Νέα

Λίγο θα κρατήσει άραγε η χαρά μας;

 Ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή προς Κομισιόν

Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής στην Άνδρο, χωρίς προηγούμενη υδρογεωλογική μελέτη!

Είναι δυνατόν να εκδίδεται Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), για διαχείριση απορριμμάτων και κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΥ), χωρίς να έχουν ελεγχθεί τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής;
Αυτό το παράδοξο συμβαίνει στην Άνδρο, όπου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έχει επιλέξει τη θέση «Πλούσκα» της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας (!!), που, όπως δηλώνει και το όνομά της, είναι περιοχή μεγάλης υδροφορίας με ύπαρξη μάλιστα γεωτρήσεων πόσιμου νερού!
Αυτά καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του σημειώνει ότι, ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, στον ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου που κατατέθηκε στην Κομισιόν, αναφερόταν ότι, «Όσον αφορά τις προγραμματιζόμενες υποδομές, επί του παρόντος αναμένεται η έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο «ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» Δήμου Άνδρου. Το εν λόγω έργο προτείνεται να κατασκευαστεί στη Θέση «Πλούσκα» της Δ.Ε. Υδρούσας του Δήμου Άνδρου».
Τονίζει επιπλέον ότι, «Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), κατόπιν αυτοψίας, πρότεινε (28.2.2018) , προ της αδειοδότησης, τη διενέργεια ειδικών υδρογεωλογικών μετρήσεων για αποκλεισμό μόλυνσης των υπογείων υδάτων και των γεωτρήσεων ύδρευσης, καθώς και «μελέτη που θα συμπεριλαμβάνει τα εν λόγω δεδομένα και συμπεράσματα».
Παρ’ όλα αυτά, αγνοώντας ουσιαστικά τις συστάσεις του ΙΓΜΕ, η αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, εξέδωσε ΑΕΠΟ στις 22.6.2018, «θέτοντας ως πρωθύστερο όρο τον έλεγχο τρωτότητας και υδατοπερατότητας του εδάφους, καθοδηγώντας όμως το ΙΓΜΕ «να χρησιμοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες γεωτρήσεις και εφόσον απαιτηθεί περαιτέρω να διανοιχτούν νέες, σε χώρους που δεν θα απαιτηθούν αδειοδοτήσεις και διανοίξεις οδοποιίας στην περιοχή»!!!
Ο Νίκος Χουντής, καταλήγοντας στην ερώτησή του, αφού καταγγέλλει τον προφανή παραλογισμό, ότι δεν είναι δυνατόν να εκδίδεται ΑΕΠΟ για την κατασκευή ΧΥΤΥ, χωρίς να έχουν ελεγχθεί πρώτα τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής καθώς και η τυχόν επίδραση του έργου στις γεωτρήσεις ύδρευσης, καλεί την Κομισιόν να βεβαιώσει ότι, σε κάθε περίπτωση, «προκειμένου για την έγκριση και, ενδεχομένως, συγχρηματοδότηση του έργου, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης υδρογεωλογική μελέτη, με τους όρους που επιβάλλουν η νομοθεσία και η επιστήμη».
Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: ΧΥΤΥ Άνδρου – Έκδοση ΑΕΠΟ χωρίς υδρογεωλογική μελέτη
Στον ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου που κατατέθηκε στην Κομισιόν (Νοέμβριος 2016), σημειώνεται ότι, «Όσον αφορά τις προγραμματιζόμενες υποδομές, επί του παρόντος αναμένεται η έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο «ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» Δήμου Άνδρου, στη Θέση «Πλούσκα» της Δ.Ε. Υδρούσας του Δήμου Άνδρου».
Το ΙΓΜΕ, κατόπιν αυτοψίας, πρότεινε, προ της αδειοδότησης, τη διενέργεια ειδικών υδρογεωλογικών μετρήσεων για αποκλεισμό μόλυνσης των υπογείων υδάτων και των γεωτρήσεων ύδρευσης, καθώς και «μελέτη που θα συμπεριλαμβάνει τα εν λόγω δεδομένα και συμπεράσματα».
Ωστόσο, στις 22.6.2018, το αρμόδιο Τμήμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, εξέδωσε (!!) ΑΕΠΟ, θέτοντας ως πρωθύστερο όρο τον έλεγχο τρωτότητας και υδατοπερατότητας του εδάφους, καθοδηγώντας όμως το ΙΓΜΕ «να χρησιμοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες γεωτρήσεις και εφόσον απαιτηθεί περαιτέρω να διανοιχτούν νέες, σε χώρους που δεν θα απαιτηθούν αδειοδοτήσεις και διανοίξεις οδοποιίας στην περιοχή», αναιρώντας ουσιαστικά τις προτάσεις του ΙΓΜΕ!!!
Ερωτάται:
Είναι δυνατόν να εκδίδεται ΑΕΠΟ, χωρίς να έχουν ελεγχθεί πρώτα τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και τυχόν επίδραση του έργου στις γεωτρήσεις ύδρευσης;
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να βεβαιώσει ότι, προκειμένου για την έγκριση και, ενδεχομένως, συγχρηματοδότηση του έργου, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης υδρογεωλογική μελέτη, με τους όρους που επιβάλλουν η νομοθεσία και η επιστήμη;

9 Σχόλια

  • Πάλι στον αέρα είμαστε….
    ρεζίλι γινόμαστε μια φορά ακόμη….
    τα σκουπίδια-σκουπίδια στους δρόμους 4 χρόνια….
    ρε αυτοί όλοι είναι για τα πανηγύρια για καφέδες και φεισμπουκ….
    ασε που μέρα την μέρα χωριό-χωριό στενάζει απο ΝΕΡΟ!!!! που στην Ανδρο….ξεμενουμε απο νερό!!!!
    Μια η λύση για την Άνδρο και την ξέρουμε όλοι μας
    άντε να δουμε ολοι οι επαγγελματιες μια ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ

  • Τελικά το ζήτημα των απορριμάτων στο νησί των ανέμων, θα ταλαιπωρήσει για αρκετό διάστημα ακόμη την τοπική κοινωνία της Ανδρου. Ενα βήμα εμπρός, δύο πίσω! Δε νομίζω να ξεκινήσουν εφέτος οι εργασίες στον ήδη εγκεκριμένο χώρο, όπως αρκετοί πίστευαν ως τώρα. Μέχρι στιγμής όμως οι Δημότες της Ανδρου πληρώνουν και μάλιστα αδρά για την υποτιθέμενη μεταφορά των απορριμάτων τους εκτός του νησιού, αφού προηγουμένως δεματοποιηθούν αυτά. Ενα σύστημα δηλαδή κοστοβόρο αρκετά για τον πολίτη, που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική κυβέρνηση ως πρέπει και καλείται μονίμως να πληρώνει τα καλώς και τα κακώς κείμενα.. Γιατί οτι γίνεται με χρηματοδότηση απο την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι στην ουσία εν μερη πληρωμένο και από τους Έλληνες πολίτες.

  • Οποιος χτίζει παλάτια στην άμμο με σάπια υλικά, τα βλέπει να γκρεμίζονται. Το ψέμα και ο δόλος έχουν κοντά ποδάρια!

  • ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ;;
    Ο Δήμος; (ΓΙΑΤΙ;)
    Η Μελετητική Εταιρεία (ΓΙΑΤΙ;)
    Μήπως απλούστατα και ωμά τους πέφτει πολύ ακριβή ;;;;;;;;
    Πόσο εγκληματικά άσχετος πρέπει να είναι κάποιος που προσπαθεί να περάσει χωροθέτηση, έγκριση περιβαλλοντικών όρων κλπ χωρίς την βασικότερη προϋπόθεση: ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ;
    Επιτέλους ας την κάνουν και ας την δημοσιεύσουν, να πληροφορηθούμε τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή…ή δεν έχουμε δικαίωμα πληροφόρησης;

  • Η λύση υπάρχει ! Τα συμφέροντα , τα ….κουκιά , και το οικονομικό κύκλωμα , δεω επιτρέπουν να δούμε και να βρούμε τη λύση.
    Όταν θα μπορέσει ο ανδριώτης να σκεφθει το πραγματικό καλό του τόπου του , μακρυά από το προσωπικό και ..τοπικιστικό του συμφέρον , τότε η λύση ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ. Ειδικά την ώρα που άλλα κυκλαδονήσια , χωριά της Άνδρου , αλλά και της ηπειροτικής Ελλάδας <> ! , εμείς καταστέφουμε τον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα του νησιού μας . ΒΛΕΠΕ ΙΓΜΕ και καθηγ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.
    Ευχαριστώ,

  • Αλήθεια γυρισε απο τις διακοπές ο Σουσούδης;;;
    κουράστηκε να
    παιζει basket…..
    δεν έκανε τιποτα σημαντικό για την ΑΝΔΡΟ;;;
    οχι άλλο Θεοδωράκη,Πολίτου,Τσατσομοίρου,Βιδάλη,Λάσκαρη,Μπάλλα,Βουραζέρη,Σκόρδο,Ψωμά,Πετρίση,χορτάσαμε θα..θα …
    η Ανδρος είναι στα αζήτητα,φτανει πιά επιτέλους

  • Η μόνη δυνατή λύση φαίνεται ότι είναι να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας γύρο από την περιοχή της χωροθέτησης. Και συνεπώς ύπαρξη πιθανότητας μόλυνσης του. Οι πραγματικά αυτηροί όροι και προδιαγραφές υλοποίησης, που τέθηκαν ως προϋποθέσεις ασφαλούς κατασκευής, δεν διασφαλίζουν από ανθρώπινα λάθη, κατασκευστικές ατέλειες, ή αστοχίες υλικών. Ο κόσμος δεν έχει πεισθεί μέχρι σήμερα. Ο λόγος είναι απλός. Δεν έχει παρουσιασθεί υδρογεωλογική μελέτη από αναγνωρισμένο, έγκυρο και επιστημονικά επαρκή μελετητή, που θα διαβεβαιώνει και θα αποκλείει, με πειστική και αδιαμφησβήτητη επιστημονική μεθοδολογία, τη μη επικινδυνότητα του έργου, για πιθανή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτή η πρεμούρα της όπως-όπως έγκρισης και έναρξης της κατασκευής και μετά μετράμε και διορθώνουμε, στερείται σοβαρότητας. Αντιβαίνει στη λογική της κατασκευής ενός έργου.
    Η απάντηση μου στο ερώτημα σου κ. Λουκίσα είναι να ληφθούν υπόψη οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΙΓΜΕ. ΠΡΙΝ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ. Για να διασφαλιστεί με πιστοποίηση ΙΓΜΕ ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Αν υπάρξει αυτή η πιστοποίηση, τότε να ξεκινήσει το έργο. Αν όχι, τότε να αναζητηθεί άλλος πιο κατάλληλος χώρος. Απλά πράγματα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio