Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, ώρα 12:00
Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου Άνδρου
Ενημερωτική ομιλία της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας : “Εκεί που σταματάει η Επιστήμη, η Ανθρώπινη Προσφορά δίνει λύσεις…”
Ομιλήτριες: Μαρία Παγώνη, Γεωργία Τούντα, Ζωή Αραπίδου
Συζήτηση με το κοινό – Προβολή φιλμ-Λήψη δειγμάτων και εγγραφή στην ΕλληνικήΔεξαμενή Δοτών
Με την Υποστήριξη :Διεύθυνσης Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου -ΑΒ Food Market – Fast Ferries – Ostria Apartments
Στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές ανάγκες σε αίμα, αιμοπετάλια, αιμοποιητικά κύτταρα για την υποστήριξη των ασθενών με αιματολογικά νοσήματα, που υποβάλλονται σε θεραπεία και μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
Οι αιματολόγοι ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους, που έχουν ανάγκη «τα πολύτιμα κύτταρα», αγωνιζόμαστε μαζί τους για την ποθητή θεραπεία, βιώνουμε την προσπάθειά τους, τα προβλήματά τους, το συνεχή αγώνα, που δίνουν, την αγωνία τους, αλλά και την αγωνία των αγαπημένων τους.
Ο εθελοντής, μη αμειβόμενος, δότης οργάνων, ιστών και κυττάρων είναι ο πιο ευαισθητοποιημένος πολίτης, ο οποίος με την κοινωνική ευαισθησία του και τον αλτρουισμό του δεν προσφέρει απλώς σε όσους έχουν ανάγκη, αλλά, και αυτό είναι το σημαντικότερο, με την προσφορά του περιφρουρεί το πολυτιμότερο αγαθό, αυτή την ίδια τη ζωή. Οι εθελοντές αιμοδότες είναι το φυτώριο των αιμοπεταλιοδοτών και των δοτών αιμοποιητικών κυττάρων.
Οι δότες αιμοποιητικών κυττάρων είναι πάντα ζωντανοί και υγιείς δότες, όπως οι αιμοδότες. Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη, όσο ανεκτίμητο δώρο είναι η ζωή. Ο διάσημος τενόρος Jose Carreras, αποτιμώντας αυτή την προσφορά λέει: «Αυτό, που μετράει περισσότερο δεν είναι η επιτυχία, όσο πολύτιμη κι αν είναι, αλλά ό,τι κάνουμε ο ένας για τον άλλο σαν ανθρώπινα όντα». Η διαδικασία της συλλογής των αιμοποιητικών κυττάρων, είτε γίνεται από το μυελό των οστών, είτε από το αίμα, με τον ίδιο τρόπο, που κάποιος δίνει αιμοπετάλια, είναι απλή, εύκολη, ανώδυνη, χωρίς καμία άμεση, ή απώτερη επιπλοκή για το δότη. Ο δότης αιμοποιητικών κυττάρων, χωρίς τίποτα να έχει στερηθεί ο ίδιος, συνεχίζει τη ζωή του. Ωστόσο, έχοντας προσφέρει ένα κομμάτι από τον εαυτό του, δίνει την ευκαιρία και σε κάποιον άλλο άνθρωπο να διεκδικήσει τη ζωή.
Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πολλές μεταμοσχεύσεις το χρόνο, τόσο από συγγενείς, όσο και από μη συγγενείς εθελοντές δότες. Ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων, ανά έτος, είναι μεγαλύτερος από το μέσο αριθμό για την Ευρώπη. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα μοσχεύματα προέρχονται από το εξωτερικό. Και αυτό συμβαίνει, γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 30.000 δότες μυελού, ενώ στην Κύπρο, με πληθυσμό υποδεκαπλάσιο 130.000. Στην Ελλάδα δεν έχουμε φθάσει στο επίπεδο ούτε καν τις ανάγκες σε αίμα να καλύπτουμε από εθελοντική προσφορά. Το 50% των αναγκών καλύπτεται, ακόμα, από το συγγενικό περιβάλλον.
Οι Έλληνες, ως λαός, έχουμε ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είμαστε ενθουσιώδεις, παρορμητικοί, συναισθηματικοί, πρόθυμοι να προσφέρουμε, αλλά και επηρεαζόμαστε εύκολα και εύκολα αλλάζουμε γνώμη και αναβάλλουμε.
Από την άλλη, υπάρχει πραγματικά έλλειψη συστηματικής ενημέρωσης για την προώθηση του εθελοντισμού, που αφορά την προσφορά αίματος, αιμοποιητικών κυττάρων, ομφάλιου αίματος (ομφαλοπλακουντιακό αίμα). Υπάρχουν πολλές αξιόλογες, αλλά αποσπασματικές ενέργειες. Ό,τι χρειάζεται είναι κοινή γλώσσα, σαφής και κατανοητή, υπευθυνότητα και συντονισμένες δράσεις.
Με όλα αυτά στο μυαλό μας, οι Έλληνες αιματολόγοι αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την εκστρατεία ενημέρωσης για τον εθελοντισμό και ιδιαίτερα την προσφορά αίματος, αιμοπεταλίων και αιμοποιητικών κυττάρων για ασθενείς, που πάσχουν από αιματολογικά νοσήματα. Οι στόχοι μας είναι:
να απομυθοποιήσουμε το φόβο
να διαλύσουμε μύθους και προκαταλήψεις, με άμεση και σαφή ενημέρωση από επαγγελματίες υγείας
να κάνουμε οικεία την έννοια του εθελοντή δότη αιμοποιητικών κυττάρων, ώστε να εγγράφονται νέοι, απόλυτα συνειδητοποιημένοι, εθελοντές, δότες στην ισχνή ελληνική δεξαμενή, και, βέβαια
να ενημερώσουμε για τη χρησιμότητα και τη χρήση των αιμοποιητικών κυττάρων του ομφάλιου αίματος, όταν αυτά προσφέρονται σε δημόσια τράπεζα, αντί να φυλάσσονται σε ιδιωτική.
Στην προσπάθεια μας αυτή απευθυνθήκαμε αρχικά και συνεχίζουμε, στο ευρύ κοινό με ανοιχτές ομιλίες, με συμμετοχή γιατρών, πασχόντων, δοτών, εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων. Στη συνέχεια, απευθυνθήκαμε με ομιλίες σε δήμους, σε στρατόπεδα και κυρίως σε σχολεία. Τα σχολεία είναι πολύτιμος κρίκος σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης του εθελοντισμού, της συλλογικής συνείδησης, της κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι μαθητές είναι οι άνθρωποι, που θα μεταλαμπαδεύσουν και θα πολλαπλασιάσουν το μήνυμα, είναι οι αυριανοί εθελοντές δότες. Σημαντική είναι η βοήθεια των φοιτητικών ομάδων εθελοντικής αιμοδοσίας στα Γιάννενα, την Αθήνα, τη Λάρισα. Με τη βοήθειά τους διοργανώνονται αιμοδοσίες, ενημέρωση και εγγραφή των νέων παιδιών στη δεξαμενή των εθελοντών δοτών μυελού και ενημερώσεις σε σχολεία.
Στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε πολλούς ακόμη συμπαραστάτες, ανθρώπους πρόθυμους να βοηθήσουν και να προσφέρουν γνώση από τη γνώση τους, χρόνο από το χρόνο τους, ένα κομμάτι από τον εαυτό τους. Κάποιοι, μάλιστα, μας «κατηγόρησαν» γιατί δεν τους μιλήσαμε νωρίτερα, γιατί δεν τους δόθηκε νωρίτερα η ευκαιρία να μάθουν και να δωρίσουν! Φυσικά, δεν έλειψαν κάποιοι, που διαφώνησαν με αυτό που κάνουμε.
Οι αιματολόγοι της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας