Βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, σε συνθήκες δύσκολες και απρόβλεπτες, χωρίς να μπορεί κάποιος να πει με σιγουριά πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Όλοι μας πρέπει να οργανώσουμε την επόμενη μέρα, ο καθένας από τη μεριά του, Δημοτική Αρχή, επαγγελματίες, αγρότες κ.α., καθώς τίποτα πια δε θα είναι ίδιο με πριν.
Δυστυχώς ως κάτοικοι αυτού του τόπου δεν έχουμε αντιληφθεί τους λόγους (ακόμη και πριν την πανδημία) για τους οποίους το νησί μας έχει μείνει τουλάχιστον «στάσιμο» σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειάς μας. Αυτή μας η «άγνοια» έχει ως συνέπεια να μην μπορούμε να βρούμε και τον τρόπο για να βγούμε από αυτό το τέλμα. Έτσι αντί να κινούμαστε πιο συστηματικά και μακριά από αυταπάτες, περιμένουμε τη λύση «απ’ έξω» δηλαδή από τους ξένους και ταυτόχρονα αναζητούμε ενόχους και υπαίτιους οπουδήποτε αλλού εκτός από τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή αναλώνεται σε θέματα διαχειριστικά, σε έργα βιτρίνας και καθημερινότητας , σπαταλώντας τους πόρους μας με απ’ απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους και σε ημετέρους. Δηλαδή περιορίζεται σε ένα διεκπεραιωτικό ρόλο με έλλειψη οράματος, χωρίς να επενδύει στη δημιουργία μελλοντικού πλούτου προς όφελος των δημοτών. Με τις πράξεις της και με τον τρόπο που διοικεί δηλώνει ότι « ο Δήμος είμαστε εμείς» με αλαζονεία και έπαρση ελεώ του εκλογικού νόμου.
Η μεγαλύτερη επένδυση για έναν τόπο είναι οι νέοι του. Η νέα γενιά είναι αυτή που δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης και προόδου σε ένα τόπο.
Πόσες φορές πληροφορούμαστε για νέους ανθρώπους, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες, παραμένουν ή επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους αγωνιζόμενοι για να κατακτήσουν τους στόχους τους. Δυστυχώς η Άνδρος μας έχει καταντήσει, τους περισσότερους μήνες του χρόνου να έχει έρημα χωριά ή να φιλοξενεί, στην καλύτερη περίπτωση, τους απόμαχους της ζωής.
Είναι αλήθεια όμως ότι παρά τις δυσκολίες, το νησί μας ήταν και είναι ένας ευλογημένος τόπος που έχει αναδείξει λαμπρούς επιστήμονες, γιατρούς, μηχανικούς, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων κ.α. τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Τι κάνουμε εμείς όμως ως Δημοτική Αρχή; Δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν τους γνωρίζουμε καν ή τους μαθαίνουμε ξαφνικά.
Θα ήθελα ενδεικτικά να προτείνω στην Δημοτική Αρχή τα εξής:
• Τη δημιουργία ενός μητρώου επιστημόνων και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, που θα λειτουργεί στο Δήμο μας. Μια τράπεζα με ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας μέσα στην οποία θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία τους ( μεταπτυχιακά, διδακτορικά, διατριβές κ.α.) ώστε να μπορούν οι νέοι μας να συμβουλευτούν ή και να συνεργαστούν σε επιστημονικό, ακαδημαϊκό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο. Επίσης όλοι αυτοί, εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν να συνδράμουν στο έργο της Διοίκησης.
• Ως προς τη νεανική επιχειρηματικότητα, μέσα από προγράμματα εθνικά αλλά και ευρωπαϊκούς πόρους να ενθαρρυνθεί το start up business, συστήνοντας χώρους φιλοξενίας και συμβουλευτικής νεοφυών επιχειρήσεων, δημιουργώντας κυψέλες επιχειρηματικότητας. Ο Δήμος δηλαδή να καταστεί χορηγός σε εγκαταστάσεις ( παλιά δημοτικά σχολεία και κοινοτικά γραφεία), σε πάγια έξοδα, σε υπηρεσίες διαδικτύου , σεμιναρίων κ.α.
Για τις δράσεις αυτές δεν απαιτούνται μεγάλα ποσά, απαιτείται απόφαση, συντονισμός και σχεδιασμός. Ας γίνουμε λοιπόν χορηγοί στα όνειρα των νέων και σίγουρα μαζί μ’ αυτούς θα κερδίσουμε όλοι. Επιβάλλεται μία επανάσταση της λογικής για να ξεκολλήσει από το τέλμα της στασιμότητας το νησί μας…
Μπακέλας Ιωάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου