Η οπτική και η ακουστική όχληση, η αλλοίωση του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου, το πεζοπορικό δίκτυο Andros Routes που καταστρέφεται και που τόσο έχει διαφημιστεί τα τελευταία χρόνια, είναι σιγουρο πως δεν θα είναι πόλοι έλξης επισκεπτών που αναζητούν την αυθεντικότητα ενός τόπου.
Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε βορρά και νότο “βιάζοντας” κυριολεκτικά προστατευόμενες περιοχές Natura, καταστρέφοντας αρχαίες ξερολιθιές (UNESCO*), λιθόκτιστα πεζοπορικά μονοπάτια. Δεκάδες στρέμματα εκχερσωνονται, διανοίγονται τεράστιοι δρόμοι, ενώ παράλληλα απειλούνται προστατευόμενα είδη πουλιών (βλ. σπιζαετο)
Πρόκειται για ολική καταστροφή που σύντομα θα ολοκληρωθεί και το παρθένο αυτό τοπίο θα δώσει χώρο σε παράταιρες ανεμογεννήτριες ύψους 140 μέτρων!
Οι φόβοι μας εστιάζονται ως επι το πλείστον στην αλλοίωση του ιδιαίτερου τοπίου αλλά και στην πιθανή απαξίωση της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας και όλης αυτής της προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια να δοθεί χαρακτήρας πεζοπορικού προορισμού στην Ανδρο, πράγμα που προϋποθέτει τη διατήρηση του φυσικού του περιβάλλοντος και κληρονομιάς.
Καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό αλλά πολλές παρθένες περιοχές της Ελλάδας αντιμετωπίζουν τον ίδιο “εχθρό” κρίνουμε πως θίγονται ευθέως όχι μόνο τα δικά μας συμφέροντα, αλλά και των τοπικών κοινωνιών και ενός μεγάλου τμήματος του τουριστικού κλάδου.
Είναι σαν να υπονομεύεται κατά κάποιο τρόπο το μέλλον του φυσιολατρικού τουρισμού βλέποντας κανείς πως περιοχές φυσικού κάλλους, περιοχές Natura, εθνικά πάρκα βρίσκονται προ των πυλών της εισβολής των τεράστιων αυτών εγκαταστάσεων.
Σε ποιόν επισκέπτη θα άρεσε να περπατά σε ένα τόσο μικρό πεδίο όπως η Ανδρος και η ματιά του να διακόπτεται από ολότελα ξένες από το τοπίο εγκαταστάσεις….