Εικοσιπέντε περίπου χρόνια πριν μία τηλεμαγείρισσα άρχισε να μπαίνει καθημερινά στα σπίτια μας και σιγά σιγά μας άλλαξε τις γαστριμαργικές μας συνήθειες, πετάξαμε τα τετράδια με τις συνταγές της γιαγιάς με τα δράμια, αγοράσαμε τα βιβλία , τις κατσαρόλες και τα σουρωτήρια της και γίναμε και στο φαΐ αμερικανοευρωπαίοι.
Με τα χρόνια η γαστρονομία αρχίζει να παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, τις συνταγές τις βρίσκουμε εύκολα και αμέσως στο ίντερνετ , τα τηλεπαιχνίδια μας γίνανε μαγειρικά, σεφ είναι το πιο ζητούμενο επάγγελμα, μέχρι που η γαστρονομία καθίσταται πλέον βασικός παράγοντας τουριστικής ανάπτυξης ενός τόπου και το ζητούμενο πλέον είναι οι ξεχασμένες, ιδιαίτερες, υγιεινές και μοναδικές γεύσεις ενός τόπου.
Μέχρι και βραβεία θεσπίζονται γι’ αυτούς τους τόπους και μία τέτοια διάκριση κερδίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ανακηρύσσεται «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», τοποθετώντας έτσι τα νησιά του Αιγαίου στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας.
Στα πλαίσια αυτής της διάκρισης πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις και μία από αυτές γίνεται στο ανεγκαινίαστο ακόμα πολιτιστικό κέντρο Κορθίου, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018
Όπου η πασίγνωστη από την τηλεόραση σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ως Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας 2019 ήρθε με τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων να γνωρίσει και να αναδείξει τα προϊόντα και την ξεχασμένη κουζίνα της Άνδρου μαζί με μέλη συλλόγων, μαμάδες ,γιαγιάδες και μικρά παιδιά
η εκδήλωση έχει ονομαστεί “Aegean mamas know best” κάνει τον γύρο της Ελλάδας , στην Άνδρο την έφερε ο σεφ Δημήτρης Γιγίνης
χορηγοί είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου
και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου που παραχώρησε το πολιτιστικό Κέντρο Κορθίου
όση ώρα γινόταν στο κοινό της αίθουσας η παρουσίαση , η Αργυρώ με το κινητό της έκανε ζωντανή μετάδοση των συμβάντων στο σάϊτ της (www.argiro.gr) για τους αμέτρητους θεατές της
ο συνεταιρισμός Γυναικών Μπατσίου παρουσίασε την παρασκευή αμυγδαλωτών καλσουνιών και γλυκών κουταλιού
ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου παρουσίασε το παστέλι μπρούστουλα ψωμί και συνταγές με λυράκι
ο Σύλλογος Λειβαδίων με την Χαρίκλεια παρουσίασε τη συνταγή με τα αντριώτικα λουκάνικα
ο Σύλλογος Γυναικών Κορθίου έφερε κολοκυθοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες
και ο συνεταιρισμός γυναικών Κορθίου γλυκά του κουταλιού και κουλουράκια
ο Ασούτης και η Λούβαρη με τα τυροκομικά τους προϊόντα
απο κοντά και οι ζαχαροπλάστες της Άνδρου , Μπακέλας , Τζιώτης, Ζαΐρης , Καλλιβρούσης , Λάσκαρης
η Ζέφη με δικά της προϊόντα περιποίησης
ο Δήμος Βαρούτης με το ρακί του ANDROP και ο Μάστορης με το κρασί του Εν Χώναις
και το μέλι 3melisses της Κατερίνας Τριδήμα – Βαρούτη
ο πατήρ Ευδόκιμος με τις δικές του συνταγές και μία μπροστοποδιά δώρο στην Αργυρώ
Και η Βιβή Παλαιοκρασσά με τις “Αντριώτικες συνταγές” της
η Τάτα Ρεμούνδου με το ψωμί από λύρα
τα παιδιά σε διπλανό χώρο μάθαιναν να ζυμώνουν
στο τέλος λουλούδια, δώρα
φωτογραφίες για ενθύμιο
και πολλά κεράσματα, από παντεσπάνι μέχρι ψωμί με συγκάθουρο
φωτογραφίες και βίντεο που θα βγει , Vanglouk