Νέα

Ο Σύλλογος Μαινήτων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σώζουν το πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο στην εκκλησία της Παναγίας της Βέργης.

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και συγκεκριμένα το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης εδώ και λίγο καιρό, ξεκίνησε μια νέα συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μενήτων προκειμένου να συντηρηθεί το πανέμορφο έγχρωμο ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ι.Ν. Γενέθλιου Παναγίας (Βέργη) στις Μένητες.

Η συγκεκριμένη λιθόκτιστη εκκλησία έχει ένα ενιαίο τέμπλο με δύο ιερά, τα οποία διαχωρίζονται εσωτερικά από μια λιθόκτιστη καμάρα. Το ένα τμήμα, το βόρειο, είναι το Ορθόδοξο και το άλλο, το νότιο, είναι το Καθολικό. Το ξυλόγλυπτο έγχρωμο τέμπλο, φέρει σοβαρές φθορές από την δράση ξυλοφάγων εντόμων η οποία αναπτύχθηκε λόγω της παλαιότητας και τον συνδυασμό των κακών υφιστάμενων συνθηκών υγρασίας, φωτισμού και αερισμού.

Για την διάσωσή του αποφασίσθηκε η από κοινού λήψη μέτρων αποκατάστασης. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Συντήρησης κ. Γιάννη Π. Σταϊκόπουλο, απαιτείται η υλοποίηση τεσσάρων σημαντικών σταδίων.

Το πρώτο είναι η πλήρης απεντόμωση του εσωτερικού του ναού από πιστοποιημένη εταιρεία προκειμένου να καταπολεμηθεί το σαράκι και οι τερμίτες με την χρήση εγκεκριμένων αεριών απεντόμωσης σε όλο το χώρο. Το στάδιο αυτό μαζί με το σημαντικό κόστος, ανέλαβε και θα υλοποιήσει ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μενήτων από δικούς του οικονομικούς πόρους και αναμένετε να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Το Τμήμα Συντήρησης θα αναλάβει το δεύτερο στάδιο. Την εκπόνηση ειδικής τεχνικής έκθεσης/μελέτης η οποία θα αφορά στην συντήρηση του τέμπλου. Για το λόγο αυτό έχει ήδη προγραμματισθεί η μετάβαση δύο συντηρητών έργων τέχνης του Τμήματος για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία και μετρήσεις.

Το τρίτο στάδιο απαιτεί την συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου από ιδιώτη πιστοποιημένο συντηρητή έργων τέχνης. Μία εργασία η οποία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την τεχνική έκθεση και την επίβλεψη της ΕΦΑ Κυκλάδων.

Το κόστος των εργασιών θα αναλάβει ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μενήτων, ο οποίος προτίθεται να ενεργήσει όσο πιο δυναμικά μπορεί προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα χρήματα για να διασωθεί αυτό το εκπληκτικό έργο θρησκευτικής τέχνης.

Το τέταρτο στάδιο, αν και τελευταίο, το υλοποιεί ήδη το Τμήμα Συντήρησης της Εφορίας Αρχαιοτήτων  Κυκλάδων. Ένα στάδιο το οποίο αφορά στην συντήρηση όλων των εικόνων του ναού και του τέμπλου. Στις 8 Ιουνίου 2018, παρέλαβε τις πρώτες είκοσι εικόνες από το δωδεκάορτο του ενιαίου τέμπλου και τις μετέφερε στο Εργαστήριο Συντήρησης των Αθηνών προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης και διάσωσης.

Την Δευτέρα το πρωί, 10 Σεπτεμβρίου 2018, το εκκλησάκι θα λειτουργηθεί και όποιος θέλει μπορεί να το επισκεφθεί και να θαυμάσει το τέμπλο του.

Βρίσκεται στην αρχή των Μαινήτων , κάτω από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα της Σταματούλας Λυγίζου

Ποιός είπε ότι οι σύλλογοι μόνο να κάνουν γλέντια είναι;

 

1 Comment

  • ΜΑΛΛΟΝ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
    ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ‘ ΓΛΕΝΤΙΑ’ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΕΣΟΔΟ
    ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΙΝΗΤΩΝ
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio