Το “Αιγαίου Μέθεξις” είναι πρωτοβουλία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΠΛΕΓΜΑ και διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2018 στην Άνδρο, με όραμα την αξιοποίηση της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Αιγαίου στο πλαίσιο του βιωματικού τουρισμού και τη συστηματική σύνδεσή της με τους τρεις πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης: το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Στόχος μας ήταν το Αιγαίου Μέθεξις να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια, δεδομένου ότι διοργανώνεται από εθελοντές και προϋποθέτει μεγάλη προετοιμασία.
Παρότι είχαμε ξεκινήσει εγκαίρως και δυναμικά το σχεδιασμό και την προετοιμασία της μεγάλης αυτής διοργάνωσης, δυστυχώς αναγκαζόμαστε να ματαιώσουμε το φεστιβάλ που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2020 στην Άνδρο. Επισημαίνουμε ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, αναγνωρίζοντας την εξωστρέφεια του Αιγαίου Μέθεξις και τη συμβολή του στην προώθηση του πολιτιστικού και βιωματικού τουρισμού, το έθεσε για δεύτερη φορά υπό την αιγίδα του, καθώς επίσης και η διεθνής μουσική κοινότητα “Μουσικό χωριό¨. ενώ ήδη έχει υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση από συμμετέχοντες κατά το διάστημα των έγκαιρων εγγραφών (early-bird).
Η απόφασή μας αυτή οφείλεται στους εξής λόγους:
1. Αφενός η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αρνήθηκε την υποστήριξη που ήταν αναγκαία για την υλοποίηση της δράσης, καθώς σε ηλεκτρονική επιστολή που λάβαμε στις 29 Ιανουαρίου, ο εντεταλμένος για θέματα πολιτισμού των Κυκλάδων περιφερειακός σύμβουλος αναφέρει ότι «υπάρχει υπόνοια κέρδους». Αυτή η αιτιολογία προφανώς και μας απογοητεύει, καθώς αφενός πρόκειται για μη κερδοσκοπικό φορέα, αφετέρου προκύπτει εύλογα από τον δημοσιευμένο και κοινοποιημένο στη Περιφέρεια απολογισμό του 2018 ότι δράση υπήρξε ζημιογόνα για τους διοργανωτές. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια αρνήθηκε ακόμα και να θέσει υπό την αιγίδα της το Αιγαίου Μέθεξις.
2. Αφετέρου ο Δήμος Άνδρου δεν έχει απαντήσει εγγράφως σχετικά με το αίτημά που υποβάλαμε στις 25 Οκτωβρίου 2019 για την υποστήριξη της δράσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν προτίθεται να υποστηρίξει οικονομικά τη δράση, σύμφωνα με προφορικές δηλώσεις δημοτικών συμβούλων.
Στο σημείο αυτό, κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε ότι Αιγαίου Μέθεξις αποτελεί ένα πρόγραμμα με υψηλό κόστος παραγωγής που για την υλοποίηση του απαιτείται μεγάλη αφοσίωση, εθελοντική προσφορά και διευρυμένες συνεργασίες, ενώ είναι απαραίτητη η εξασφάλιση των πόρων από τρεις πηγές:
α) επιχορηγήσεις
β) χορηγίες
και γ) έσοδα από τους συμμετέχοντες.
Παρότι οι επιχειρηματίες της Άνδρου και οι φορείς του εθελονιτκού τομέα για ακόμα μια φορά έδειξαν την πρόθεση τους να συνδράμουν και να υποστηρίξουν τη δράση με κάθε τρόπο, η προφανής έλλειψη ουσιαστικής διάθεσης συνεργασίας και υποστήριξης από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθιστούν τη δράση μη βιώσιμη.
Ενημερωθήκαμε, τέλος, για την απόφαση του Δήμου Άνδρου να υποβάλει πρόταση για την ένταξη της Ανδριώτικης βεγγέρας στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Λυπούμαστε πραγματικά καθώς η αναβίωση της παραδοσιακής βεγγέρας που περιλαμβάνεται στις δράσεις του Αιγαίου Μέθεξις θα μπορούσε να λειτουργήσει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Παρόλα αυτά ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην υποβολή της πρότασης και ευελπιστούμε ότι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συμβάλουν συγκροτημένα στην ανάδειξη της αυλής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μελλοντικά.
Παραθέτουμε σχετική έρευνα με θέμα: «η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης: το παράδειγμα της Άνδρου»
που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης διοργάνωσης του Αιγαίου Μέθεξις και ανακοινώθηκε σε δύο επιστημονικά συνέδρια.