπων και του πλανήτη.
Η COP26 πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή. Σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα κινήματα, βλέπουμε να αναδύεται ένα νέο κύμα αντίστασης, παγκόσμιας αλληλεγγύης και οργάνωσης από τα κάτω. Καθώς ανακάμπτουμε από την πανδημία, μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε το σύστημα. Μπορούμε είτε να εντείνουμε την κρίση μέχρι να φτάσουμε σε σημείο χωρίς επιστροφή, είτε να θέσουμε τα θεμέλια για έναν δίκαιο κόσμο όπου οι ανάγκες όλων θα ικανοποιούνται.
Τι προσπαθούμε να κάνουμε;
Η δικαιοσύνη δεν θα μας αποδοθεί από τους από παγκόσμιους ηγέτες, ούτε από τις πολυεθνικές εταιρείες. Μόνο εμείς μπορούμε να οραματιστούμε και να οικοδομήσουμε ένα μέλλον λειτουργικό για όλους και όλες μας.
Οι αλλαγές που χρειαζόμαστε ώστε να επιβιώσουμε και να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο μπορούν να επιτευχθούν μόνο με συλλογική δράση, αλληλεγγύη και συντονισμό, τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Συγκεντρώνουμε κινήματα από όλο τον κόσμο για να χτίσουμε τη δύναμη που θα αλλάξει το σύστημα – κινήματα αυτοχθόνων, κοινότητες πρώτης γραμμής, συνδικάτα, συλλογικότητες για τη φυλετική δικαιοσύνη, απεργούς από τη νεολαία, εργάτες γης, αγρότες, ΜΚΟ, καμπάνιες κοινοτήτων βάσης, φεμινιστικά κινήματα, ομάδες πίστης… για να αναφέρουμε μερικά. Θα βάλουμε τις κοινότητες των αυτοχθόνων, της πρώτης γραμμής και του Παγκόσμιου Νότου (Global South) στο επίκεντρο. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να ενισχύσουμε τις φωνές και τα αιτήματά τους.
Σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκεστε, ήρθε η ώρα να συμμετάσχετε στον αγώνα για κλιματική δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε συγκέντρωση δυνάμεων: στους χώρους εργασίας, στις κοινότητες, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, πέρα από εθνικά σύνορα.
6 Νοεμβρίου: Ελάτε μαζί μας στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Δικαιοσύνη, σε αποκεντρωμένες μαζικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο.
7-10 Νοεμβρίου: Ελάτε μαζί μας στη Λαϊκή Σύνοδο Κορυφής για Κλιματική Δικαιοσύνη, όπου το κίνημα για την κλιματική δικαιοσύνη θα συναντηθεί για να συζητήσει, να γνωρίσει και να χαράξει στρατηγική για την αλλαγή συστήματος. Μπορείτε να συμμετάσχετε διαδικτυακά από οπουδήποτε στον κόσμο ή αυτοπροσώπως στη Γλασκώβη.