5.000 χρόνια στην εποχή του χαλκού
Με αφορμή τη συγκινητική προσπάθεια που καταβάλλουν από την αρχή της πανδημίας καθημερινά νέοι και νέες της Κοινότητας Κορθίου, ηλικίας 16-20 ετών, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τους συγχωριανούς μας που είναι μόνοι, ηλικιωμένοι ή ασθενείς, για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι υγιείς και να τους προμηθεύσουμε, μέσω των δομών του Δήμου και τους αξιέπαινους εθελοντές μας, με φάρμακα και τρόφιμα, συντάξαμε από κοινού και αποστείλαμε μία επιστολή προς τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών διαδικτύου στην Κοινότητά μας, η οποία παρατίθεται αυτούσια στο τέλος του κειμένου.
Ο λόγος ήταν ότι καθημερινά, μέσω τηλεδιάσκεψης, προσπαθούμε με μεγάλη δυσκολία 15 άτομα να οργανώσουμε το προπεριγραφέν έργο μας και δειλά δειλά να ονειρευτούμε για την επόμενη ημέρα, μέσω του εξωραϊσμού των οικισμών μας και της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής τους ανάπτυξης. Οι διαμαρτυρίες για την ποιότητα των υπηρεσιών διαδικτύου που δυσκολεύουν ή και ματαιώνουν το έργο μας ήταν καθημερινές, αλλά το ποτήρι ξεχείλισε όταν περιήλθε σε γνώση μας ότι η εταιρεία Samsung έσπασε το ρεκόρ ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων με 8,5Gbps, την ώρα που οι μετρήσεις στους υπολογιστές μας έδειχναν ταχύτητα 2,5 Mbps. Προφανώς και δεν ζητάμε τέτοιες ιλιγγιώδεις ταχύτητες και δη μέσω αμφιλεγόμενης τεχνολογίας δικτύων, αλλά τουλάχιστον να απολαμβάνουμε αξιοπρεπείς ευρυζωνικές υπηρεσίες, που σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης έπρεπε ήδη να ήταν με ταχύτητες άνω των 30Mbps για όλους τους Έλληνες.
Το Σύνταγμά μας δεν είναι ευχολόγιο. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 5Α αυτού, ορίζει ότι “2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19”, (Απαραβίαστο κατοικίας και ιδιωτικής ζωής, προσωπικών δεδομένων και επιστολών, αντίστοιχα). O Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα (ΦΕΚ Α΄85/15.4.20), ορίζει συγκεκριμένες Διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υπεύθυνες για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής, ενώ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει επιφορτιστεί με την εποπτεία και τον έλεγχο της τήρησης των σχετικών διατάξεων (π.χ. Εθνικός Κανονισμός Ανοιχτού Διαδικτύου).
Επομένως, η διευκόλυνση της πρόσβασης των νησιωτών στο διαδίκτυο με ίδιους τουλάχιστον όρους με αυτούς που υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα, μέσω διαθεσομότητας ενεργού αξιοπρεπούς δικτύου με εύλογο για τους τελικούς χρήστες κόστος, δεν εξαρτάται από την Κοινωνική Ευθύνη των παρόχων – επιχειρήσεων, αλλά είναι υποχρέωση του Κράτους, ως καθολική κατά τη γνώμη μου υπηρεσία, που πρέπει να είναι αξιοπρεπώς διαθέσιμη ακόμη και αν χρειαστεί να ληφθούν θετικά μέτρα.
Είμαστε υποχρεωμένοι να ενώσουμε τις φωνές μας ώστε να αξιώσουμε την άμεση διαθεσιμότητα αξιοπρεπούς σύνδεσης στο διαδίκτυο, ειδικά για τους νέους μας, οι οποίοι, κατά τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μπορούν, κάνοντας χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, να έχουν το έτος 2025 πρόσβαση στα προγράμματα σπουδών όλων των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, σπουδάζοντας από τον τόπο τους, ταυτόχρονα, σε περισσότερα του ενός.
Τέλος, ενημερωτικά, ως προς τη διασφάλιση της ελάχιστης θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του νησιού μας, εκδόθηκε τελικά η Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας (ΦΕΚ Β΄1470/16.4.2020) με την οποία καθορίστηκε το μίσθωμα ανά δρομολόγιο Ραφήνα-Άνδρος-Τήνος-Μύκονος και επιστροφή, που πρέπει να εκτελείται τέσσερις (4) φορές την εβδομάδα μέχρι τις 30.4.2020 (που προφανώς θα παραταθεί αφού τα 15 εκ.€ που έχουν προβλεφθεί συνολικά για όλα τα δρομολόγια στην Επικράτεια, δεν εξαντλούνται από τα μισθώματα μίας εβδομάδος). Η σύμβαση, κατά τις προβλέψεις της ως άνω ΥΑ, θα υπογραφεί με την Ανάδοχο Εταιρεία εντός 48 ωρών από την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Υπουργείου, δίνοντας πρόταξη, κατά την επιλογή, στις εταιρείες που κατά τη δημοσίευση της απόφασης (16.4) εκτελούσαν το δρομολόγιο αυτό και μάλιστα εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των υποπαρ. α΄ και β΄ της παρ. 1 της Υπουργικής Απόφασης (αποδεδειγμένη ποσοστιαία μείωση μεταφορικού έργου και αιτήσεις διακοπής δρομολογίων από το σύνολο των πλοιοκτητών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη γραμμή).
Ευχαριστώ τη νεολαία της Κοινότητας Κορθίου που αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη της για τους ανθρώπους και τον τόπο μας και εύχομαι να παραμείνουν εσαεί αισιόδοξοι και αλληλέγγυοι.
Ιωάννης Α. Αντωνέλλος
Πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου
Η επιστολή
Αξιότιμε κ. Υπουργέ Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
Σας ευχόμαστε υγεία και ευτυχία.
Είμαι Πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου στη νήσο Ανδρο και δικηγόρος Αθηνών και η παρούσα συνυπογράφεται από νέους και νέες της Κοινότητάς μας.
Την κρίσιμη αυτή περίοδο, υποστηρίζουμε καθημερινά τους κατοίκους των οικισμών μας, που στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι, φροντίζοντας για την κατάσταση της υγείας τους και τις προμήθειές τους σε φάρμακα και τρόφιμα. Για την οργάνωση της εργασίας μας, είναι απαραίτητη η καθημερινή μας επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης.
Δυστυχώς όμως, οι υπηρεσίες διαδικτύου στον τόπο μας είναι επιεικώς απαράδεκτες, αφού με το ζόρι κατορθώνουμε να συνομιλήσουμε.
Οι φοιτητές που έχουμε επιστρέψει στις κατοικίες μας και οι μαθητές αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τα διαδικτυακά μας μαθήματα, τονίζοντας ότι κάποιοι από εμάς προετοιμαζόμαστε για τις Πανελλήνιες.
Ξέρουμε ότι δεν είμαστε ίσοι στις ευκαιρίες. Υποτίθεται ότι το Σύνταγμά μας επιβάλλει στο Νομοθέτη και τη Διοίκηση τη λήψη θετικών μέτρων με σκοπό την απάλειψη των ανισοτήτων, ένεκα νησιωτικότητας.
Έχουμε αντιληφθεί ότι οραματίζεστε μια σύγχρονη τεχνολογικά κοινωνία. Πρέπει ωστόσο να έχετε επίγνωση, όταν κάνετε δηλώσεις περί ανάπτυξης εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη, ότι δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, στην Άνδρο, ζούμε ακόμα στην εποχή του χαλκού και δεν μπορούμε να ασκήσουμε καμία σύγχρονη δραστηριότητα, κοινωνική, επαγγελματική ή έστω να συναλλαγούμε υποτυπωδώς με το Κράτος, εξαιτίας του απαρχαιωμένου χάλκινου δικτύου μας.
Σας παρακαλούμε θερμά, έχοντας πίστη στις προθέσεις σας, να πράξετε άμεσα παν ό,τι απαιτείται για να μπορέσουμε να απολαύσουμε κι εμείς το δικαίωμα στην ευρυζωνικότητα.
Τελούμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια και είμαστε βέβαιοι ότι αν θελήσετε πραγματικά να μας βηθήσετε, μπορεί να γίνει.
Εκτός και αν έχετε αποφασίσει ότι η ποιότητα των υπηρεσιών διαδικτύου στη Χώρα μας είναι ανάλογη με την ηλικία της πλειοψηφίας των μονίμων κατοίκων ενός τόπου. Τότε χάσαμε, αφού στον δικό μας τόπο κατορθώσαμε να εκδιώξουμε τους νέους, δεδομένης της παντελούς έλλειψης υποδομών και ανάπτυξης.
Είναι απαίτηση όλων μας να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια και να μη χρειαστεί κι εμείς να ευχόμαστε στα παιδιά μας από την ξενιτιά, όπως πράττει σήμερα ο πατέρας δύο εξ ημών, που υποχρεώθηκε να ξενιτευτεί μόνος του στην ηλικία των 45 ετών. Του χρωστάμε την υπερηφάνεια του και έχουμε βάλει στόχο να του τη δωρίσουμε.
Ευχόμαστε η Ανάσταση του Κυρίου να φωτίσει την ψυχή και το πνεύμα σας.
Πρέπει να διασφαλίσετε και σ’ εμάς τα φτερά, γιατί μας αρέσει κι εμάς να πετάμε.
Το παρόν κοινοποιείται προς τον Αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό, τον οποίο προσκαλούμε για να συζητήσουμε από κοντά τα προβλήματά μας, όταν, με το καλό, θα ξεπεράσουμε τον κάβο και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.
Με τιμή,
Ιωάννης Α. Αντωνέλλος
Πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου Άνδρου και
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Χριστίνα Πετρίση (φοιτήτρια)
Δήμητρα Πετρίση (μαθήτρια Λυκείου)
Γιάννης Σκόρδος (μαθητής Γ΄ Λυκείου)
Αντώνης Σκόρδος (μαθητής Λυκείου)
Ιωάννης Καλογρίδης (μαθητής Λυκείου)
Γεώργιος Καλογρίδης (μαθητής Λυκείου)
Στυλιανός Ρόμπος (φοιτητής)
Ζαννής Ρόμπος (μαθητής Λυκείου)
Στυλιανός Ρόμπος (φοιτητής)
Θοδωρής Ρόμπος (μαθητής Λυκείου)
Κατερίνα Μπενά (μαθήτρια Λυκείου)
Μαρία Σωτήρου (φοιτήτρια)
Άρης Σωτήρος (μαθητής Γ΄ Λυκείου)
Αντώνης Σωτήρος (μαθητής Λυκείου και Πρόεδρος Δεκαπενταμελούς Γυμνασίου-Λυκείου Κορθίου)
Κοινωνική ευθύνη παρόχων;; Εδώ γελάμε! Έπαψε ο ΟΤΕ να είναι οργανισμός κοινής ωφέλειας από την στιγμή που ξεπουλήθηκε στους Γερμανούς, οι δε υπόλοιποι ποτέ δεν υπήρξαν κοινής ωφέλειας….καθένας κοιτάει ωμά το κέρδος του και στα παλιά τους τα παπούτσια αν έχουμε ή δεν έχουμε τηλέφωνο 10 κούκοι στην Άνδρο….και να πεθάνουμε ακόμα τους έρχεται φθηνότερο να αποζημιώσουν παρά να ξοδευτουν να στήσουν σωστά δίκτυα και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες. Δεν τους συμφέρουμε κι αυτό είναι το μοναδικό που τους απασχολεί.