Όλοι οι δημότες επιβαρυνόμαστε, μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών που αφορούν σε υπηρεσίες αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, δημοτικού ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων. Μάλιστα απαγορεύεται ρητά η χρήση ή δέσμευση των πόρων αυτών για κάλυψη άλλων δαπανών και υποχρεώσεων, με μοναδική εξαίρεση την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου (Π.Ν.Π.-ΦΕΚ 90/Α΄) που αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, με καταληκτική ημερομηνία 30/06/2020.
Τα τέλη αυτά πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και το ύψος τους, οι υπόχρεοι καταβολής τους καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από σχετική εισήγηση της οικονομικής επιτροπής. Οι εισφορές αυτές κάλλιστα θα μπορούσαν να προορίζονται για την αντιμετώπιση δαπανών για υπηρεσίες ή έργα στην περιοχή μας, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα μπορούσε για παράδειγμα, μέρος των εσόδων να διατεθεί στην ενημέρωση των δημοτών σχετικά με την ανακύκλωση, έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων. Επίσης θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες μελέτες ηλεκτροφωτισμού και να αντικατασταθούν τα φωτιστικά και οι λάμπες με καινούριας τεχνολογίας, τύπου led, για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση κόστους.
Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι τα τέλη αυτά έχουν μετατραπεί σε μία επιβάρυνση του Δήμου επί των ακινήτων, χωρίς την ανάλογη ανταπόδοση προς τους πολίτες. Σήμερα δε, οι πόροι αυτοί σπαταλούνται σε απευθείας αναθέσεις, χωρίς όραμα και σχέδιο με αποτέλεσμα, παρ’ όλο που βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου, η εικόνα των χωριών μας να είναι αποκαρδιωτική. Διάφορες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με φωτογραφίες από αρκετά χωριά της Άνδρου, απεικονίζουν ακριβώς την κατάσταση.
Κοινόχρηστοι χώροι, σοκάκια και καλντερίμια, πλατείες και κοιμητήρια, μοιάζουν σχεδόν εγκαταλελειμμένα- γεμάτα χόρτα, πέτρες και κλαδιά, χωρίς το παραδοσιακό «άσπρισμα» με τον ασβέστη. Σε κάποια χωριά βέβαια η κατάσταση είναι καλύτερη μετά από τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών Προέδρων, των εθελοντών αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων. Σε καμία περίπτωση όμως ο εθελοντισμός και το φιλότιμο των κατοίκων δεν πρέπει να υποκαθιστούν τις «ανταποδοτικές» υποχρεώσεις του Δήμου προς τους δημότες.
Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυκλαδίτικη φυσιογνωμία των χωριών μας, μαζί με τα μονοπάτια, τις παραλίες, τα μοναστήρια και την γαστρονομία, συμβάλλουν στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος, καθιστώντας την Άνδρο ως έναν ελκυστικό νησιωτικό προορισμό.
Μπακέλας Ιωάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου
Πωωως, βγάζουν μισή ώρα τον εργάτη με το χορτοκοπτικό, γεμίζουν τον κόσμο με κομμένα χόρτα, φυσικά δεν τα μαζεύουν ποτέ κι ύστερα δηλώνουν περήφανοι πως έκαναν καθαρισμό. Όσο για ηλεκτροφωτισμό….βγάζουν μάτι τα δύο φωτιστικά σώματα στην στροφή, εκεί στο σπίτι του αγαπημένου τους επάρχου. Δεν πειράζει που η θέση και η ένταση του φωτισμού βάζει σε κίνδυνο τα διερχόμενα αυτοκίνητα….έκαναν το χρέος τους ….μετατρέποντας την νύχτα σε μέρα. Πριν και μετά, κομμάτια να γίνουν όλοι και όλα!
Ευτυχώς όμως έχουν κατασκαφτει τα χαντάκια της βόρειας Άνδρου…ούτε πετρέλαιο να έψαχναν…ή αυτό είναι;