Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1169/2011 (άρθρο 44) και την εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου 20303/22-12-2014 του Ε.Φ.Ε.Τ, καθίσταται υποχρεωτική η παροχή πληροφοριών σχετικά με τα αλλεργιογόνα για όλα τα τρόφιμα που προσφέρονται μη προσυσκευασμένα προς πώληση στον καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης.(π.χ. αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, οπωροπαντοπωλεία, οβελιστήρια, σνακ μπαρ κ.α). Συνεπώς, θα πρέπει σε κάθε μονάδα εστίασης & αναψυχής να υπάρχει ευανάγνωστη πινακίδα εντός της επιχείρησης σε εμφανές σημείο, αλλά και ένδειξη στους τιμοκαταλόγους, που θα καλεί τον καταναλωτή-πελάτη να απευθυνθεί στο προσωπικό της επιχείρησης, προκειμένου να ενημερωθεί για περιεχόμενα συστατικά των τροφίμων στα οποία μπορεί να έχει αλλεργίες ή δυσανεξίες.
Ο κατάλογος με τις αλλεργιογόνες ουσίες ή τις ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξίες, έχει ως εξής:
- Σιτηρά που περιέχουν γλουτένη
- Θαλασσινά με κέλυφος (πχ καβούρια, γαρίδες, αστακοί κ.λ.π)
- Αραχίδες (κοινώς αράπικα φυστίκια)
- Σόγια
- Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα
- Ξηροί καρποί με κέλυφος (πχ αμύγδαλα, καρύδια κ.λ.π)
- Αυγά
- Ψάρια
- Σέλινο
- Μουστάρδα
- Σπόροι σουσαμιού
- Διοξείδιο του θείου και θειώδεις ενώσεις
- Λούπινο
- Μαλάκια (πχ αχιβάδες, καλαμάρια, χταπόδια κλπ)
Προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων, η πινακίδα που πρέπει να τοποθετηθεί δύναται να έχει την εξής μορφή:
«Παρακαλούμε ενημερώστε το προσωπικό της επιχείρησης μας για τυχόν αλλεργίες ή δυσανεξίες
που μπορεί να έχετε σε διάφορες ουσίες που εμπεριέχονται στα τρόφιμα.»
ΕΚ 1169/2011
Ομοίως, η ένδειξη στους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων μπορεί να έχει ως εξής:
«Παρακαλούμε ενημερώστε το προσωπικό της επιχείρησης για τυχόν αλλεργίες ή δυσανεξίες που έχετε.
Το μενού μας μπορεί να περιέχει αλλεργιογόνες ουσίες ή ίχνη αυτών.»
ΕΚ 1169/2011
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τo Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου. Έλεγχοι για την εφαρμογή των ανωτέρω θα ακολουθήσουν από τους υπαλλήλους του Τμήματος.