Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει
στα εγκαίνια της έκθεσης
Τοπία/Greekscapes
Έλληνες Τοπιογράφοι και θαλασσογράφοι
από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα
Greek Landscape and Seascape Painters
From the 19th untill the 20th century
το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 και ώρα 20:00
στην Καϊρειο Βιβλιοθήκη, στη Χώρα της Άνδρου
Η ευρωπαϊκή ζωγραφική απεικονίζει ένα τοπίο γενικά και πειραματίζεται πάνω σε αυτό. Η Ελληνική σχολή της τοπιογραφίας —από την περίοδο της εθνικής ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα— δημιουργεί μία ζωγραφική του νόστου, που ανα-φέρεται σε ένα συγκεκριμένο τόπο, στον οποίο θέλει να επιστρέψει. Η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό ρεύμα τοπιογραφίας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την αντίστοιχη πορεία της ερμηνείας του τοπίου στην Ευρώπη.
Ο Κλασικισμός, το ύφος των περιηγητών του Ρομαντισμού, η Σχολή του Μο-νάχου και οι επιδράσεις από το Παρίσι ανευρίσκονται στα έργα των Ελλήνων θαλασσογράφων και τοπιογράφων, που παρουσιάζονται στην έκθεση με τους Βολανάκη, Αιμίλιο Προσαλέντη, Γεραλή κ.ά. Στη συνέχεια, οι συνάφειες με την Ιμπρεσιονιστική επανάσταση και την Εξπρεσιονιστική διάθεση υπήρξαν έντονες και χαρακτηριστικές, εδραιώνοντας τον δικό μας υπαιθρισμό (Κογεβίνας, Βεντούρας, Λουκίδης, Καντζίκης, Θωμόπουλος, Σπυρόπουλος, Κουτσουρής, Κρυστάλλης, Μάρκελλος, Σεργουλόπουλος).
Με την ανάπτυξη του Μοντέρνου κινήματος αποτολμάται μία προσπάθεια ανεύ-ρεσης της ελληνικότητας που ισορροπεί ανάμεσα στην παρατήρηση και την εξι-δανίκευση. Έργα που αγγίζουν την αφαίρεση και αποσκοπούν στην αποτύπωση του ελληνικού φωτός αντιπροσωπεύονται εδώ από τους Πρέκα, Τέτση, Απέργη, Ζούνη, Αντωνακάτου, Μανωλίδη, Πανιάρα, Χουλιαρά, Ζουμπουλάκη και Ψυχο-παίδη.
Η νοσταλγία του τόπου επανέρχεται και σήμερα, (στους πίνακες των Α. Γρηγόρα, Μακρή, Λασηθιωτάκη, Ρήνα, Ρόρρη, Κόττη, Σαρασίτη, Χάρου, Μπελτέκου, Μ. Ε. Παπαδημητρίου), προτείνοντάς μας ψυχικές καταστάσεις και βιώματα από τον φυσικό και δομημένο χώρο. Τον περιγράφει, τον φαντάζεται ή τον κατασκευά-ζει. Τα έργα που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έκθεση αυτό το συναίσθημα μεταφέρουν στο θεατή.
Στην έκθεση θα υπάρχει και το βιβλίο -κατάλογος των έργων, με εισαγωγή του Γεωργίου Ν. Τάττου
Διάρκεια έκθεσης έως την 1η Σεπτεμβρίου 2018
Καϊρειος Βιβλιοθήκη (πίσω από τον ΟΤΕ)
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:30 – 13:30 και 18:30 – 20:30, Σάββατο 11:30 -13:30, Κυριακή κλειστά
Τηλ. 22820 22262, e-mail [email protected]