Νέα

Ο άγνωστος νεκρός της Κορνουάλης που μπορεί να σχετίζεται με τη τραγωδία του «Άνδρος Πάτρια» το 1978

Ο Σεντ Μέρις με τους ερεικώνες και τις αμμουδερές του παραλίες είναι το μεγαλύτερο από τα Νησιά Σίλι, ενός αρχιπελάγους περίπου 40 χιλιομέτρων ανοιχτά της χερσονήσου της Κορνουάλης της Μεγάλης Βρετανίας. Ηταν 21 Φεβρουαρίου του 1979 όταν σε αυτό το νησί, και συγκεκριμένα στoν κόλπο Πορθ Μίνικ, εντοπίστηκε το πτώμα ενός άνδρα. Το μόνο διακριτικό στοιχείο πάνω του ήταν μια χρυσή βέρα στο δεξί του χέρι. Σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας, από τη μέσα πλευρά ήταν χαραγμένο το εξής: «Georgio and Katrina 1956» (σ.σ. δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα γράμματα ήταν ελληνικά ή λατινικά).

Ο άνδρας με το δαχτυλίδι δεν αναγνωρίστηκε ποτέ, όμως δεν ξεχάστηκε. «Πιστεύουμε ότι ήταν Ελληνας», λέει σήμερα στην «Κ» η Εμμα Τίλι, εθελόντρια της Locate International, μιας νέας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έστησαν πρώην αστυνομικοί με στόχο να δώσουν όνομα στους χιλιάδες μη αναγνωρισμένους νεκρούς που βρίσκονται στις βάσεις δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Εμμα, που έχει εργαστεί ως επαγγελματίας ερευνήτρια και σήμερα είναι λέκτορας σε θέματα αστυνόμευσης στο Πανεπιστήμιο του Staffordshire, επέλεξε μόνη της τη συγκεκριμένη υπόθεση για να ξεκινήσει την εθελοντική της δράση στη Locate International. «Ενιωσα υποχρέωση να βοηθήσω να προχωρήσει αυτή η υπόθεση. Μια χαμένη αγάπη. Ενας μη αναγνωρισμένος άνδρας. Πιθανόν παππούς, πατέρας, αδερφός. Στις μέρες μας που λαχταράμε την ανθρώπινη επαφή και η χρήση των σόσιαλ μίντια έχει αυξηθεί, ίσως καταφέρουμε να βρούμε απαντήσεις για τον Γεώργιο και την Κατρίνα».

Τι ξέρουμε όμως για τον άγνωστο άνδρα; Πιστεύεται ότι ήταν γεννημένος μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, με ηλικία ανάμεσα στα 40 και τα 60 έτη. Βρισκόταν ήδη στο νερό τουλάχιστον κάποιες εβδομάδες πριν ξεβραστεί στην ακτή του Σεντ Μέρις. Ηταν λευκός, με ύψος 1,62. Τα μαλλιά του ήταν σκούρα καστανά που είχαν αρχίσει να γκριζάρουν, ενώ όταν βρέθηκε φορούσε ένα κοντομάνικο μπλε-άσπρο πουκάμισο και μάλλινο γιλέκο από μέσα.

Κατόπιν εξαντλητικής έρευνας σε αρχεία και δημοσιεύματα, η Εμμα Τίλι και η ολιγομελής ομάδα των εθελοντών που ασχολούνται με την υπόθεση ανακάλυψαν ότι ο άνδρας εργαζόταν σε κάποιο πλοίο και βρέθηκε στη θάλασσα έπειτα ναυτικό ατύχημα. Ειδικότερα, έχουν καταλήξει ότι ο «Γεώργιος» πιθανότατα βρισκόταν στο τάνκερ «ΑΝΔΡΟΣ ΠΑΤΡΙΑ», στο οποίο στις 31/12/1978, πλέοντας ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας, παρουσιάστηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα το πλήρωμα να το εγκαταλείψει. Μολονότι η φωτιά τελικά δεν εξαπλώθηκε, 29 Ελληνες ναυτικοί χάθηκαν στα νερά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Μια άλλη εκδοχή, την οποία επίσης επεξεργάζεται η ομάδα, τον θέλει πλήρωμα στο φορτηγό πλοίο «Καντονάντ/Καντόνα Τ.» που υπέστη σοβαρές καταστροφές μετά μια καταιγίδα και τελικά βυθίστηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1979. Έπλεε ανοικτά της Μεγάλης Βρετανίας, κάνοντας το δρομολόγιο Σικελία – Δανία.

Επιπλέον, παρότι από το 1979 μας χωρίζουν πολλά χρόνια και επρόκειτο για μια εποχή που δεν τηρούνταν λεπτομερή αρχεία με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, κατάφεραν να εντοπίσουν πού βρίσκεται θαμμένος ο «Γεώργιος» και η βέρα του. «Πρόκειται για ανώνυμο τάφο σε νεκροταφείο της Πενζάνς στην Κορνουάλη», λέει η Εμμα στην «Κ». Οταν λυθεί το μυστήριο, οι οικείοι του θα έχουν ένα μέρος να επισκέπτονται.

Με αυτά τα νέα δεδομένα, οι εθελοντές της Locate International απευθύνουν σήμερα νέα έκκληση στο κοινό, αναζητώντας άτομα που μπορεί να γνωρίζουν έναν Γεώργιο / Γιώργο / Γιώργη (ή παρόμοιο) που παντρεύτηκε την Κατρίνα / Κατερίνα / Αικατερίνη το 1956 και ο οποίος εργάστηκε σε ένα από τα πλοία-τάνκερ «ΑΝΔΡΟΣ ΠΑΤΡΙΑ» ή «Καντονάντ/Καντόνα Τ.» και χάθηκε στη θάλασσα σε ναυτικό ατύχημα που έλαβε χώρα μεταξύ Δεκεμβρίου 1978 και Ιανουαρίου 1979. Οσοι έχουν πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Locate International στο [email protected]. Συγκεντρωμένα τα στοιχεία της υπόθεσης στο https://locate.international/missing-persons/georgio-and-katrina/.

 

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 Comment

  • Θυμάμαι εκείνον τον χειμώνα. Γυμνάσιο πήγαινα. Ο πατέρας εκεί κοντά ήταν με το καράβι. Επικοινωνία δεν υπήρχε, μιλάμε για το 1978. Ποιοι αγνοούνται; Σήμερα υπάρχουν μέθοδοι ταυτοποίησης, κάποιοι όμως πρέπει να ενεργοποιηθούν…..

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio