Νέα

Ο σπιζαετός “Νέδας” από το Φραγκάκι , τα ταξίδια του και η καταγγελία της  Ελληνικής Ορνιθολογικής  Εταιρείας

Όταν μπει κάποιος στον σύνδεσμο “τηλεμετρία”

  https://www.lifebonelli.eu/el/tilemetria

του προγράμματος LIFE Bonelli eastMed, ένα πρόγραμμα  που προστατεύει τους σπιζαετούς της ανατολικής Μεσογείου,

θα δει τις πολύχρωμες διαδρομές που κάνουν οι σεσημασμένοι με πομπό σπιζαετοί σε όλη την περιοχή αυτή, ο κάθε σπιζαετός έχει και άλλο όνομα όπως:

Άγις, Δαναός, Αιγαίο 1, Αιγαίο 2, Αιγαίο 3, Δράκος,  Ζήδρος, Αυξέντης,  Τεύκτρος, Ακρίτας, Άκαμας, Πάμισος, Ταιναρίτισσα κτλ.

Με γαλάζιο χρώμα είναι η διαδρομές που κάνει, εδώ και στα γύρω νησιά, ο σπιζαετός που έχει γεννηθεί  στο Φραγκάκι, στο Στενό και οι επιστήμονες του έχουν δώσει το όνομα “Νέδας”. Νέδα ήταν στη μυθολογία μία νύμφη που μαζί με άλλες δύο, την  Θεισόα και την Αγνώ έσωσαν το Δία όταν ήταν μωρό, από τα δόντια του πατέρα του, του Κρόνου.

Στις μέρες μας το ζήτημα είναι ποιός θα ζώσει τον σπιζαετό Νέδα  από τα όσα αιολικά γίνονται πάνω από τη φωλιά του στο Φραγκάκι.

Η καταγγελία της  Ελληνικής Ορνιθολογικής  Εταιρείας

 

Η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία καταγγέλλει την καταστρατήγηση κάθε έννοιας προστασίας και πρόληψης ζημίας του προστατευόμενου Σπιζαετού κατά την αδειοδότηση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο νησί της Άνδρου.

Διάτρητες ορνιθολογικές μελέτες αποτέλεσαν τον δούρειο ίππο για να δοθεί το πράσινο φως στην κατασκευή δύο ΑΣΠΗΕ με 11 ανεμογεννήτριες στη νότια Άνδρο. Συγκεκριμένα, οι ΑΣΠΗΕ χωροθετούνται στις περιοχές Φραγκάκι – Ράχη Ξηροκόμπι, εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000 και σε απόσταση αναπνοής από φωλιά Σπιζαετού, είδος απειλούμενο με εξαφάνιση στη χώρα μας.

Το νησί της Άνδρου φιλοξενεί τρία ζευγάρια Σπιζαετού, γεγονός που το καθιστά μία από τις σημαντικότερες περιοχές για το είδος στην Ελλάδα, αν αναλογιστεί κανείς ότι συνολικά απαντούν 100-140 ζευγάρια στον Ελλαδικό χώρο, με το είδος να παρουσιάζει τάσεις μείωσης. Ο Σπιζαετός σημειώνει μείωση της τάξης του 30% τα τελευταία 54 χρόνια στην Ε.Ε., ενώ βασικές απειλές αποτελούν η ηλεκτροπληξία, η πρόσκρουση σε ηλεκτροφόρα καλώδια και ανεμογεννήτριες, η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων του, η όχληση κοντά στις θέσεις φωλιάσματος, οι διανοίξεις δρόμων και άλλα έργα, καθώς και η καταδίωξη από τον άνθρωπο.

Η περιοχή, στην οποία έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες κατασκευής του ενός Αιολικού Σταθμού, ακριβώς λόγω της μεγάλης σημασίας της για τον Σπιζαετό, περιλαμβάνεται στις περιοχές του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «LIFE Διατήρηση και Διαχείριση του πληθυσμού του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο (LIFE Bonelli eastMed)» στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Διαπιστώνεται ότι τόσο από παλαιότερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, όσο και από τις εργασίες πεδίου που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για τον Σπιζαετό, οι ΑΣΠΗΕ χωροθετούνται σε πλήρη επικάλυψη με την επικράτεια του Σπιζαετού. Τα δεδομένα της τηλεμετρίας από τους πομπούς που έχουν τοποθετηθεί σε Σπιζαετούς στο πλαίσιο του Προγράμματος αποδεικνύουν την κρισιμότητα αυτού του χώρου για το είδος.

Με αφετηρία τη διαθέσιμη επομένως επιστημονική γνώση, την κοινή λογική αλλά και τα προβλεπόμενα της νομοθεσίας, θα περίμενε κανείς πως οι αδειοδοτήσεις δύο ΑΣΠΗΕ σε μια τόσο σημαντική περιοχή θα είχαν μηδενικές πιθανότητες πραγμάτωσης. Αντιθέτως, τα έργα εγκρίθηκαν (!), παρά το γεγονός ότι οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το 2011 και έπειτα στην περιοχή πάσχουν από σωρεία ελλείψεων δεδομένων και μεθοδολογικών σφαλμάτων, όπως περιγράφεται αναλυτικά στη σχετική επιστολή του Προγράμματος LIFE Bonelli eastMed προς το ΥΠΕΝ και τις λοιπές αρμόδιες αρχές τον Σεπτέμβριο του 2020.
Ενδεικτικά, παρά τον εντοπισμό φωλιάς Σπιζαετού σε απόσταση 600 μέτρων από ανεμογεννήτρια, οι μελετητές καταλήγουν, μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία του ΑΣΠΗΕ δεν θα επηρεάσει αρνητικά το είδος ή τον βιότοπό του! Τα αυθαίρετα αυτά συμπεράσματα έρχονται σε αντιδιαστολή με κάθε υπόδειγμα μέτρων πρόληψης και προστασίας για το είδος και σε καμία περίπτωση δεν παρέχονται επαρκείς επιστημονικές εξηγήσεις σχετικά με την εξαγωγή τους. Αντιστοίχως, εσφαλμένες είναι και οι προτάσεις των μελετητών σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους οι οποίοι κρίνονται ως απολύτως ανεπαρκείς για την προστασία του Σπιζαετού.

 

Η περίπτωση της Άνδρου αποτελεί δυστυχώς ακόμη μία περίπτωση οφθαλμοφανούς περιβαλλοντικής υποβάθμισης στη χώρα μας, όπου δύνανται να αδειοδοτούνται ΑΣΠΗΕ δίπλα από φωλιές απειλούμενων πουλιών με την κατάθεση ελλιπών μελετών και την υποστήριξη επιστημονικά αβάσιμων συμπερασμάτων, αποτελώντας ένα επικίνδυνο τετελεσμένο το οποίο μπορεί να επαναληφθεί στο μέλλον σε άλλες, ανάλογης σημασίας, περιοχές της χώρας με καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς απειλούμενων ειδών. Την ίδια στιγμή, είναι παραλογισμός να χρηματοδοτούνται προγράμματα προστασίας προστατευόμενων ειδών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την επίσημη συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος – Ελληνικού Κράτους, και ταυτόχρονα να εγκρίνονται έργα που αποτελούν ευθεία απειλή για τα συγκεκριμένα είδη και συνεπάγονται μετά βεβαιότητας τον εκτοπισμό τους.

11 Σχόλια

  • Μια παρέμβαση του WWF μια καταδίκη της Ελλαδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και μια μηνυτήρια αναφορά εγχώρια θα έβαζαν τα πράγματα στη θέση τους

  • Όπως είναι γνωστό, το Φραγκάκι έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Β από την μελέτη του LIFE για την ΖΕΠ Νότιας Ανδρου όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη Αιολικών Σταθμών.
    Η ως ανγ μελέτη εκπονήθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογικής Εταιρεία και την εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων NCC του κ.Τ.Δημαλέξη, με τη συμμετοχή και εποπτεία του Δήμου Ανδρου.
    Ακούγεται επομένως τουλάχιστον οξύμωρο και περίεργο η Ελληνική Ορνιθολογικής Εταιρεία να καταγγέλει ως ελλειπή μεθοδευμένη και αναξιόπιστη τη μελέτη του LIFE που συνέταξε και προσυπογράφει!!
    Μήπως τελικά η λογική είναι να καταγγέλονται από την ίδια ομάδα ανθρώπων, όλα τα έργα που βαίνουν προς υλοποίηση, με στόχο την ματαίωση τους, επικαλούμενοι για το καθένα κατά περίπτωση παρεμφερείς ή ίδιους λόγους;
    Και μιά και η συζήτηση για τον σπιζαετό, στην Νότια Εύβοια που είναι εγκατεστημένες δεκάδες ανεμογεννήτριες και οι αποικίες σπιζαετων ιδιαίτερα πολυπληθείς, υπήρξε αυτά τα χρόνια κανένα περιστατικό θανάτου σπιζαετού, από πρόσκρουση σε Α/Αθήνα τελικά ο επαπειλούμενες κίνδυνος είναι ένας μύθος, αφού οι αετοί με το αετίσιο βλέμμα τους, βλέπουν τις Α/Γ και τις αποφεύγουν.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία
    Γ.Γιαννικος (ΓΓ)

  • Παρακαλώ για ορθή επανάληψη του σχολίου μου στην τελευταία παράγραφο ως εξής:
    …περιστατικό θανάτου σπιζαετού από πρόσκρουση σε Α/Γ ή τελικά …,

  • Είναι εντυπωσιακό και συγκλονιστικό αν παρατηρήσει κανείς την πυκνότητα των πτήσεων του Νέδα, στην Άνδρο και την Τήνο αλλά και άλλων Σπιζαετών που έρχονται από πολύ μακριά και να τις συγκρίνει με την πυκνότητα πτήσεων των πουλιών αυτών στη Ν. Εύβοια. Δεν χρειάζεται να είναι ορνιθολόγος κανείς, αρκεί η κοινή λογική για να συμπεράνει πως οι Α/Γ διώχνουν τα πουλιά, τα οποία είναι προφανώς πιο έξυπνα από τους “φωστήρες” της “πράσινης ανάπτυξης” και από αυτούς που έκαναν τις εν λόγω ο “διάτρητες” ορνιθολογικές μελέτες. Σιγά μην κάτσουν να χαροπαλεύουν με τις γιγάντιες φτερωτές. Συνεπώς όπως λέει και η καταγγελία της Ορνιθολογικής, επαναλαμβάνοντας στην Άνδρο το ίδιο έγκλημα που έγινε στην Καρυστία, είναι σίγουρο πως διώχνουμε για πάντα αυτά τα εμβληματικά πουλιά από το νησί μας …
    Κάποια άλλα “πουλιά” βέβαια, με “νύχια γαμψά”, που μοιάζουν με κοράκια, ετοιμάζονται να κάνουν πάρτι πάνω στο κουφάρι του νησιού μας.
    Και ξανά καληνύχτα μας …

  • Καλέ, βαλτοί από τον Σουσούδη και τον Καπάκη είναι……δεν γίνονται τέτοια πράγματα. Άσε που θα ύψωνε το παράστημά του ο Δήμαρχος για να προστατεύσει την Άνδρο!

  • Κύριε Γιαννίκο,
    Δε θα μπω σε διάλογο μαζί σας μα ούτε και σε αντιπαράθεση!
    Θα ήθελα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα που γράφετε να τα δω σε μια επιστολή προς την Ορνιθολογική και το Life Bonelli ΕastMed και να διαβάσω και την απάντηση τους.
    Επίσης καλό θα ήταν να τους βάλετε και συνημμένη μια αντιπαραβολή της διαχρονικής εξέλιξης των ορίων της ΖΕΠ και του συνόλου των παρατηρήσεων και τέλος τα σχετικά στοιχεία από την μελέτη της εταιρίας την οποία εκπροσωπείτε. Και όλα αυτά για να τους αποδείξετε πως δεν είστε διάτρητοι και αυτοί είναι οι απατεώνες που εξαπατούν τον κόσμο!
    Θα είναι πολύ καλό αν το κάνετε αυτό γιατί αντί να μονολογείτε θα έχουμε όλοι μας τη δυνατότητα να ενημερωθούμε και να πληροφορηθούμε σχετικά!
    Σας παραθέτω λοιπόν τα στοιχεία επικοινωνίας της Ορνοθολογικής:
    Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Επικοινωνίας Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας | Τηλ.: 210 8228704 | [email protected]
    Αναμένω

  • Σχετικά με το σχόλιο του κ. Γιαννίκου και προς αποκατάσταση της αλήθειας:
    Αρχικά, το παρακάτω σχόλιο δεν αποτελεί απάντηση προς τον κ. Γιαννίκο, καθώς έχοντας γνώση των πρόσφατων γραπτών του που είναι αναρτημένα στην παρούσα ιστοσελίδα, με αποκορύφωμα το εξής
    https://www.androsfilm.gr/2020/11/08/about-illegality-and-legality-or-that-every-bitter-person-imagines-by-george-giannikos/
    αρνούμαι να απαντήσω σε άνθρωπο που επιδεικνύει δημόσια τόσο χαμηλό ήθος.
    Επειδή, όμως, ο κ. Γιαννίκος διαστρεβλώνει συνειδητά τα γεγονότα και δημιουργεί εντυπώσεις, και προς ενημέρωση των επισκεπτών της ιστοσελίδας θα παραθέσω τα εξής:
    Η μελέτη στην οποία αναφέρεται ο κ. Γιαννίκος ΔΕΝ εκπονήθηκε και ΔΕΝ έχει συνυπογραφεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Σας παραπέμπω στη σελίδα 2 της εν λόγω μελέτης http://www.androslife.gr/material/mp01-diax.pdf όπου ρητά αναφέρεται ποια είναι η συμμετοχή της σε αυτή: τα στοιχεία που παρέδωσε η Ορνιθολογική για τη νότια Άνδρο είναι αυτά που παρουσιάζονται και τώρα, η περαιτέρω επεξεργασία αποφασίστηκε από τους άλλους δύο εταίρους του έργου, που ήταν και υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη μελέτη. Σημειώνεται εδώ πως τα προγράμματα LIFE περιλαμβάνουν ένα πλέγμα δράσεων, η υλοποίηση των οποίων κατανέμεται μεταξύ των εκάστοτε εταίρων, επομένως η ορθή ή μη υλοποίηση μίας δράσης είναι ευθύνη του εταίρου που την έχει αναλάβει στη σύμβαση του έργου – και φυσικά του αναδόχου του προγράμματος (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Άνδρου), ο οποίος λογοδοτεί και απέναντι στη χρηματοδοτική αρχή. Η πραγματικότητα, επομένως, είναι πως η Ορνιθολογική ήταν από την αρχή αντίθετη στον υπάρχοντα σχεδιασμό για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός της περιοχής NATURA της Άνδρου.
    Όσο για το αν «ο Σπιζαετός αποφεύγει τις ανεμογεννήτριες χάρη στο αετίσιο μάτι του», ας προσπεράσουμε την αλαζονεία της ημιμάθειας και ας εξηγήσουμε σύντομα στους καλοπροαίρετους αναγνώστες το εξής απλό: τα αρπακτικά πουλιά στην εξέλιξή τους δεν αντιμετώπιζαν ποτέ εμπόδια στον εναέριο χώρο και ως εκ τούτου δεν μπορούν αν αναγνωρίσουν τις ανεμογεννήτριες ως απειλή, και δη θανατηφόρα, με αποτέλεσμα να αποτελούν τα συχνότερα θύματα θανάτωσης από προσκρούσεις, τόσο σε ανεμογεννήτριες, όσο και σε γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος – κάτι που δυστυχώς συνέβη πρόσφατα και με έναν Σπιζαετό στην Κύπρο , που μάλλον δεν είχε και τόσο αετίσιο μάτι…
    https://lifebonelli.eu/el/ta-nea-mas/134-nekros-spizaetos-apo-proskroysh-se-anemogennhtria-sthn-kypro
    Αποστόλης Καλτσής
    Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

  • Κι ενώ ετοιμαζόμουν να απαντήσω στον κ. Γιαννίκο, μετά μεγάλης μου χαράς, βλέπω δύο από τους πλέον “καθ’ ύλην αρμόδιους” (και εξέχοντες συναδέλφους) να λένε τα αυτονόητα.
    Καλώς ορίσατε και να είστε είστε πάντα καλά Ρούλα και Αποστόλη. Καλή δύναμη για τη συνέχεια του αγώνα, όχι βέβαια σε ιστοσελίδες, απαντώντας σε εμπάθειες, αλλά εκεί που πρέπει, κι εκεί που θα τους πονέσει, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια (σ.σ. αν το ΣτΕ αρνηθεί να αποκαταστήσει την έννομη τάξη και στην Άνδρο σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες).
    Εντωμεταξύ βέβαια και εν μέσω παγκόσμιας τραγωδίας λόγω της πανδημίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι των αιολικών τρέχουν να προλάβουν να φάνε ότι μπορούν από τις περιοχές NATURA ανά την Ελλάδα. Δείγμα ήθους και πολιτισμού κι αυτό …
    Ηλίας Πολέμης

  • Ετοιμαστείτε για νέα παραποίηση της αλήθειας από τον Γ.Γ. στο προσφιλές του πρόσωπο και εκπρόσωπο των ΑΠΕτζήδων, ¨δημοσιογράφο¨.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio