Υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος παρέμβασης στα κοινά, από την κριτική του καφενείου και του πληκτρολογίου. Με τη Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπεται η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η ενίσχυση της συμμετοχής.
Βασικό εργαλείο των ενεργών πολιτών είναι η Πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μετά από αίτηση τουλάχιστον 10% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων εκλογέων του Δήμου, για ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.
Επίσης επιτρέπεται η σύγκληση του συμβουλίου κοινότητας όταν το ζητήσουν τουλάχιστον εκατό κάτοικοι της κοινότητας με γραπτή αίτηση, στην οποία θα αναφέρονται τα θέματα προς συζήτηση.
Προσωπικά προκρίνω τέτοιες διαδικασίες, όπως και την κατάθεση αιτημάτων προς διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αντί να πιάνουμε τους αιρετούς στο δρόμο και να λέμε τα παράπονά μας.
Η ποιότητα του δημόσιου λόγου είναι καταλυτική. Από τη μια ελλοχεύει ο κίνδυνος του λαϊκισμού και η ενεργοποίηση του θυμικού των ψηφοφόρων και από την άλλη η εκτόνωση των χαμηλών ενστίκτων συλλήβδην, ενάντια στους υποψηφίους.
Η εποχή των κοινωνικών δικτύων συνυπάρχει δυστυχώς με τον διαδικτυακό κανιβαλισμό. Είναι πολύ εύκολη η στοχοποίηση ατόμων με ένα απλό σχόλιο είτε επώνυμα είτε μέσω ψεύτικων προφίλ. Και η αφορμή μπορεί να είναι μικροσυμφέροντα, θυμός ή και fake news.
Να προστατέψουμε το δημόσιο διάλογο, δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες και να επιλέξουμε αυτούς που θα ανταποκριθούν σε αυτές.
*Ο Σπύρος Τσαούσης εργάζεται ως Finance Project Manager στην GE και είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών