Παρακολούθησα το βίντεο από τη γνωμοδότηση της Κοινότητας Κορθίου για το αιολικό Ακτίνα Λακωνίας στη θέση Φραγκάκι – Δώματα και ειλικρινά εξοργίστηκα.
Από τα αρχαία χρόνια, οι κάτοικοι αυτής της χώρας υμνούσαν τους Θεούς στις κορυφές των βουνών και των λόφων.
Στα χριστιανικά χρόνια αυτό στις Κυκλάδες μετεξελίχθηκε σε δημιουργία ξωκλησιών, εκκλησιών ή ακόμη και
μοναστηριών στις κορυφές βουνών ή λόφων. Θεωρείται τυπικό γνώρισμα του Κυκλαδικού τοπίου και μάλιστα χιλιοφωτογραφημένο, τα ξωκλήσια στις βουνοκορφές.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τη Φολέγανδρο;
(φώτο: https://www.clickatlife.gr/tak
Την Παναγία την Καλαμιώτισσα στην Ανάφη;
(φώτο:
https://www.travelstyle.gr/ana
Τον Πύργο στη Σαντορίνη;
(φώτο:
https://www.newsbeast.gr/trave
Τη Φαναριώτισσα στη Νάξο;
(φώτο: https://orinosaxotis.blogspot.
Αντίστοιχη θέση με τα παραπάνω έχει ο Προφήτης Ηλίας στην κορυφή της Ράχης πάνω από την Πίσω Μεριά (υψόμετρο: 684μ).
Η Α/Γ υπ’αριθμ. 4 του αιολικού της “Ακτίνας Λακωνίας” ΑΕ, αναμένεται να στηθεί σε απόσταση περίπου 450μ κατάφατσα προς τη νότια πύλη του Ναού.
Μάλιστα αναμένεται να τοποθετηθεί σε υψόμετρο 613μ και με τα 125μ ύψος της, αναμένεται να τον ξεπερνά, καθώς θα προσεγγίζει τα 738μ. ύψος.
Πόσο μεγαλύτερη προσβολή μπορεί να δεχθεί το Κυκλαδικό τοπίο;
Πόσο μεγαλύτερη προσβολή της πίστης τους μπορούν να δεχθούν οι κάτοικοι της Πίσω Μεριάς που θα ανεβαίνουν στον Προφήτη Ηλία και θα αντικρύζουν την
υπερμεγέθη ανεμογεννήτρια που θα ξεπερνά σε ύψος το ξωκλήσι, αψηφώντας το σεβασμό των προγόνων τους προς το Θεό;
Η ανεμογεννήτρια από το δρόμο Ζαγανιάρι – Καππαριάς που καλωσορίζει τους επισκέπτες του Κορθίου, θα μοιάζει να στρέφεται γύρω από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, σαν ρόδα λούνα παρκ.
Πόσο ρεζίλι θα γίνουμε απ’όσους θα φωτογραφίζουν αυτή την εικόνα; Πώς θα επιτρέψουμε αυτή τη δυσφήμιση για τον τόπο μας;
Σε ποιο πλαίσιο χωροταξίας θα άντεχε μία τέτοια χωροθέτηση;
Ακούστηκε ότι το αιολικό δεν θα φαίνεται από οικισμούς.
Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες από το Google Earth. Είναι τραβηγμένες λίγο πιο πίσω μάλιστα από το σημείο χωροθέτησής της, από υψόμετρο 718μ και 715μ, 20 δηλαδή μέτρα πιο χαμηλά από το υψηλότερο σημείο της
ανεμογεννήτριας.
Όπως φαίνεται υπάρχει άμεση οπτική επαφή με την Καππαριά, το Μέσα Βουνί, το Γιαννισσαίο, το Πισκοπειό, το Κοχύλου.
Αλλά και από άλλα σημεία ενδιαφέροντος όπως το Πάνω Κάστρο, ο Στρόφιλας, η Ζαγορά μέχρι και ο Χάρακας στο Γαύριο. Ο δρόμος Ζαγανιάρι – Καππαριάς φαίνεται ακριβώς στην ευθεία πίσω από τον Προφήτη Ηλία.
Κι αυτά αφορούν την Άνδρο. Αν δούμε τι συμβαίνει εκτός Άνδρου, τότε μιλάμε για το πλέον περίοπτο σημείο της Άνδρου στα υπόλοιπα νησιά. Η θέα σε Τήνο και Σύρο είναι απεριόριστη. Παράλληλα, υπάρχει ευθεία οπτική επαφή με Εύβοια, Αττική, Γυάρο, Τζια, Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Πάρο, Νάξο ακόμη και με Μήλο, Σάμο, Ικαρία και Χίο. Όλα τα πλοία που φεύγουν από την Αττική προς τα νησιά των Κυκλάδων ή του Κεντρικού Αιγαίου έχουν
οπτική επαφή με το σημείο.
Στη σελ. 91 της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρονται τα παρακάτω:
“Η οπτική τρωτότητα αναφέρεται στο κατά πόσο οι διάφορες ενέργειες του ανθρώπου είναι εμφανείς μέσα στο τοπίο. Τα πιο ευαίσθητα τμήματα μέσα σ’ ένα τοπίο είναι οι γραμμές και τα υψηλότερα σημεία αυτού.
• Γραμμή του τοπίου
Όσο περισσότερο εμφανής είναι η γραμμή στα σημεία επαφής δύο στοιχείων,
τόσο περισσότερο τρωτή είναι στις διαταραχές. Οι πιο κοινές γραμμές που παρουσιάζονται στο τοπίο κατά σειρά βαθμού τρωτότητας είναι η γραμμή του ορίζοντα, οι γραμμές επαφής γης και νερού και οι κορυφογραμμές σημεία που ενδείκνυνται, λόγω των ανέμων, για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.
• Θέση στο τοπίο
Οι διαταραχές σε υψηλότερα μέρη ενός τοπίου είναι περισσότερο εμφανείς από ότι εκείνες που συμβαίνουν στις χαμηλότερες θέσεις.”
Η ίδια η ΜΠΕ αυτοαναιρεί τον εαυτό της χρησιμοποιώντας την έκθεση για το Περιφερειακό Πάρκο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου δεν περιλαμβάνονται οι κορυφογραμμές της Άνδρου στα 16 σημεία υψηλής αισθητικής αξίας, προκειμένου να συμπεράνει ότι: “Ο εξεταζόμενος ΑΣΠΗΕ χωροθετείται εκτός των τοπίων υψηλής αισθητικής αξίας” και συνεπώς η επίπτωση στο τοπίο δεν κρίνεται σημαντική.
Τα συμπεράσματα δικά σας…
Ας σεβαστούμε τα μνημεία και την πίστη των προγόνων μας.
Ας προστατεύσουμε αυτά που μας άφησαν.
Φωτογραφίες Προφήτη Ηλία Ράχης Vanglouk
Με την ευκαιρία αυτής της κατατοπιστικότατης ανάρτησης (μπράβο στον Γιώργο που τη συνέταξε και στον Βαγγέλη που την επιμελήθηκε και την ανάρτησε) να επαναλάβουμε ότι οι ανεμογεννήτριες βιομηχανικής κλίμακας είναι εντελώς ακατάλληλες για εγκατάσταση στο νησιωτικό τοπίο της Άνδρου, το οποίο είναι ενιαίο από τη μία άκρη του νησιού έως την άλλη. Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, το οποίο πρέπει να το προλάβουμε πριν συντελεστεί, γιατί μετά θα είναι πια αργά για δάκρυα. Και για να έχουμε υπόψη πώς νομιμοποιούνται τα εγκλήματα αυτά στο ανώτατο επίπεδο, επί των ημερών της Προεδρίας της Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία σε λίγες ώρες ορκίζεται νέα πρόεδρος της δημοκρατίας, απορρίφθηκαν όλες οι προσφυγές εναντίον των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων αυτών τόσο στην περίπτωση της Άνδρου όσο και άλλων περιοχών. Εάν εν πάσει περιπτώσει είναι τόσο σημαντική η βιομηχανική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, ας γίνει σε περιοχές που έχουν ήδη βιομηχανικό χαρακτήρα. Είναι χρέος μας απέναντι στις παροντικές και τις μελλοντικές γενιές να προστατέψουμε την Άνδρο (και όλες τις περιοχές σπάνιου φυσικού κάλλους και σημαντικής βιοποικιλότητας) από τη βιομηχανοποίησή τους!
Με ικεσίες δεν γίνεται τίποτα !! Βάλτε λυτούς και δεμένους να ματαιωθούν τα σχέδια των κατακτητών !! Κάποιες ομάδες αντίστασης υπάρχουν απευθυνθείτε σε αυτούς !!
Τι θεωρείς πιο ανθρώπινο;
Να απαλλάσσεις κάποιον απ’ τη ντροπή.
Ποιά είναι η σφραγίδα της απελευθέρωσης;
Να μη ντρέπεσαι πια ενώπιον του εαυτού σου…. Έγραψε κάποτε ο Nίτσε. Νομίζω οτι το ποσοστό ντροπής που υπάρχει σε εκείνον τον τόπο – αν υπάρχει- είναι αποκαρδιωτικό. Δεν ξέρω πια αν ντρεπόμαστε για τον εαυτό μας, για τους άλλους ή για αυτό που ελαφρά τη καρδία θα αφήσουμε στα παιδιά μας.
Δεν αγοράζοντε όλα με χρήματα! Φτάνει. Και αν μια περιοχή κοιτάζει μόνο τα του οίκου της, ώστε να αποκτήσει όσο περισσότερα μπορεί για την ίδια, εις βάρος ημών, ας κάνουμε κάτι όλοι εμείς που μένουμε να υπερασπιζόμαστε τη φύση, την ομορφιά και το μέλλον.Μια ολόκληρη περιοχη θα καταστραφεί για πάντα. Οι συνέπιες είναι ανυπολόγιστες. Μια περιοχή που σε δεκαετίες απο τώρα θα μπορούσε να είναι μεγάλη περιουσία για αυτούς τους ανθρώπους. Το μέλλον ενός τόπου το γνωρίζουμε μόνο όταν τον καταστέψουμε…Το Στενό και όλη η γύρω περιοχή θα μπορούσε να είναι η ” Καλντέρα” της Άνδρου. Ποιος μας λέει οτι σε 50 χρόνια δε θα υπάρχει καραβάκι να μας ενώνει με την Τήνο; Ποος μας αποκλείει μια ξενοδοχιακή μονάδα σαν αυτη που υπάρχει στα Άχλα; Ποιος μας λεει οτι ο αγροτοτουρισμός δεν θα είχε μοναδική ανάπτυξη στο πρώτυπο αυτό σημείο για το νησί μια και η περιοχή έχει τα ομορφότερα δείγματα διαφόρων μορφών χτισίματος; Ποιος μας αποκλείει μια επισκεψιμότητα τύπου Πλάκας; Ποιός μας δίνει το δικαίωμα να καταστρέψουμε οτι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι επόμενες γενιές. Ας καταλλάβουμε επιτέλους όλοι μας πόσο υπεύθυνοι θα είμαστε για το κακό που θα κάνουμε στα παιδιά μας και τη φύση.
Τώρα που η Ανδρος θυμίζει Αυγουστο απο την προσέλευση μεγάλου αριθμού συμπατριωτών μας,μετά το κλείσιμο των σχολείων,προοληπτικώς για τον κορονοιό,ίσως δημιουργείται μια μεγάλη ευκαιρία για την σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου,για το θέμα της μετατροπής του νησιού μας,σε βραχονησίδα απέραντων αιολικών πάρκων,με συστοιχίες βιομηχανικών τεραστίων διαστάσεων ανεμογεννητριών.
Στην Ισπανία όπου υπάρχουν αντίστοιχες περιοχές στην ενδοχώρα,είναι τόσο άσχημες,που τις προσπερνάς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οδηγώντας αυτοκίνητο,ενώ μονολογείς για την καταστροφή του τοπίου.
Είναι τα ύψη τέτοια των πύργων των ανεμογεννητριών,που είναι ορατές απο πολλά χιλιόμετρα μακρυά,απο τις περιοχές των αιολικών πάρκων.
Για 2.5% επί της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα καταστρέψουμε το νησί, θα καταστρέψουμε τις Κυκλάδες, θα καταστρέψουμε την Ελλάδα !! Ποιο ήταν αυτό το φωτεινό μυαλό που τα σκέφτηκε αυτά ??
Ας γίνει κίνηση να συγκεντρώσουμε υπογραφές,τώρα που ο κόσμος λόγω των γεγονότων ήλθε στο νησί.
Η ενέργεια αυτή,αν γίνει όπως πρέπει,με νομική κάλυψη, έχει την δική της δυναμική .