Θέλω να υποβάλω ένα ερώτημα σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του δημoτικού συμβουλίου: Ναι ή όχι στην αιολική ενέργεια στο νησί μας?
Αλλά θέλω από όλους μία καθαρή απάντηση. Και από το Δήμαρχο, αλλά και από τον Έπαρχο, που οφείλει να πάρει θέση.
Αν η απάντηση της πλειοψηφίας ήταν ναι, τότε ξεκινά άμεσα για το νησί μας μία σοβαρή συζήτηση για τον αξιοπρεπέστερο τρόπο ανάπτυξής της, δείχνοντας στους νομοθέτες, τους διοικούντες και όλους τους αντισυμβαλλόμενους ότι αξίζουμε το σεβασμό τους.
Ο σεβασμός δεν κερδίζεται με γηπεδικές φιέστες και βία, αλλά με αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα. Αν η απάντηση της πλειοψηφίας ήταν όχι, τότε η συζήτηση για τα αιολικά για τα επόμενα τρία χρόνια τελειώνει εδώ, με τις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες, ωστόσο, να προχωρούν.
Η δημοκρατία, υπό την έννοια της ελεύθερης ανάπτυξης ιδεών και υιοθέτησης της πλειοψηφήσασας, ανεξαρτήτως συνδυασμών, είναι έννοια άγνωστη στο δημοτικό συμβούλιο της Άνδρου, με τον τρόπο που λειτουργεί η συγκεκριμένη σύνθεση.
Έδωσα το λόγο μου ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου, ως Πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου, ώστε μετά από τέσσερα χρόνια να έχει επέλθει ανάπτυξη στον τόπο μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να επιστρέψει από την ξενιτιά ο πατέρας δύο νέων της Κοινότητάς μας, που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει λόγω ανεργίας πριν από δύο χρόνια. Και δεν είναι ο μόνος. Ορκίστηκα ότι οι ελάχιστοι πλέον νέοι μας θα έχουν κίνητρο να γυρίσουν στην Άνδρο μετά τις σπουδές τους για να εργαστούν και να κάνουν οικογένειες, εκμεταλλευόμενοι, μέσω υγιών συνεταιρισμών, τον πλούτο μας, με σεβασμό προς το περιβάλλον. Με θεωρητικολογίες σε βεγγέρες δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.
Μίλησα προσφάτως με τον κ. Τσουκαλά, πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας και τον προσκάλεσα να μας μιλήσει για το μικρό του θαύμα. Ξέρετε τι μου είπε όταν ήρθε στη συζήτηση των θέμα της αιολικής ενέργειας? «Εγώ είμαι υπέρμαχος της αιολικής ενέργειας και μοχλός ανάπτυξης της Κοινότητάς μου ήταν, πέραν άλλων, και τα αιολικά πάρκα».
Είμαστε νησί πολιτισμού, ναι ή όχι? Έχουμε επιστήμονες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής ρεαλιστικής λύσης-πρότασης, εμπεριστατωμένης σε τέτοιο βαθμό που να γίνει αποδεκτή από το δημοτικό μας συμβούλιο, το περιφερειακό συμβούλιο και την Κυβέρνηση?
Η Ομάδα Εργασίας επιστημόνων που θα ασχοληθεί με το Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Κοινότητας Κορθίου, με τη συμμετοχή και Μηχανικών του Δήμου Άνδρου, θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν την πρότασή της για την Κοινότητα Κορθίου και την Άνδρο συνολικά, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον Έπαρχο, ώστε με γόνιμο διάλογο και επιχειρήματα να καταλήξουμε δημοσίως για το πως θέλουμε να είναι η Άνδρος μετά από δέκα χρόνια.
Θα είναι τουλάχιστον μία επιστημονική βάση διαλόγου και θα απομένει η βάσανος του πολιτικού διαλόγου, που αν είναι εποικοδομητικός και όχι καταστροφικός, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε αποτέλεσμα, αν έχει ως επίκεντρο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και την ισόρροπη ανάπτυξη της Άνδρου. Στο διάλογο αυτό, ας ακουστούν όλοι ανεξαιρέτως. Στο τέλος, η πλειοψηφία των προσωπικοτήτων που εξελέγησαν στο δημοτικό συμβούλιο για να υπηρετήσουν τους Ανδριώτες, θα αποφασίσει με σύνεση, ώστε να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική πρόταση αειφόρου ανάπτυξης, με σεβασμό προς τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.
Είναι καθήκον μας να συμφωνήσουμε στη χωροταξία και να ξεκαθαρίσουμε πώς θέλουμε να αναπτυχθεί το νησί μας, με το βλέμμα στις επερχόμενες, δυστυχώς φθίνουσες σε αριθμούς, γενεές. Τυχόν επιλογή ενός όμορφου κόλπου για τουριστική ανάπτυξη, αμέσως αποκλείει πέριξ του τόπου αυτού την ανάπτυξη αιολικού πάρκου. Τυχόν πίεση των, τόσο ενθουσιωδών, νέων και μη, Ανδριωτών για τη διαφύλαξη του τόπου τους, προς την πολιτική εξουσία για την κύρωση του προγράμματος Life, θα απέκλειε την ανάπτυξη συγκεκριμένων αιολικών. Και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσας.
Δυστυχώς, η Άνδρος βιάζεται διαρκώς από την κενοδοξία μας. Ζητούμενο είναι η αποτυχία αυτού που διοικεί, με σκοπό κατάληψης του θρόνου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει αναστολή της προόδου. Η ανάπτυξη θυσιάζεται στο βωμό των κομπλεξικών μας προσωπικοτήτων, που δεν έχουν μάθει να υπηρετούν.
Έχοντας επίγνωση της ιδιότητάς μου, δηλώνω ότι δεν αντιτίθεμαι στην λελογισμένη ανάπτυξη αιολικής ενέργειας και θα επεδίωκα, με δημόσιο διάλογο, να αποκομίσω τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την Κοινότητα Κορθίου, αξιώνοντας από τις εταιρείες να δεσμευτούν ότι θα σεβαστούν τους περιβαλλοντικούς κανόνες σε κάθε πτυχή του έργου τους και ότι θα υποστηρίξουν την οικονομική μας ανάπτυξη, με συγκεκριμένα έργα υποδομής, πέραν των εκ του νόμου οικονομικών τους υποχρεώσεων.
Γνωμοδοτήσαμε αρνητικά όταν κληθήκαμε να εκφράσουμε τη γνώμη μας για τις ανεμογεννήτριες που θα δεσπόζουν στον Όρμο Κορθίου και γίναμε κακοί στα μάτια των ανθρώπων που είχαν συμφωνήσει στην εκμίσθωση των γεωτεμαχίων τους, εξηγώντας ότι δεν συμφωνούμε στη μετάλλαξη της εικόνας του Όρμου.
Αναστείλαμε προσφάτως τη γνωμοδότησή μας για νέο αιολικό, μέχρι να καταλήξουμε σε συμπεράσματα στην πρόταση χωροταξίας και καλούμε και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να αναμείνει για λίγο, ώστε να υπάρξει μία δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή, μετά από διαβούλευση χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στο νησί μας.
Συγκροτήσαμε Ομάδα Εργασίας για το Χωροταξικό και δεσμευόμαστε να μιλήσουμε ξανά ενώπιον του Συμβουλίου, όταν έχουμε επιστημονική τεκμηρίωση.
Είναι ώρα ευθύνης.
—
Ιωάννης Α. Αντωνέλλος
Πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου
Το μοναδικό εργαλείο που είναι απόλυτα συμβατό με τη Δημοκρατία κ προβλέπεται απο το Σύνταγμα είναι το Δημοψήφισμα… ιδου η Ρόδος οποίος έχει κότσια το χρησιμοποιεί και παίρνει απαντήσεις Απο το Λαό που όλοι των θωπεύουν και όλοι τον υποτιμούν …
Βρε πετάξτε τους όλους έξω. Θα σας ζεματίσουν , θα καταστρέψουν το νησί . Πως θα αντιμετωπίσετε μετά την συνείδηση σας ??
Προσοχή στους σύγχρονους Δούρειους Ιππους !!
Συμπαγής ά;μυνα και ενότητα. Ξεκάθαρες Θέσεις.
Η όποια ανοχή και αδυναμία μας,θα γίνει αφορμή ο Δούρειος Ιππος να περάσει τα τείχη.