«Το θεραπευτήριο του Αιγαίου» είναι το νέο βιβλίο του Ιατρού Γιώργου Δ. Καλλιβρούση που μόλις εκδόθηκε από τις εκδόσεις Οσελότος. Στις 260 σελίδες του διαβάζουμε για: την Ικαρία, την μακροζωία των Ικαριωτών, τον τρόπο ζωής στο νησί, «Το Πνεύμα της Ικαρίας», τα ιαματικά λουτρά, το ραδόνιο, την ιοντίζουσα ακτινοβολία, την αντιμετώπιση των αρθριτικών, την φλεγμονή και τον πόνο, το σωματικό βάρος, την Ικαριακή διατροφή, την κίνηση και το περπάτημα, την ορθόδοξη νηστεία, τις νηστίσιμες και μη συνταγές, την στοχευμένη άσκηση, την ιαματική ψυχαγωγία, και πολλά άλλα.
Ο συγγραφέας (ο ίδιος είναι ιατρός) περιγράφει πώς αντιμετώπισε τη δική του περίπτωση αρθριτικών, χωρίς φάρμακα, στα ιαματικά λουτρά της Ικαρίας, σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής των Ικαριωτών, που συγκαταλέγονται στους μακροβιότερους και υγιέστερους κατοίκους του πλανήτη. Με αφετηρία τη δική του εμπειρία και τη διεθνή βιβλιογραφία, περιγράφει πρόταση ικανοποιητικής αντιμετώπισης των αρθριτικών, με όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τη μακροζωία και ευεξία των κατοίκων των αποκαλούμενων, παγκοσμίως, «Blue Zones», στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ικαρία.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιώργος Δ. Καλλιβρούσης είναι συνταξιούχος ιατρός. Γεννήθηκε το 1942 και μεγάλωσε στην Άνδρο.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της ιατρικής και μερικών εξαμήνων ψυχολογίας, σε Αυστρία και Ελβετία, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά, αποκλειστικά, στην Ελβετία. Αρχικά στην κλινική έρευνα μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας στη Βασιλεία, και αργότερα ως γενικός ιατρός με ιδιωτικό ιατρείο και σχολίατρος, επίσης στην ευρύτερη περιοχή της Βασιλείας, για περίπου μια δεκαετία.
Όταν προβλήματα υγείας τον ανάγκασαν να αφήσει το ιατρείο, επέκτεινε τις σπουδές του, με μεταπτυχιακό στη στατιστική, ειδικεύτηκε στην επιδημιολογία και ίδρυσε το «Ινστιτούτο Βιομετρίας και Ιατρικής Στατιστικής της Βασιλείας», όπου διοργάνωνε σεμινάρια μεθοδολογίας της κλινικής έρευνας και αναλάμβανε τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση κλινικών μελετών, για νέα φάρμακα της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολείται με τη συγκριτική μελέτη της σύγχρονης ή «αποδεικτικής» ιατρικής με τη λεγόμενη «συμπληρωματική», «παραδοσιακή» ή «εναλλακτική» ιατρική, και εξακολουθεί να εργάζεται, περιστασιακά, ως σύμβουλος. Επίσης ασχολείται ερασιτεχνικά με την αμπελουργία-οινοποιία και τη βοτανική.
Είναι μέλος της Ιατρικής Εταιρείας της Βασιλείας, της Ελβετικής Ιατρικής Ομοσπονδίας, της Αναγνωστικής Εταιρείας της Βασιλείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιομετρίας.