“Ναι” στις διορθώσεις λαθών στους δασικούς χάρτες, αλλά “όχι” σε αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης, που αποφάσισε να ζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, λέει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε και προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών της Κρήτης.
Όπως είπε ο Υφυπουργός, οι εκχερσωμένες εκτάσεις και οι δασωμένοι αγροί, είναι η “καρδιά” του προβλήματος όπου το δημόσιο έχει δικαιώματα και θα δοθούν απαντήσεις και λύσεις από τη Νομοπαρασκευαστική Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί και θα ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο Υφυπουργός κάλεσε πάντως τους αγρότες της Κρήτης να ρίξουν τους τόνους, γιατί όπως είπε, κανείς δεν πρόκειται να θίξει τις ιδιοκτησίες.
Παράλληλα ο κ. Αμυράς τόνισε στη συνέντευξη ότι θα ληφθούν υπόψιν όλα τα μητρώα των αγροτών όπως το ελαιοκομικό, το αμπελουργικό και το ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να διορθωθούν τα όποια λάθη έχουν γίνει, υιοθετώντας με τον τρόπο αυτό, την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, καθώς και της Περιεφεραικής Ένωσης Δήμων του νησιού.
O υφυπουργός απέκλεισε προς το παρόν τη χρονική διεύρυνση της αποκλειστικής προθεσμίας κατάθεσης των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών που ζητά το Περιφερειακό συμβούλιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα προετοιμασίας και ουσιαστικής τεκμηρίωσης των αντιρρήσεων από τους ενδιαφερόμενους,αφού όπως είπε μόλις τώρα ξεκίνησε η διαδικασία.
Για το κόστος των αντιρρήσεων είπε ότι οι αγρότες μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος και να διορθώσουν λάθη όπου το κόστος είναι μηδενικό.
Επίσης είπε ότι βλέπει με ενδιαφέρον το αίτημα να νομοθετηθεί η παραχώρηση και η μακροχρόνια μίσθωση των φερομένων ιδιοκτησιών της στους αγρότες και ιδιώτες οι οποίοι τα κατέχουν μακροχρόνια και το αποδεικνύουν νομίμως.
Να θυμήσουμε ότι το Περιφερειακό συμβούλιο το αναφέρει στο κείμενο των αποφάσεών του και τονίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει με κριτήρια που αποτυπώνουν την πραγματικότητα μεν, αλλά όχι καταχρηστικά.
“Κυρίως, επισημαίνει, με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, ισότητας και δικαιοσύνης. Να ληφθούν παράλληλα υπόψιν ως κριτήρια παραχώρησης, το χωροταξικό σχέδιο κάθε Περιφέρειας, το περιβάλλον, η βιοποικιλότητα και το τοπίο, το αμπελουργικό και το ελαιοκομικό μητρώο καθώς και οι επιλέξιμες επιδοτούμενες περιοχές”.
Όσον αφορά την τοποθέτηση ΑΠΕ σε δασικές εκτάσεις μετά την οριστική κατάρτιση των δασικών χαρτών είπε ότι η χωροθέτησή τους προβλέπεται μέσα από το ειδικό χωροταξικό σχέδιο της κάθε περιοχής και δεν θα γίνουν εξαιρέσεις.
Στην εκπομπή παρενέβη και ο Περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος,νομικός κ.Νίκος Σκουλάς προτάσεις του οποίου υιοθέτησσε το Περιφερειακό συμβούλιο, τον οποίο ο υφυπουργός προσκάλεσε να μετέχει στην νομοπαρασκευαστική επιτροπη που θα ασχοληθεί με την επίλυση των ζητημάτων με τους δασικούς χάρτες.
Αμυράς για δασικούς χάρτες: Κανείς δεν θα αδικηθεί-Δεν αναστέλλεται η διαδικασία
Δεν πληρώνει και τα παραβολα για τις ενστάσεις, τις αμοιβες των μηχανικών και των δικηγόρων, το σαϊνι; Μια χαρά πεταει την κοτσανα του, ΑΝΕΞΟΔΑ.
Όσοι σκοπεύουν να ασκήσουν προσφυγή, να απευθύνονται στο πολιτικό γραφείο του κυρίου Αμυρά. Εφόσον το κατέχει το θέμα τόσο καλά θα γνωρίζει και την λύση του. Ας αναλάβει δράση, λοιπόν, να δικαιολογήσει και την μηνιατικάρα του.
Κανένας από αυτούς , όπως και ο ίδιος άλλωστε, δεν είναι Άμ(Υ)μοιροι ευθυνών.Ολους αυτούς ,τους γιαλαντζί οικολόγους, τους παρέσυρε το Ποτάμι της εξουσίας και της Βο(Υ)λής