Σε γενικές γραμμές οι κατευθύνσεις που προβλέπονται για την Άνδρο οδηγούν στο γνωστό παρηκμασμένο μοντέλο που έχει βιώσει το νησί τις τελευταίες δεκαετίες, τη στιγμή που άλλα νησιά προχωρούν με δυναμική οικονομία και μπαίνουν στο πρώτο επίπεδο σημαντικότητας (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος κλπ). Η Άνδρος παρά τις μεγάλες της δυνατότητες παραμένει στο ίδιο επίπεδο με Αμοργό, Σέριφο, Ίο, Μήλο κλπ.
Αλήθεια πόσο βιώσιμο μοντέλο οικονομίας για τον τόπο και πόσες θέσεις εργασίας μπορούν να παράξουν στον τόπο οι κεντρικές κατευθυντήριες γραμμές που προβλέπονται στη σελίδα 145 ως κέντρο σύγχρονου πολιτισμού, έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της ναυτιλίας… προαγωγής πρότυπων δράσεων / εφαρμογών στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ»
Χρήσιμες ιδέες αλλά αυτές θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και την απασχόληση πάνω στο νησί; Είναι αυτό το παράδειγμα που έχουν ακολουθήσει άλλα νησιά με διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό;
Η Άνδρος οφείλει να δει κατάματα τη σύγχρονη εποχή, να ορίσει όλους τους δυνατούς παράκτιους χώρους (Χώρα, Μπατσί, Γαύριο, Όρμος Κορθίου, Άγιος Πέτρος, Κυπρί, Φελλός, Πισωλιμνιόνας, Βλυχάδα, Έξω Στενό) όπου μπορεί ο τουρισμός να αναπτυχθεί σε υπήνεμες τοποθεσίες, να προστατεύσει το προϊόν που διαθέτει θέτοντας απαράβατους κανόνες προστασίας του μοναδικού φυσικού τοπίου (τουλάχιστον) γύρω από αυτές τις περιοχές και να προχωρήσει εμπρός.
Η αλίμενη Νάξος προχωρά ως διαμετακομιστικό κέντρο σύνδεσης στην ευρύτερη περιοχή. Η Άνδρος πρέπει να βρει τη θέση της στο ζήτημα της σύνδεσης. Ίσως θα πρέπει να προβλεφθεί σε περίπτωση ομαλοποίησης των σχέσεων με τη γείτονα, δυνατότητα σύνδεσης για τουριστικούς λόγους με Σμύρνη ή Κουσάντασι σε δρομολόγιο σύνδεσης με Χώρα Άνδρου, Πάνορμο Τήνου, Σύρο, Μύκονο για παράδειγμα.
Μερικές επισημάνσεις:
Στην Πάρο η έκθεση προτείνει “Απαγόρευση χωροθέτησης ΒΑΠΕ (Βιομηχανικών αιολικών πάρκων) διότι δημιουργούν σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην τουριστική οικονομία”
Η Άνδρος αντίθετα προτείνεται ως τόπος “προαγωγής πρότυπων δράσεων / εφαρμογών στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ”.
Σελ. 145:
Ανδρος: κέντρο σύγχρονου πολιτισμού, τουρισμού (με έμφαση στις ειδικές μορφές) και αγροτικής οικονομίας, έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της ναυτιλίας, προαγωγής πρότυπων δράσεων / εφαρμογών στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ
Σελ.300:
Ανδρος: Εξασφάλιση επάρκειας ηλεκτρικής ισχύος Ανάδειξη ως Πρότυπο Ενεργειακά Αυτόνομο Νησί – Πράσινο και Γαλάζιο” με ορθή αειφόρο εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (αέρας – υπόγεια και επίγεια νερά – θαλάσσια ρεύματα) και ΑΠΕ Αυστηροί περιβαλλοντικοί περιορισμοί στην αξιοποίηση ΑΠΕ για τη διαφύλαξη του νησιωτικού τοπίου και την αποφυγή συγκρούσεων με τον τουρισμό – Διερεύνηση θέσεων για χωροθέτηση α/γ Διερεύνηση παραγωγής ενέργειας με βιοκαύσιμα ή γεωθερμία Απεγκατάσταση πυλώνων ΔΕΗ Διερεύνηση & θέσπιση κινήτρων για ενεργειακά αυτόνομες επιχειρήσεις και κατοικίες Δημιουργία Πρότυπου Επιδεικτικού – Εκπαιδευτικού Πάρκου Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας, με λειτουργική ηλεκτρική διασύνδεση με το Δίκτυο Η.Ε. (της ΔΕΗ Α.Ε.) ώστε να ωφεληθεί άμεσα το σύνολο των δημοτών – καταναλωτών του νησιού – Εξέταση Λειτουργίας αυτού ως Δημοτικής Επιχείρησης ή Κοινωνικού Ενεργειακού Συνεταιρισμού Πρόταση Εγκατάστασης Ηλιοθερμικού (για Ζ.Ν.Χ.) και Φωτοβολταϊκού συστήματος σε δώματα και στέγες δημοτικών και δημόσιων κτιρίων σε συνδυασμό με την ανακαίνιση – αναστήλωση και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακών κελυφών – Εξέταση τοποθέτησης αντλίας θερμότητας (συνδυασμένης με το ηλιοθερμικό) ή αντικατάστασης παλαιών καυστήρων πετρελαίου με σύγχρονους φυσικού αερίου ή βιομάζας (πέλετ)
Σελ. 301:
Πάρος: Ανάπτυξη ΑΠΕ με προτεραιότητα σε γεωθερμία, ηλιακή ενέργεια κλπ. Απαγόρευση χωροθέτησης ΒΑΠΕ (Βιομηχανικών αιολικών πάρκων) διότι δημιουργούν σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στην τουριστική οικονομία
Υπάρχει χρόνος να γίνουν οι να αλλάξουν ορισμένα πράγματα ? Εδώ στήνονται οι ανεμογεννήτριες και εμείς συζητάμε για μελέτες και πλάνα επ’ αυτού !!
Λυπάμαι για τα σχόλια και μάλιστα χωρίς να γνωρίζω προσωπικά τους συγγραφείς τους. Πρέπει όμως να τους ενημερώσω ότι ως Αρχιτέκτονας- Ανδριώτης Μελετητής και από πολλών ετών Υπέρμαχος της Οικολογίας και της Αειφορίας (μάχιμο από το 2009 μέλος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στις Κυκλάδες και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού), είμαι εκείνος που στην Δημόσια Ανδριώτικη Πρόσκληση του τότε Επάρχου κου Δ. Λότσαρη και την εκδήλωση παρουσίασης του Ειδ. Χωροταξ. Σχεδίου για την Άνδρο (διοργανώθηκε στο Ξενοδοχείο “ΠΕΡΡΑΚΗΣ” στο Γαύριο το 2017) να καταθέσουμε ως Σύλλογος Μηχανικών Άνδρου τις εμπεριστατωμένες Προτάσεις μας, κατέθεσα στην Τεχνική Υπηρεσία του Επαρχείου πλήρες κείμενο , που από οτι διάβασα ήδη συνιστά την “ραχοκοκαλια” της συγκεκριμένης Μελέτης της Π.Ν. Αιγαίου (κατά 80-90 %) !!! Φυσικά και είχα προδιαγράψει- διαχωρίσει την Ορθολογική Ανάπτυξη Α.Π.Ε. – ΟΧΙ Β.Α.Π.Ε. και ΟΧΙ αποκλειστικά μέσω Αιολ. Πάρκων – με Σχεδιασμό βασισμένο σε Εσωτερική Διαδικασία καθορισμού Μεγεθών και Χωρο-θέσεων από τους Κατοίκους και τον Ο.Τ.Α. και ΟΧΙ από το Κεντρικό Κράτος – εξ’ ού και η αναφορά σε Κοινωνικό Ενεργειακό Συνετιαρισμό ή “Ενεργειακή Κοινότητα” (που νομοθετικά έχει θεσμοθετηθεί από το 2018), του οποίου τόσο η Διαχείριση όσο και τα Ωφέλη θα επιστρέφονται ολοκληρωτικά στην Κοινωνία της Άνδρου (100%) ενώ και το παραγόμενο Ηλεκτρικό Ρεύμα (απο μικρού και μεσαίου μεγέθους Σ.Η.Ε.μεταξύ των οποίων και Φωτοβολταϊκά πάρκα σε χέρσους αγρούς και Υβριδικό-Υδροηλεκτρικό σε τεχνητό ημι-ορεινό Υδροταμιευτήρα) θα συμψηφίζεται ολικά με το καταναλούμενο – με εκμηδενισμό των λογαριασμών ΔΕΔΗΗΕ των μόνιμων κατοίκων !! Όλα αυτά όχι μόνο δεν είναι “παρωχημένα” όπως μας κατηγορεί ο κος Γλυνός, αλλά αποτελούν την πλέον σύγχρονη Παγκόσμια Καινοτομία (δείτε Έλον Μάσκ, Τζέφ Μπέζος κ.αλ.) σε απόλυτη ευθυγράμμιση δε με τις παγκόσμιες Συμφωνίες για το Κλίμα και την Προστασία του Περιβάλλοντος και τους 17 Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ο.Η.Ε. – “S.D.G.-17” !!! Αρκεί να σας επισημάνω ότι η δική μου Προμελέτη για “Πρότυπο Ενεργειακά Αυτόνομο “Πράσινο & Γαλάζιο” Νησί στην Ανατολ. Μεσόγειο” (του 2002) μπήκε αυτούσια στην Μελέτη της Π.Ν.Αιγαίου, ενώ “μας πρόλαβαν” πλέον ή Τήλος (το 2019) και πρόσφατα η Φολέγανδρος (2020, με στήριξη του VOLKSWAGEN Group) , κάνοντας την Ελλάδα Υπερήφανη Πανευρωπαϊκά !!!
Ευτυχώς που δεν έγιναν και μας πρόλαβαν άλλοι.
Ελεος πλέον με τις πράσινες και μπλέ ουτοπικές προτάσεις,του καθενός,οι οποίες αποβλέπουν σε προσωπικό η συντεχνιακό όφελος.
Ας μη λησμονούμε αυτούς, οι οποίοι έφεραν τις ανεμογεννήτριες στην Ανδρο, και αντικρύζουμε την μη αναστρέψιμη καταστροφή της φύσης στο Φραγκάκι.
Αποφάσισαν για όλους εμάς τους απλούς κατοίκους, χωρίς να ρωτηθούμε.
Μελέτη στην “τούρλα του Σαββάτου “, η στάχτη στα μάτια μας.
Πρότυπο ενεργειακά αυτόνομο νησί η Άνδρος; Εδώ μιλάμε για την απογείωση της διασύνδεσης και αυτοί μας λένε για αυτονομήσεις. Το επίπεδο σημαντικότητας δεν έχει τόση σημασία πάντως. Και τούτο διότι αν αυτό πηγαίνει παράλληλα με τα δεινά του μαζικού τουρισμού είναι προφανές ότι αυτό δεν το θέλει κανείς. Η Νάξος και η Πάρος δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με την Άνδρο, έχουν άλλη γεωγραφική θέση στις Κυκλάδες και είναι λογικό να ανήκουν σε άλλο επίεπδο σημαντικότητας από άποψη τουρισμού. Το νησί χρειάζεται ισόρροπη χωρική ανάπτυξη με έμφαση στα πλεονεκτήματα του που είναι η φύση του, ο πρωτογενής τομέας, ο ήπιος τουρισμός του, η πολιτιστική του κληρονομιά και φήμη. Όχι η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ και της τουριστικής ανάπτυξης.