Ο Σπύρος Τσαούσης έχει ένα πολύ πλούσιο σε σπουδές βιογραφικό, εδώ απλά θέλει να πούμε μόνο, ότι εργάζεται ως Finance Project Manager, ότι είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ότι κατάγεται από το Συνετί.
Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από την προσωπική του σελίδα στο facebook
“Ως πολίτης της Άνδρου, θα προσπαθήσω να συνεισφέρω στο δημόσιο διάλογο στο βαθμό που μου επιτρέπουν οι γνώσεις μου για το νησί, η ενασχόλησή μου με τα οικονομικά και τις ευρωπαϊκές σπουδές και η εμπειρία μου στο εξωτερικό. Μοιράζομαι λοιπόν συνοπτικά κάποιες σκέψεις και ελπίζω να προκαλέσουν ένα θετικό προβληματισμό στους συμμετέχοντες της εκλογικής διαδικασίας.
Θεωρώ σημαντικό το όραμα και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για το νησί να συνδυαστούν με την τεχνοκρατική προσέγγιση των ζητημάτων, που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση. Αυτό θα βοηθούσε στην ενεργοποίηση νέων ανθρώπων στα κοινά που αποδεδειγμένα έχουν διαχειριστεί έργα ή διοικήσει ομάδες και μπορούν να φέρουν προστιθέμενη αξία.
Καινοτόμες ιδέες, τολμηρές αποφάσεις, προσήλωση στους στόχους. Υπάρχουν στην Αυτοδιοίκηση βέλτιστες πρακτικές και παραδείγματα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Άνδρο. Η πόλη των Τρικάλων στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καινοτομία, το νησί της Τήλου στην ενεργειακή αυτονομία, η προσπάθεια της Ελευσίνας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην απορρόφηση ΕΣΠΑ και τα δίκτυα ευρωπαϊκών πόλεων και περιφερειών που δημιουργούν οικονομίες κλίμακας, σαν αυτοδιοικητικές αμφικτιονίες.
Mοντέλο διοίκησης επιτελικό, τεχνολογικά εξελιγμένο, με οργανόγραμμα και διαδικασίες που εποπτεύουν το έργο που παράγεται, και καθιέρωση της ώρας του πολίτη και βαρόμετρου κοινής γνώμης που θα αφουγκράζεται απόψεις σε διάφορα θέματα πριν τη λήψη των αποφάσεων.
Η Άνδρος κερδίζει σταδιακά το στοίχημα του βιωματικού τουρισμού που μεγιστοποιεί την εμπειρία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, και η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι σπουδαίος παράγοντας σε αυτό. Με δεδομένες τις υπάρχουσες δράσεις, μεγάλες προκλήσεις είναι π.χ. η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Στρόφιλα, ενδεχόμενη τουριστική σύνδεση με τη Γυάρο, το φαράγγι των Διποταμάτων, δημιουργία τρισδιάστατων διαδραστικών εφαρμογών, υπάρχει και ο πολιτισμός των γεύσεων και προϊόντων του νησιού.
Στα μεγάλα ζητήματα όπως η διαχείριση απορριμάτων, ανεμογεννήτριες, χωροταξικό κτλ. είναι αναγκαίο να εξαντληθούν οι εναλλακτικοί ή ολιστικοί τρόποι αντιμετώπισης π.χ. αντί για Χ.Υ.Τ.Υ. υπάρχουν πόλεις που τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνουν τα εμπορεύονται ή παράγουν βιομάζα, ενέργεια, κομπόστ. Και αν για την Άνδρο ακούγεται δύσκολο, υπάρχει και η προοπτική συνεργειών με γειτονικά νησιά ή περιοχές.
Βασική προϋπόθεση όμως της ανάπτυξης, είναι και η αύξηση του πληθυσμού του νησιού. Άρα εκτός τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, χρειάζονται και οι ψηφιακές υποδομές του μέλλοντος, ώστε να είναι η Άνδρος ελκυστική για επενδύσεις, προορισμός για μόνιμη κατοικία και γιατί όχι να γίνει ένα πρότυπο πράσινο, high-tech νησί της Μεσογείου.
Επισυνάπτω τέλος και ένα κείμενο που έγραψα το καλοκαίρι για την επίσημη ιστοσελίδα του Ε.Ο.Τ.
Δημοσιεύτηκε από το visitgreece.gr σε ελληνικά και αγγλικά και είχε μια ελάχιστη έστω συμβολή στην προβολή του νησιού.”
Περισσότερες σκέψεις του στο μπλόγκ του