Η κοινωνία φαίνεται να είναι έρμαιο των καταστάσεων, ενώ καθημερινά μας δίνεται η ευκαιρία να αναλάβουμε τις ευθύνες. Μήπως όμως έχουμε χάσει τη θέληση και το απαιτούμενο σθένος; Ένα παράδειγμα:
Η αντιπαράθεση για το θέμα της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης ανεμογεννητριών σε νησιά και βουνά της Ελλάδας, αλλά και στην Ευρώπη, έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχει πια ουσιαστικός διάλογος ενώ η μονότονη επανάληψη των ίδιων πάντα ασυμβίβαστων επιχειρημάτων έχει εξαντλήσει και απομακρύνει και τους πλέον καλοπροαίρετους ακροατές.
Αυτό συμβαίνει σε κάθε αντιπαράθεση όπου η πολιτική και οικονομική δύναμη της μιας πλευράς είναι τόσο σημαντικά μεγαλύτερη της άλλης, ώστε μπορεί – άσχετα με τη βαρύτητα ή την ορθότητα των εκατέρωθεν θέσεων – να την εξαντλήσει.
Χαρακτηριστικές είναι οι καμπάνιες των βιομηχανιών καπνού και ζάχαρης, οι οποίες καθυστέρησαν επί δεκαετίες τη λήψη μέτρων προστασίας των καταναλωτών, με ανυπολόγιστο κόστος για την κοινωνία.
Μόνη η πολιτεία έχει το κύρος να δώσει λύση προς όφελος της κοινωνίας εν γένει – αυτός εξ’ άλλου είναι ο ρόλος της.
Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες – που μόνες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε συμβιβασμό με ελάχιστο σχετικό κόστος και μέγιστο σχετικό κέρδος για όλους – είναι: πολίτες, “συμφέροντα” και πολιτεία να παίξουν συνειδητά, υπεύθυνα και με διαφάνεια τους προκαθορισμένους ρόλους τους.
Στην πράξη όμως αυτό δε συμβαίνει. Ερήμην της πολιτείας, οι πολίτες και τα “συμφέροντα” αντιμάχονται, με περιττή σπατάλη χρόνου, πόρων και ενέργειας, για να καταλήξουν κάποτε σε κάποιον συμβιβασμό, που δε θα ικανοποιεί κανέναν και θα είναι σίγουρα υποδεέστερος του ιδανικού.
Προτείνω εδώ ένα θεωρητικό μοντέλο που λαμβάνει υπ’ όψη τις βασικές θέσεις της κάθε πλευράς και επαναθέτω το ερώτημα σε κάπως διαφορετική μορφή.
Εύχομαι με αυτό να ενθαρρύνω το ενδιαφέρον σας σε ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας, ανεξάρτητα του βαθμού εμπλοκής καθενός.
Δε δίνω απαντήσεις, ελπίζω όμως να βοηθώ στο να είναι πιο ξεκάθαρα και ουσιαστικά τα ερωτήματα.
Ας υποθέσουμε πως:
– η βιομηχανία αιολικής ενέργειας υπόσχεται σε καθέναν που βλάπτεται από τις εγκαταστάσεις της να του παρέχει εσαεί τζάμπα ηλεκτρικό ρεύμα
– οι “αντιρρησίες” δέχονται πως αυτή είναι η καταλληλότερη λύση για όλα τα ενεργειακά προβλήματα της ανθρωπότητας και πως κάθε θυσία που τους ζητείται να κάνουν θα έχει πολλαπλάσιο κέρδος για την ανθρωπότητα.
– και οι δύο πλευρές ομολογούν πως η εφαρμογή της προτεινόμενης ενεργειακής στρατηγικής ενδέχεται να
προκαλέσει σημαντικές, μη-αναστρέψιμες ζημιές στην πανίδα, το τοπίο και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των περιοχών
εφαρμογής.
Στην περίπτωση αυτή:
Έχουν πράγματι αξία οι θυσίες;
Επαρκούν οι αντισταθμίσεις;
Υπάρχει ιδανικός συμβιβασμός, ή μήπως οφείλουμε να συνεχίσουμε να ψάχνουμε καταλληλότερες λύσεις;
Εγώ ξέρω πια είναι η θέση μου και μπορώ να την υποστηρίξω.
Ο καθένας μπορεί να ισχυρισθεί πως το θέμα δεν τον αφορά. Εάν όμως καταστραφεί το χωριό, το νησί ή το τοπίο που όλο το χειμώνα ονειρεύεται όταν θυμάται τις καλοκαιρινές διακοπές και αναγκασθεί να αναθεωρήσει τη στάση του, θα έχει χάσει την ευκαιρία να κάνει κάτι για αυτό.
Όταν πάλι η κοινή γνώμη αδιαφορήσει για τη δική του ανάγκη θα πρέπει με τη σειρά του, ανήμπορος, να χαμηλώσει το κεφάλι.
Λεωνίδας Καμπάνης,
πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Καϊρείου Βιβλιοθήκης
Θαυμάσια μελέτη και ανάλυση του προβλήματος αλλά επί θεωρητικής βάσης . Τι κάνουμε όμως αύριο όταν έρθει το βαπόρι στο λιμάνι να τις ξεφορτώσει ?? Ας κάνουμε ένα κατεπείγον δημοψήφισμα !!
Όντως κε Καμπάνη η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας (όπως γράφετε) δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον το τοπίο την ομορφιά την πανίδα την οικονομία του νησιού και των κατοίκων. Αυτοί μαζί με τα φερέφωνά τους προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα ωφεληθούμε σαν νησί από την εγκατάσταση εκατοντάδων Α/Γ στα βουνά μας και σε προστατευόμενες περιοχές, καταστρέφοντας ότι καλύτερο έχει αναδείξει ο τόπος μας διαχρονικά, τις στήμες τις ξερολιθιές τις στενές τα μονοπάτια !! Αυτά που έχουν χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, που επιπλέον τρέχει πρόγραμμα Life για αυτά (βλέπε μερικά εκατομμύρια από την ΕΕ)
Γιατί καταστροφή αυτών σημαίνει ότι απαρνηθήκαμε την ιστορία μας την κληρονομιά μας (βλέπε στο Στενό στο Κορθι κατέστρεψαν πάνω από 500 μ Στενής Εν μέσω Κορωνοιού, για να διαπλατύνουν το δρόμο για τις Α/Γ παράνομα!!! Ναι αυθαίρετα και παράνομα σαν κλέφτες, αλλά κατεγράφη από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος)
Ελπίζουμε λοιπόν η κοινωνία της Άνδρου να μην αδιαφορήσει για την επερχόμενη ανεπίστροφη καταστροφή.
Μα κανένας δεν μπορεί να τους σταματήσει ?? Αυτό μοιάζει σαν εισβολή από ξένο πλανήτη !!
Κι όμως Μπορούμε να τους σταματήσουμε.
Πρέπει όταν θα έρθει το βαπόρι να κατέβουμε στο λιμάνι ΟΛΟΙ , από όλο το νησί, να αφήσουμε ότι κάνουμε και να δείξουμε στους «εξωγήινους» ότι δεν θελουμε το νησί μας να γίνει από άκρη σε άκρη βιομηχανία, το νησί μας δεν πρέπει να γίνει το νησί σκαντζόχοιρος, ή το νησί αχινός.
Πέρα από αυτό θα πρέπει πάλι Όλοι να υποστηρίξουμε την προσπάθεια που ξεκίνησαν Φορείς (Δίκτυο Αιγαίου, ΣΕΔΑ, Andros Routes, Trekking Andros, ΑΥΛΑ, Κυνηγετικός Σύλλογος, ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΔΡΟΣ, Φιλοπρόοδος Όμιλος το Γαύριο και δεκάδες πολίτες) κατά της εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στις Προστατευόμενες Περιοχές, γιατί όλες οι άδειες που εκδίδονται, «τις βγάζουν νύκτα».
Είναι άδειες εκτός των νόμιμων και απαιτούμενων προδιαγραφών, αποκρύβουν τα πραγματικά στοιχεία των περιοχών, έχουν ψευδείς περιβαλλοντικές Δηλώσεις, παραβιάζουν κατάφωρα το εθνικό και το ευρωπαϊκό Δίκαιο και Νόμους.
Ναι λοιπόν ήρθε η ώρα του Εισαγγελέα να πιάσει …. δουλειά.
Εάν ο Εισαγγελέας είναι η μόνη λύση , τι χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί ?? Είναι αυτεπάγγελτο ??
Περί ανεμογενητριών απο τον καθ.κ.Φώσκολο.
https://www.youtube.com/watch?v=bFEziPK5J3Q
[…] * Έχουν προηγηθεί τοποθετήσεις πολιτών (βλέπε εδώ κι εδώ) […]
[…] * Έχουν προηγηθεί τοποθετήσεις πολιτών (βλέπε εδώ κι εδώ) […]
[…] πηγή: https://www.androsfilm.gr/2020/06/19/i-koinonia-fainetai-na-inai-ermaio-ton-katastaseeon-tou-leonida… […]