Νέα

Μόνο το Σάββατο 14 /4 , "Σύντομη Συνάντηση "του Ντέιβιντ Λιν, σε όλες τις λίστες, πάντα στις δέκα καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Σύντομη Συνάντηση
Brief Encounter

Ανδριακά Επίκαιρα:  Ἐνα χταπόδι από σκουπίδια 


 Σύντομη Συνάντηση
Αγγλική δραματική 1945 | Α/Μ | Διάρκεια: 86′
Σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν

με τους: Σίλια Τζονσον, Τρέβορ Χάουαρντ, Σίριλ Ρέιμοντ, Στάνλεϊ Χόλογουεϊ

 

Το αριστούργημα του Ντέιβιντ Λιν “Σύντομη συνάντηση” προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου το Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Η συγκινητικότερη ίσως κινηματογραφική ιστορία ενός αδύνατου έρωτα, καθρέφτης μιας ολόκληρης κοινωνίας και του τέλους μιας εποχής.

Ψηφίστηκε δεύτερη καλύτερη βρετανική ταινία όλων των εποχών, ενώ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στις Κάννες και τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ.


Θρυλική ταινία του βρετανικού κινηματογράφου σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λην και βασισμένη σε θεατρικό μονόπρακτο του Νόελ Κάουαρντ με τίτλο Still Life. Το μονόπρακτο του Κάουαρντ γράφτηκε το 1936 και έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά στα λονδρέζικα θέατρα, μαζί με άλλα 9 μονόπρακτα που στο σύνολό τους έφεραν τον τίτλο Tonight at 8:30 με τον ίδιο τον Κάουαρντ και την Γκέρτρουντ Λόρενς. Όλες οι σκηνές του Still Life διαδραματίζονταν στο μπαρ του σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ οι σκηνές της ταινίας διαδραματίζονται σε όλα τα μέρη τα οποία αναφέρονται στο θεατρικό. Η ταινία επενδύθηκε μουσικά από τη Σονάτα Νο 2 για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.
Μια νοικοκυρά κι ένας γιατρός γνωρίζονται στο σιδηροδρομικό σταθμό και αρχίζουν να συναντιούνται μία φορά την εβδομάδα. Παντρεμένοι και οι δύο, αλλά ερωτευμένοι μεταξύ τους, προσπαθούν να διατηρήσουν με κάθε τρόπο την ιδιόρρυθμη, έντονη πλατωνική σχέση τους.
Η Λόρα Τζόνσον ζει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Αγγλίας με τον σύζυγό της. Μία ημέρα την εβδομάδα παίρνει το τρένο και επισκέπτεται το κοντινό Μίλφορντ για τα ψώνια της και για να παρακολουθήσει την απογευματινή παράσταση στον κινηματογράφο. Ένα βράδυ και ενώ περιμένει στο σταθμό του Μίλφορντ το τρένο για την επιστροφή, μπαίνει στο μάτι της σκόνη. Αυτό το ασήμαντο γεγονός θα αποτελέσει την αφορμή να γνωριστεί με τον γιατρό Άλεκ Χάρβεϊ.
Ο Άλεκ με το ίδιο δρομολόγιο πηγαίνει στο Μίλφορντ μία φορά την εβδομάδα όπου εργάζεται ως σύμβουλος στο τοπικό νοσοκομείο. Απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου, συνεχίζουν να συναντιούνται τακτικά στο μικρό καφέ του σταθμού.
Σιγά-σιγά αυτή η αμοιβαία συμπάθεια εξελίσσεται σε κάτι άλλο, κάτι βαθύτερο, όμως τόσο η Λόρα όσο και ο Άλεκ είναι παντρεμένοι και έχουν παιδιά…

Η κυκλοφορία της ταινίας συνοδεύτηκε από διθυραμβικές κριτικές. Οι κριτικοί στάθηκαν στον ευαίσθητο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα της ταινίας και η σχέση μεταξύ δυο ανθρώπων, στις υπέροχες ερμηνείες και την ασπρόμαυρη φωτογραφία της η οποία σε συνδυασμό με τη σκηνοθετική ικανότητα του Ντέιβιντ Λην, συντέλεσε στην ρομαντική ατμόσφαιρα της ταινίας[1]. Η ταινία προβλήθηκε κατά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια περίοδο που θεωρείται ότι οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη οικονομική και σεξουαλική ελευθερία και μπορούσαν να έχουν σύντομες συναντήσεις με αγνώστους. Φεμινίστριες κριτικές της περιόδου υποστήριξαν ότι η ταινία είχε ως σκοπό να την εξισορρόπηση των πραγμάτων τα οποία έπρεπε να γυρίσουν στην κατάστηση πριν τον πόλεμο.
Το 1999 το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στη 2η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες βρετανικές ταινίες όλων των εποχών.

Ντέιβιντ Λην

Ο Σερ Ντέιβιντ Λην (αγγλικά: David Lean, 25 Μαρτίου 1908 – 16 Απριλίου 1991) ήταν Άγγλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μοντέρ και παραγωγός. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του βραβεύτηκε με δύο Όσκαρ και ήταν υποψήφιος άλλες εννέα φορές. Επίσης βραβεύτηκε με τρεις Χρυσές Σφαίρες και Χρυσή Άρκτο από το Φεστιβάλ του Βερολίνου. Το 1990 έλαβε τιμητικό βραβείο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου για τη συνολική προσφορά του. Έχοντας γνωρίσει παγκόσμια αναγνώριση και επηρεάσει το έργο πολλών μεταγενέστερων συναδέλφων του, τον θυμόμαστε για τη δημιουργία επικών ταινιών μεγάλης κλίμακας, όπως Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι (1957), Ο Λώρενς της Αραβίας (1962), Δόκτωρ Ζιβάγκο (1965) και Το Πέρασμα στην Ινδία (1984).

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Έτος -Τίτλος  – Ελληνικός Τίτλος
1942 In Which We Serve Ναυάγιο στα νερά της Κρήτης
1944 This Happy Breed Για μια χαρούμενη ζωή
1945 Blithe Spirit Το πονηρό πνεύμα
Brief Encounter Σύντομη συνάντηση
1946 Great expectations Μεγάλες Προσδοκίες
1948 Oliver Twist Όλιβερ Τουίστ
1949 One Woman’s Story Το φθινόπωρο μιας αγάπης
1950 Madeleine Το μυστικό της Μάντλιν Σμιθ
1952 The Sound Barrier Πυρποληταί του ουρανού
1954 Hobson’s Choice Η εκλογή του Χόμπσον
1955 Summertime Διακοπές στη Βενετία
1957 The Bridge on the River Kwai Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι
1962 Lawrence of Arabia Ο Λώρενς της Αραβίας
1965 The Greatest Story Ever Told Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου
Doctor Zhivago Δόκτωρ Ζιβάγκο
1970 Ryan’s Daughter Η Κόρη του Ράιαν
1979 Lost and Found: The Story
of Cook’s Anchor (TV)
1984 A Passage to India Το Πέρασμα στην Ινδία

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio