Νέα

Ψήφισμα πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας

 

Ψήφισμα πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας

 

Έπειτα από τις δύο πρόσφατες εκδηλώσεις στο Γαύριο σχετικά με την επικείμενη κατασκευή αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Άνδρο, η ανεξάρτητη ομάδα πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας ζητούμε την άμεση σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το επείγον αυτό ζήτημα και την ψήφιση των παρακάτω προτάσεων για την αποτροπή της απειλής που αντιμετωπίζει η Άνδρος τόσο από τα ήδη αδειοδοτημένα αιολικά όσο και από όσα βρίσκονται σε στάδιο προέγκρισης.

Συγκεκριμένα, ζητούμε από το Δήμο Άνδρου:

  1. Να προχωρήσει, σε απόλυτο συντονισμό με τις δημοτικές αρχές Τήνου και Πάρου ή/και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την ακύρωση των Αδειών και των Εγκρίσεων (ενδεικτικά Αδειών Παραγωγής, Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, Αδειών Εγκατάστασης, Αδειών Λειτουργίας κ.λπ.) που έχουν λάβει οι εταιρείες που επιδιώκουν την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο νησί της Άνδρου καθώς και για την αποτροπή τυχόν νέων αδειοδοτήσεων χωρίς την έγκριση της τοπικής κοινωνίας.
  2. Να δώσει εντολή στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες (Υπηρεσία Δόμησης κ.λπ.) να προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει απολύτως καμία διευκόλυνση-παραχώρηση προς τις ανωτέρω εταιρείες για την εκτέλεση των έργων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών (ενδεικτικά άδειες διαπλάτυνσης δρόμων κλπ.).
  3. Να καλέσει όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες για την παραχώρηση εκτάσεων προς εκτέλεση των έργων εγκατάστασης ανεμογεννητριών και επιθυμούν να καταγγείλουν τις συμβάσεις αυτές ως νομικά διάτρητες, να το πράξουν με την πλήρη νομική κάλυψη και συνδρομή του Δήμου Άνδρου.
  4. Να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 76 του ν. 3852/2010 με αντικείμενο την επίσημη καταγραφή συγκεκριμένα:

α) της θέσης των πολιτών και των φορέων του νησιού επί του ζητήματος της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ νησί της Άνδρου

β) των επιπτώσεων από την πραγματοποίηση των αδειοδοτημένων έργων κατασκευής και λειτουργίας των αιολικών σταθμών, και

γ) των όρων και των προϋποθέσεων για τη διατύπωση αντιπρότασης της κοινωνίας της Άνδρου σχετικά με την οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Άνδρο.

  1. Εν συνεχεία να προκηρύξει δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεση μελέτης χωροταξικού σχεδιασμού της Άνδρου, όπου να αποτυπώνεται το αποτέλεσμα της παραπάνω δημόσιας διαβούλευσης.
  2. Να αναλάβει/συμμετάσχει ενεργά σε πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών σε διαδημοτικό ή/και περιφερειακό επίπεδο.

 

Οι υπογράφοντες:

Κάρολος Γιαγιάννης

Κατερίνα Κακαβελάκη

Νίκος Χρηστίδης

Αγγελική Κωνσταντινέα

Βασίλης Δραγάτης

Πηνελόπη Καλύβα

Αλέξανδρος Μαβής

Όλγα Καραγιάννη

Ηλίας Πολέμης

Πατρίκιος Κωστής

Αλέξανδρος Κωστής

Ανδρέας Χαλάς

Αλέξανδρος Καραδήμος

Γιάννης Μαργέτης

Βαγγέλης Λουκίσας

 

13 Σχόλια

  • Εξαιρετικό!
    Επιτέλους γίνεται λόγος και για τους συμπατριώτες μας που νοίκιασαν εκτάσεις στους αιολικούς και τους δίνεται διέξοδος_αν την επιθυμούν.
    Καλό θα είναι αυτό το κείμενο να διανεμηθεί σε όλη την Άνδρο για συγκέντρωση υπογραφών!!!

  • Ευτυχώς ξυπνήσαμε την τελευταία στιγμή !! Ήταν ένας κακός Εφιάλτης θα λέμε !!

  • Να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική διαδικτυακή πλατφόρμα ψηφοφορίας,να ψηφίσουμε όλοι οι πανταχού ευρισκόμενοι Ανδριώτες,συμπεριλαμβανομένων και των ναυτικών.

  • Για την ώρα κάτι κουνήθηκε υπάρχει φως στο τούνελ. Πιστεύω να Μη μας πάρει ο ύπνος πάλι Όπως γίνεται με τα υπόλοιπα έργα που πρέπει να γίνουν και να Έχομε μια καλή συνέχεια
    στις υπογραφές Κάτι δεν πάει καλά δε βλέπω μεγάλα ονόματα Παραδείγματος χάρη εφοπλιστές Και υπόλοιπος
    Και καλά θα είναι να μάθουμε Και να διαφημίσουμε με τα ονόματα τουςαυτοί που υπόγραψαν Να βάλουν τις Ανεμογεννήτριες στα χωράφια τους θζηNy

  • Ρε πάτε καλά? Τα έχετε χαμένα? ??? Όλοι υπέρ τον απε.ελπιζω ο δήμαρχος να έχει το μυαλό να σας γράψει εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Αφήστε την Τήνο την Πάρο και την Μύκονο δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς, αυτοί τα έχουν λύσει τα προβλήματα τους λογικό να μην θέλουν το να γίνει.

  • Ο δήμαρχος αποφασίζει για την ταβέρνα του. Για τα υπόλοιπα ΥΠΑΚΟΥΕΙ υποχρεωτικά στις αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου και των ανδριωτων. Αν δεν του αρέσει υπάρχει και η οδός της αποχώρησης από το αξίωμα.

  • Αγαπητέ,
    ευχαριστούμε για το μήνυμά σας, διότι αποδεικνύει περίτρανα ότι οι ανεμογεννήτριες δεν σώζουν το κλίμα αλλά την τσέπη ορισμένων. Είναι καιρός να σταματήσουν ορισμένοι να νομίζουν ότι θα λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα (και δεν εννοώ εσάς) εις βάρος όλων των άλλων, υπολογίζοντας ότι όλοι οι άλλοι δεν θα αντιδράσουν. Ο κόσμος ήδη αντιδράει. Προσωπικά, ελπίζω ότι τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα αποδειχθούν αρκετά σοφοί και δεν θα επιλέξουν να υπηρετήσουν το συμφέρον των λίγων εις βάρος των πολλών, διότι τότε θα μας βρουν όλους απέναντί τους.
    Όσο για το θέμα της έκφρασης υποστήριξης στο ψήφισμα, όσοι το επιθυμούν (απλοί πολίτες ή φορείς) μπορούν να το κάνουν μέσα από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και μέσω ανάρτησης θετικών σχολίων εδώ ή όπου αλλού αναρτάται το ψήφισμα, μέχρι νεωτέρας.

  • Ανδριώτη, παραφέρεσαι. Σύνελθε, που θέλεις να δείς τις βουνοκορφές του νησιού σου γαζωμένες με τέρατα που δεν αποδίδουν για να βλέπουν τα παιδιά και εγγόνια σου να σε θυμούνται και να χαίρονται που βοήθησες να πολλαπλασιάσουν τα έσοδά των οι Κοπελούζος και Μυτιληναίος στην πλάτη σου.

  • Τα κτήματα και η γη που θα παραχωρηθούν για τις ανεμογεννήτριες,καταστρέφονται οριστικώς,χωρίς δυνατότητα περαιτέρω επαναφοράς τους,λόγω των τόννων μπετού και σιδήρου,που θα θεμελιώσουν τις βάσεις εδράσεως των τερατογεννητριών.
    Θα πλουτίσουν λοιπόν οι παραπάνω αναφερθέντες επενδυτές,εις βάρος μας,πηγαίνοντας στην Μύκονο η Σύρο για διακοπές,όπου έχουν φροντίσει να εξαιρεθούν απο τα σχέδια τους.

  • Το μόνο που σώζουμε αυτή τη στιγμή είναι η συνέχιση του Μεσαίωνα για ακόμα μία φορά στο νησί. Σε όλα κόντρα και βασίλειο της ημιμάθειας. Σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα αιολικά πάρκα και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα για δήθεν περιβαλλοντικό έγκλημα από την πιο περιβαλλοντικά αποδεκτή μορφή ενέργειας. Φυσικά χρησιμοποιείται και όλο αυτό για αντιπολίτευση, όπως τα πάντα. Οι παθογένειες της χώρας και ο κοτζαμπασισμός σε όλο του το μεγαλείο.
    Τα έργα αυτά αντιμετωπίζονται από το ίδιο το κράτος παράλογα με τεράστια γραφειοκρατία και χρονοβόρα περιβαλλοντική και λοιπή αδειοδότηση και εδώ μας λένε για δήθεν έλλειψη χωροταξικού. Το ψέμα βασιλεύει. Και αφού είναι ιμπεριαλιστές και δυνατοί γιατί περιμένανε τόσο καιρό; Γιατί όλοι αυτοί οι ειδικοί δεν ασχολήθηκαν χρόνια πριν όταν πραγματικά ήταν τα έργα σε στάδιο συζήτησης να μη χάσουν λεφτά και χρόνο; Οι οποίοι τους έχουν πολεμήσει με όποιο τρόπο μπορούν και τώρα πάνε να σηκώσουν τη σημαία της δήθεν επανάστασης προκαλώντας μπάχαλο, βάζοντας τα ξερά με τα χλωρά μαζί, λέγοντας επικοινωνιακές ασυναρτησίες. Σε όλο τον κόσμο τις θέλουν. Μήπως θέλουμε κανέναν πυρηνικό αντιδραστήρα στο νησί καλύτερα να γίνουμε Φουκουσίμα ή θέλουμε να γίνουμε Μεγαλόπολη; Αλλά ο εγωισμός δε μας αφήνει βέβαια. Σε όλα Όχι. Χωρίς βέβαια σχέδιο. Αντί να επικρατήσει ο ρεαλισμός και οι οικολογικότερες μορφές ενέργειας που θα φέρουν και έσοδα στο νησί να μπαλωθεί καμία τρύπα.

  • Ωραια με την ιδια λογικη που στην Ανδρο δεν θελουν καποιοι ανεμογενητριες να πουν και οι κατοικοι της Μεγαλοπολης που υπαρχει ο λιγνιτης να κλισει το εργοστασιο και να μην δινει ρευμα και ας φροντισει η καθε περιοχη και το καθε νησι να εχει δικο του ρευμα, ακουω προτασεις για την Ανδρο. με ποιο τροπο θα παραγουμε ρευμα για της αναγκες του νησιου ας γραψει ο καθενας την ιδεα του ?

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio