Το Κληροδότημα Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Άνδρου, ανακοινώνει την ίδρυση Εργαστηρίου Παραδοσιακής Μουσικής στην Άνδρο και την έναρξη μαθημάτων παραδοσιακών οργάνων της Άνδρου για μικρούς και μεγάλους καθώς και για αρχάριους και προχωρημένους,
Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην εμβάθυνση του ενδιαφέροντος για την πλούσια και ξεχωριστή μουσική παράδοση όχι μόνο της Άνδρου αλλά και όλης της Ελλάδας.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί κυρίως στις μικρότερες ηλικίες, οι οποίες αποτελούν τον επόμενο κρίκο στην αλυσίδα της εξέλιξης και της συνέχισης του λαϊκού μας πολιτισμού. Μαθήματα όμως θα πραγματοποιούνται και για ενήλικες οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν ένα ή και περισσότερα παραδοσιακά όργανα, ή να τελειοποιήσουν τις γνώσεις που ήδη έχουν πάνω σε κάποιο όργανο.
Απώτερος σκοπός του εγχειρήματός μας είναι μέσα από την συστηματική και μεθοδική διδασκαλία των παραδοσιακών οργάνων, να διατηρηθεί και να διαδοθεί περαιτέρω η παραδοσιακή μουσική της Άνδρου που αποτελεί μέρος του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης του Νησιού μας.
Για το λόγο αυτό το εργαστήρι γίνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Άνδρου, ο οποίος διατηρεί τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών συμβάλλοντας εδώ και δεκαετίες στην εκμάθηση και προώθηση της παράδοσης της Άνδρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα μαθήματα είναι ατομικά ,διαρκείας 45 λεπτών και θα πραγματοποιούνται στο διαμορφωμένο χώρο του Ισογείου του Κληροδοτήματος Μωραΐτη (παραπλεύρως της Καιρείου Βιβλιοθήκης και έναντι του Αστυν. Τμήματος Άνδρου) με συχνότητα 2 φορές τον μήνα (κάθε 15 ημέρες) μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας (καθημερινή) η οποία θα οριστεί μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Οκτωβρίου.
Σε δεύτερο χρόνο προγραμματίζονται ομαδικά μαθήματα διδασκαλίας καθώς και δημιουργία παραδοσιακής ορχήστρας.
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ 10 ΕΥΡΩ
Υπεύθυνος εργαστηρίου ΝΙΚΟΣ ΜΗΛΑΣ
Παραδοσιακά όργανα που θα διδάσκονται
Βιολί με δάσκαλο τον Νίκο Μήλα
Λαούτο με τον Νίκο Αγγελόπουλο
Σαντούρι με την Χριστίνα Κουκή
η τσαμπούνα θα ενταχθεί σε μεταγενέστερο χρόνο
Οι διδάσκοντες, τόσο με σπουδές στο πεδίο της παραδοσιακής μουσικής και πολυετή πείρα στη διδασκαλία, όσο και με ενεργή παρουσία στο χώρο της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής ,έρχονται να φέρουν τα μεθοδολογικά εργαλεία εκείνα που θα βοηθήσουν τους αρχάριους μαθητές να αποκτήσουν στέρεες μουσικές βάσεις και θα δώσουν την ευκαιρία στους προχωρημένους να εξελίξουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους και να διευρύνουν την μουσική τους αντίληψη.
Παράλληλα με την τακτική διδασκαλία των οργάνων σε ατομικό επίπεδο, προγραμματίζονται κατά περιόδους και ανοιχτά σεμινάρια από ντόπιους, παλαιούς αλλά και νέους μουσικούς από κάθε περιοχή της Άνδρου ,με στόχο την μεταλαμπάδευση της βιωματικής ερμηνείας, δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ιδιώματα κάθε περιοχής του νησιού.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου
Νίκος Λ. Σιγάλας Ρένα Σακελλάρη
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Νίκος Μήλας
Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα με καταγωγή από την Άνδρο. Σε ηλικία έξι ετών, ξεκίνησε μαθήματα κλασσικού βιολιού και θεωρίας της ευρωπαϊκής μουσικής. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου & Λυκείου Παλλήνης στο οποίο διδάχθηκε μεταξύ άλλων Βυζαντινή μουσική, θεωρητικά της Ευρωπαϊκής μουσικής, παραδοσιακό βιολί, ταμπουρά και πιάνο.
Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει λάβει σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με τίτλο «Εκτέλεση και
ερμηνεία παραδοσιακή μουσικής» με κατεύθυνση το λαϊκό-παραδοσιακό βιολί και υπεύθυνο καθηγητή τον Γιώργο Μαρινάκη. Επίσης παρακολούθησε επί σειρά ετών μαθήματα παραδοσιακού βιολιού από τον Κυριάκο Γκουβέντα στο τμήμα Ελληνικής μουσικής του Ωδείου Αθηνών. Έχει λάβει μαθήματα θεωρητικών της Ανατολικής μουσικής (Αριθμητικό Τροπικό Σύστημα) από τον υπεύθυνο του τμήματος Χρίστο Τσιαμούλη και υπήρξε μέλος της ορχήστρας του τμήματος με μαέστρο το Ανδρέα Τσεκούρα, με σημαντική παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι πτυχιούχος Ειδικού Αρμονίας και Αντίστιξης. Έχει παρακολουθήσει επίσης σεμινάρια παραδοσιακού βιολιού από τον Κυριάκο Πετρά και τον Γιάννη Ζευγώλη καθώς και μαθήματα Οθωμανικής Κλασικής μουσικής της Κωνσταντινούπολης και αυτοσχεδιασμού από τον Ευγένιο Βούλγαρη.
Δραστηριοποιείται ως μουσικός από το 2012 με διάφορα μουσικά σχήματα σε μουσικές σκηνές, μουσικοχορευτικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος των σχημάτων Αμορόζα και Απηλιώτικη Πνοή και ενεργός μέλος της ομάδας των «βιολιστών της στέγης του κόσμου» που επενδύουν το Orient Express, ένα ιδιαίτερο μουσικό project που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Γκουβέντα.
Τέλος παραδίδει μαθήματα παραδοσιακού βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, σε διάφορα Ωδεία της Αθήνας καθώς και σε πολιτιστικούς μορφωτικούς συλλόγους της περιφέρειας.
Χριστίνα Κουκή
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Η ενασχόλησή της με τη μουσική ξεκίνησε με σπουδές στο πιάνο και τα θεωρητικά σε ηλικία 11 ετών. Είναι απόφοιτη του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου & Λυκείου Παλλήνης. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σαντουριού από τις σολίστ Ουρανία Λαμπροπούλου και Angelina Tkatcheva καθώς και σεμινάρια πέρσικου σαντουριού από τον Siamak Aghaei και cimbalom από την Viktória Herencsár και τον Costel Ursulet. Είναι πτυχιούχος ειδικού Αρμονίας και Αντίστιξης.
Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της μουσικής από το 2010 έχοντας συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό συμπράττοντας με ορχήστρες τόσο παραδοσιακής όσο και σύγχρονης μουσικής.
Έχει διδάξει σαντούρι στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, σε Μουσικά Σχολεία, ωδεία της Αθήνας και της περιφέρειας καθώς και σε Πολιτιστικούς και Μορφωτικούς Συλλόγους.
Νίκος Αγγελόπουλος
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1985. Αποφοίτησε από το μουσικό σχολείο της ίδιας πόλης το 2003. Κατάγεται από το Τέροβο Ιωαννίνων και τη Βαλαώρα Ευρυτανίας.Πήρε το πτυχίο του στην Αρμονία (Άριστα, 2005) και την Αντίστιξη (Λίαν καλώς, 2007) από το Εθνικό Ωδείο και στη Φούγκα (Άριστα, 2010) από το Ωδείο Δυτικής Ελλάδας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2011). Έχει μελετήσει παραδοσιακή μουσική και θεωρία μακάμ με τον Χρίστο Τσιαμούλη στο Ωδείο Αθηνών, λάφτα (πολίτικο λαούτο) με τον Νίκο Μέρμηγκα και τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, στεριανό/νησιώτικο λαούτο με τον Χριστόδουλο Ζούμπα, Χρήστο Ζώτο, Kώστα Σιδερή, Γιώργο Παπαϊωάννου, Βασίλη Κατράκο, Μανώλη Κοντογιώργο και λαϊκή-ρεμπέτικη κιθάρα με τον Ξενοφώντα Πούλο. Επιπλέον, έχει μελετήσει πιάνο και κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο, αμφότερα στο επίπεδο “μέσης”.
Δίδαξε λαούτο τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Από το 2010 διδάσκει λαούτο στο Ωδείο Αθηνών και είναι μέλος της παραδοσιακής ορχήστρας του ωδείου από το 2008. Από τον Σεπτέμβρη του 2011-2014 δίδαξε πολίτικο και στεριανό λαούτο στα σεμινάρια του Σωματείου των Φίλων του Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα και από το 2015 έως σήμερα διδάσκει στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”. Το 2018 ήταν εισηγητής σε σεμινάριο με θέμα το λαούτο που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Επίσης, συμμετείχε ως καθηγητής στη “Μουσική Σύναξη στον Ταΰγετο” (2011, 2013, 2014, 2018) με σεμινάριο στεριανού/νησιώτικου λαούτου. Την άνοιξη του 2019, καλεσμένος των Ηλία και Σπύρο Καππάκου πραγματοποίησε ολοήμερο σεμινάριο με θέμα το λαούτο στο Rpp-Studios στη Σπάρτη. Το 2020 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου Άρτεμις με την πραγματοποίηση σεμιναρίων στο νησί της Λέρου με θέμα το λαούτο, καθώς επίσης και με μια σειρά ηχογραφήσεων με θέμα τη μουσικές καταγραφές του νησιού.
Η αρμονική συνοδεία της τροπικής μουσικής είναι ένα πεδίο πάνω στο οποίο διαρκώς εργάζεται και διδάσκει αδιαλείπτως από το 2014. Το 2019 πραγματοποίησε την αρμονική συνοδεία του υλικού και στα δύο τεύχη του βιβλίου “Τα μελωδικά μοτίβα της Παράδοσης, τρόπος α” του Χρίστου Τσιαμούλη.
Αρχές του 2011 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Δέκα Μουσικά Διηγήματα». Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της στεριανής κομπανίας «Κυρατζήδες», του μουσικού σχήματος «Ήπειρος» υπό τη μουσική επιμέλεια του Γιώργου Κωτσίνη, του μουσικού σχήματος «Αμορόζα» και της μουσικής ομάδας «dorόs» που αποδίδει πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις των μελών της, οι οποίες αποτυπώνονται στο ομώνυμο cd που κυκλοφόρησε το 2014.
Είναι σταθερό μέλος της κομπανίας του Δημήτρη Κώτσικα από το 2012. Το 2018 συνεργάστηκε με τους Σπύρο Δίελα, Γιάννης Άννινος, Μάριος Παπούλιας, Ανδρέας Καπουλας για την παραγωγή και σύνθεση πρωτότυπης Library μουσικής, για λογαριασμό της Bleach & BMG Production music. Με τον Νίκο Σκαφίδα (βιολί) και την Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι) έχουν πραγματοποιήσει μία σειρά ηχογραφήσεων, που είναι ακόμα εν εξελίξει, με αφορμή την ιδιαίτερη καταγωγή του βιολάτορα, τη Σκύρο.