Τρίτη 25 Αυγούστου 2020 Σινέ αυλή Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου
Όχθες
Παραγωγή: Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία, 2015, Εγχρωμο, Διάρκεια: 110 λεπτά
Σκηνοθεσία: Πάνος Καρακανεβάτος
Σενάριο: Πάνος Καρακανεβάτος, Ισίδωρος Ζουργός
Φωτογραφία: Δημήτρης Κατσαϊτης
Μοντάζ: Κενάν Ακαουί
Μουσική: Νιλς Κάσιρεκ
Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ελενα Μαυρίδου, Γιάννης Καλατζόπουλος, Εκτoρας Καλούδης, Ταξιάρχη Χάνο, Θανάση Ταταύλαλη, Σίμος Τσακίρης, Κίμωνας Κουρής, Εφη Δρόσου, Τίμο Παπαδόπουλο, Ελένη Θυμιοπούλου
Στην όχθη του Έβρου υπάρχει ένα ναρκοπέδιο που μια διμοιρία φαντάρων ναρκαλιευτών προσπαθεί να το καθαρίσει. Ένας από αυτούς ο Γιάννης, σκορπά γύρω του τη φήμη ότι γητεύει το Κακό κι ότι μπορεί να εντοπίσει νάρκες όταν τα μηχανήματα δεν μπορούν να βοηθήσουν. Τα βράδια συμμορίες περνούν παράνομους μετανάστες από το ποτάμι με τη βοήθεια μιας νέας γυναίκας, της Χρύσας που πρέπει να θρέψει την οικογένειά της. Η Χρύσα θα είναι ο μοιραίος έρωτας του Γιάννη.
οι “Όχθες” βοηθούν τον Πάνο Καρκανεβάτο να αναπτύξει με περισσότερη αυτοπεποίθηση μια ιστορία που θίγει το μεταναστευτικό πρόβλημα στον Έβρο, με δίοδο την Κωνσταντινούπολη, με πρωταγωνιστή έναν αδέσποτο κι εσωστρεφή νεαρό άνδρα που πείθει τον εαυτό του και τους συναδέλφους του στον στρατό πως κατέχει ένα κάποιο χάρισμα ως ναρκαλιευτής και βρίσκει στο πρόσωπο μιας γυναίκας που φυγαδεύει λαθραίους πρόσφυγες, με το αζημίωτο –για να θρέψει τον πατέρα, τον αδελφό και τη μικρή της κόρη–, τον μοιραίο έρωτα της ζωής του.
Ο συμβολισμός του ζωοδόχου Έβρου ως μεταφορικό και κυριολεκτικό ναρκοπέδιο για τα όνειρα απελπισμένων ψυχών, μια και οι όχθες του κρύβουν παγίδες για όποιον τις διαβεί χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες ευτυχώς δεν φορτώνει μια αφήγηση που ρέπει προς τον λυρισμό, με λίγα λόγια και εικόνες που πάντα έχουν τη σημασία τους. Το σενάριο είναι γεμάτο και δυνατό, όπως και η ερμηνεία του Ανδρέα Κωνσταντίνου – γνωρίζει πώς να εξωτερικεύσει και να μεταδώσει ένα υπαρξιακό κενό σε έναν αντι-ήρωα ασύντακτο κι αλαφροΐσκιωτο, εύθραυστο και ευαίσθητο. Δίπλα του η Έλενα Μαυρίδου σε έναν εξίσου δύστροπο ρόλο, καχύποπτη και ρεαλίστρια, που εναποθέτει την απόδρασή της σε έναν ωραίο σαλό.
Η ταινία έχει την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Eurimages) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Creative Europe)
Η ταινία είχε ευρεία προβολή στη Γαλλία και την Γερμανία και έχει διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ:
Best director award – 32nd Alexandria Film Festival
Prix de Jury – 22nd Festival International du Cinéma Méditerranéen de Tétouan
Orpheus award for best feature film – 10th LAGFF, Los Angeles