Νέα

Ο Ηλίας  Πολέμης και ο Γεώργιος Ι. Ζερβάκης καταγράφουν μανιτάρια στις ρεματιές της Άνδρου

Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος “LIFE Andros Park” εντάσσεται μεταξύ των άλλων και η μελέτη-καταγραφή των μανιταριών που αναπτύσσονται σε ρεματιές της Άνδρου όπου απαντούν τα δέντρα αυτά που είναι γνωστά ως “σκλήθρα” (ή και “Βέργια” όπως τα λένε στην Άρνη). Σε κείμενο που αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του προγράμματος ο Ηλίας  Πολέμης και ο Γεώργιος Ι. Ζερβάκης, εξειδικευμένοι μυκητολόγοι αμφότεροι γαρ, μας κάνουν μια μικρή εισαγωγή στον κόσμο αυτών των μανιταριών και στις οικολογικές σχέσεις που δημιουργούν με τα σκλήθρα, μετά από ένα φυσιολατρικό ταξίδι από Ζένιο ως τη Βόρη, δίπλα στα τρεχούμενα νερά και τα σκλήθρα της Άνδρου.

 Τις παρατηρήσεις, τα συμπεράσματα καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εξορμήσεις του Ηλία Πολέμη και του Γεωργίου I. Ζερβάκη μπορείτε να απολαύστε εδώ: http://www.lifeandrospark.gr/wpcontent/uploads/2018/12/LIFEnewsletter_Mushrooms_GR.pdf

 

Τα προγράμματα LIFE ANDROS 

Δύο προγράμματα LIFE ANDROS  τρέχουν στην Άνδρο, αυτή τη στιγμή, και θα διαρκέσουν μέχρι το φθινόπωρο του 2021,

το  LIFE Andros Park και το  LIFE TERRACESCAPE.

Το  LIFE Andros Park στοχεύει, διά μέσου μιας σειράς δράσεων διατήρησης, στο σύνολο του δικτύου Natura 2000 της Άνδρου, το οποίο εκτός από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και τα είδη πτηνών στα οποία είχε εστιάσει προηγούμενο πρόγραμμα,  περιλαμβάνει επίσης μια Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ), είδη προτεραιότητας, όπως είναι η Μεσογειακή Φώκια, και τον χερσαίο τύπο οικοτόπου προτεραιότητας (91Ε0*) που είναι τα παρόχθια δάση σκλήθρων. Ο απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η εγκαθίδρυση ολιστικής διαχειριστικής στρατηγικής  για τις περιοχές Natura 2000 της Άνδρου με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και σε σύνδεση με το  παράλληλα υλοποιούμενο πρόγραμμα LIFE TERRACESCAPE   που  στοχεύει στη μετατροπή των εγκαταλειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές

Το συντονισμό του προγράμματος LIFE Andros Park έχει αναλάβει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στους συνεργαζόμενους φορείς συγκαταλέγονται ο Δήμος Άνδρου, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» μέσω του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας (ΙΝΑΓΡΟΚ), Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, η Εταιρία για την Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (Mom), η εταιρία Nature Conservation Consultants ΕΠΕ (NCC) και το Ίδρυμα CBD-Habitat που είναι μία ισπανική μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΜΚΟ.

 

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Life-Andros Park”, ανάμεσα στους υποστηρικτές ο Δήμος Άνδρου, και η Καΐρειος Βιβλιοθήκη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio