Ο Δήμος Άνδρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σκοπεύει να προβεί σε αποκατάσταση και επανακαλλιέργεια εγκαταλειμμένων χωραφιών με αναβαθμίδες στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE16 CCA/GR/000050 “Μετατροπή των εγκαταλειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή”. Η αποκατάσταση θα γίνει στο μέτρο των δυνατοτήτων του προγράμματος, μέσω συντήρησης των υφιστάμενων αναβαθμίδων με χρήση τοπικών παραδοσιακών μεθόδων και υλικών (κυρίως σχιστολιθικών πλακών ή άλλων δομικών υλικών). Θα δοθεί έμφαση στην καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών με σύγχρονες μεθόδους, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής οικονομίας.
Για το σκοπό αυτό, ζητείται από τους ιδιοκτήτες η παραχώρηση της χρήσης εκτάσεών τους στο πρόγραμμα για περίοδο συνολικά 10 ετών, προκειμένου να συντηρηθούν και να καλλιεργηθούν για τους σκοπούς του, λαμβάνοντας υπόψη την διατήρηση της φύσης και του τοπίου, την εφαρμογή ορθών πρακτικών διαχείρισης της γης και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Η παραχώρηση θα γίνει με συμφωνητικά που θα διασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης. Οι παραχωρημένες εκτάσεις θα συντηρηθούν και θα καλλιεργηθούν με βάση πρότυπο σχέδιο καλλιέργειας από συνεργεία και εξοπλισμό του προγράμματος, με σκοπό να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους νοικοκυρεμένες και λειτουργικές μετά την παρέλευση της δεκαετίας.
Ο Δήμος Άνδρου καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Η επιλογή των εκτάσεων που θα αξιοποιούνται θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:
(1) Τύπος και κατάσταση των αναβαθμίδων, καθώς και συνολικότερα του υπό καλλιέργεια αγρού. Θα δοθεί προτεραιότητα σε χωράφια των οποίων οι ξερολιθιές δεν παρουσιάζουν καταστροφές μεγαλύτερες του 10%.
(2) Προσβασιμότητα. Τα χωράφια θα πρέπει να είναι προσβάσιμα μέσω υφιστάμενων αγροτικών οδών ή μέσω του δικτύου μονοπατιών του νησιού.
(3) Καταλληλότητα του αγρού για τις προτεινόμενες καλλιέργειες του προγράμματος, με βάση το υπό εκπόνηση καλλιεργητικό σχέδιο.
Όσοι ιδιοκτήτες γης είχαν υπογράψει την σχετική επιστολή υποστήριξης του προγράμματος και πρόθεσης συνεργασίας κατά την περίοδο υποβολής της πρότασης, θα έχουν προτεραιότητα στην επιλογή.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προσκομίζοντας φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας (π.χ. συμβόλαιο ή άλλο σχετικό έγγραφο) που να τεκμηριώνει το δικαίωμά τους στο χωράφι και συμπληρώνοντας την σχετική υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν επιδοτούνται και δεν έχουν εισοδήματα από το συγκεκριμένο χωράφι. Η εν λόγω έκταση θα πρέπει να μην έχει δασικό χαρακτήρα και να επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία. Η διαδικασία θα είναι συνεχής ο δε πρώτος κύκλος θα ολοκληρωθεί στις 20/1/2018. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες:
• κ. Φ. Λουκρέζης τηλ. 2282360244, e-mail: [email protected]
• κ. Ι. Νικολάου τηλ. 6973393915, e-mail: [email protected]
Ο Δήμος Ανδρου συμμετέχει στο πρόγραμμα LIFE για την επανακαλλιέργεια εγκαταλειμμένων αναβαθμίδων για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το πρόγραμμα αυτό θα προβεί στην επιδεικτική μεγάλης κλίμακας αποκατάσταση – επαναχρησιμοποίηση – επανακαλλιέργεια εγκαταλειμμένων αναβαθμίδων στην Άνδρο, ως πράσινων υποδομών που μπορούν να εξομαλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (α) στο φυσικό περιβάλλον, (β) στα νησιωτικά οικοσυστήματα και (γ) στο πολιτισμικό τοπίο του ευρύτερου Αιγαίου, μέσω της εφαρμογής της συμμετοχικής επιστασίας γης, συμβάλλοντας στην βιώσιμη ανάπτυξη της Άνδρου και προάγοντας την οικολογική αξία της περιοχής. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πράσινο Ταμείο, ο Δήμος Άνδρου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αθήνας και η Τράπεζα Σπόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.