Ο Δήμος Κοζάνης, η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας & Μέριμνας σας προσκαλούν στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού
, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, στις Εκδηλώσεις Μνήμης για τα Είκοσι Χρόνια από την Κοίμηση του Μητροπολίτη Διονυσίου Ψαριανoύ.
11:30 π.μ. Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες υπό το συντονισμό του κ. Απόστολου Παπαδημητρίου.
«Ο λόγος και τα πράγματα της Εκκλησίας κατά το μακαριστό Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιο», Δέσπω Αθ. Λιάλιου, π. Αντιπρύτανις Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
«Το κηρυκτικό έργο του Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου», Σταύρος Ζουμπουλάκης Συγγραφέας – Πρόεδρος Εθνικής βιβλιοθήκης Ελλάδας
Ο Διονύσιος Ψαριανός και ο Θ. Βαλτινός ως «Νέοι» και «Γέροντες» ομού», Βασίλης Π. Καραγιάννης, συγγραφέας – εκδότης “Παρέμβασης”
«Αναδιφήσεις στη συλλογή χειρογράφων εκκλησιαστικής μουσικής του Μητροπολίτη Διονυσίου Ψαριανού», Δημήτριος Σκρέκας, Δρ. Βυζαντινής φιλολογίας Πανεπιστημίου Οξφόρδης
«Ζώντας με τον “παππού” Διονύσιο», Παναγιώτης Δημόπουλος, Μουσικός – Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Πρόεδρος ΚΔΒΚ.
Παρουσίαση Εκκλησιαστικών ύμνων που συνέθεσε ο Μακαριστός Διονύσιος Ψαριανός, από τη Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κοζάνης «Οι Τρεις Ιεράρχαι«, με Χοράρχη τον πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου Κοζάνης, κ. Αναστάσιο Καγκαρά.
********************
8: 30 μ.μ Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού
Ψαλτική Εκδήλωση“ … Μετάρσια, πτερωτά ” : Άγγελοι
Ψάλλει ο Χορός Ψαλτών “ Οι Μαΐστορες της ψαλτικής τέχνης” , με Χοράρχη τον καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη.
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ
Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης: χορός ψαλτών που ιδρύθηκε το έτος 1983, είναι πλέον ένα πολύ γνωστό διεθνώς καλλιτεχνικό σχήμα, που έχει μέχρι τώρα πραγματοποιήσει περισσότερες από 400 παραστάσεις ανά τον κόσμο, ενώ ως τώρα έχουν ηχογραφήσει πάνω από 25 ψηφιακούς δίσκους.
Η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κοζάνης «Οι Τρεις Ιεράρχαι» ιδρύθηκε το 1998 και αριθμεί 28 μέλη. Στη διάρκεια της πολυετούς παρουσία της έχει λάβει μέρος σε πλήθος εκδηλώσεων βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΣΤΕΓΗ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο κατά κόσμον Νικόλαος Ψαριανός γεννήθηκε στον Πιτροφό της Άνδρου το 1912. Ήταν το πρώτο από τα οκτώ παιδιά του ιερέα Λεωνίδα Ψαριανού και της Πρεσβυτέρας Μαριγώς. Από πολύ νέος, είχε επιδείξει εκτός από τα άλλα του προσόντα και καλλιτεχνική προδιάθεση, γιατί ό,τι έφτιαχνε με τα χέρια του ξεχώριζε ιδιαίτερα. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στον Πιτροφό και πήγε γυμνάσιο στη χώρα της Άνδρου, περπατώντας καθημερινά επί 3 ώρες μαζί με άλλους συμμαθητές του.
Το 1927 οι θείοι του αρχιμουσικοί Νίκος και Κώστας Λάβδας, τον συμπεριέλαβαν στη Μαντολινάτα Αθηνών πού οι ίδιοι είχαν ιδρύσει στη Πλάκα και σπούδασε εκεί μουσική επί δύο χρόνια. Ο πατέρας του όμως είχε ανάγκη από τη βοήθειά του και τον κάλεσε στο χωριό όπου επί δύο χρόνια ασχολήθηκε με αγροτικές δουλειές, ενώ παράλληλα έψελνε στην εκκλησία του Άγιου Παντελεήμονα. Όπως ο ίδιος έλεγε: “Ξεκίνησα να γίνω δάσκαλος και παπάς στο χωριό μου, κατ’ επιθυμία του πατέρα μου σπούδασα μουσική, κινδύνευσα να γίνω πλοίαρχος και τελικά ακολούθησα την έμφυτη κλίση μου και έγινα Κληρικός”.
Το 1934 μετά την απόλυσή του από το ναυτικό όπου υπηρέτησε, χειροτονήθηκε με την ευχή του πατέρα του Διάκος εις τον Πόρο, στη συνέχεια Ιερέας και κατόπιν πήρε το οφίτσιο του Αρχιμανδρίτη. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1942. Το 1952 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ρωγών και το 1957 εξελέγη Μητροπολίτης Σερβίας και Κοζάνης. Από αυτή τη θέση διακονούσε την εκκλησία μέχρι το θάνατό του το 1997, ενώ παράλληλα δημιούργησε πλούσιο συγγραφικό έργο, έμμετρο και πεζό.
Ενδιάμεσα υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στην Ιερά Μητρόπολη Τριπόλεως και κατόπιν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου αναδείχθηκαν τα σπάνια διοικητικά, ιερατικά και λειτουργικά του προσόντα. Ο Διονύσιος έγραφε με την ίδια σχεδόν άνεση, σονέτο, τροπάριο, μουσική, ποίηση, κήρυγμα, διήγημα, μελέτη και δοκίμιο. Οι κριτικοί είχαν διακρίνει από τότε το γνήσιο ταλέντο του και την επίμονη φροντίδα του για την επιμελημένη φράση και τη λογοτεχνική έκφραση.
Δελτίο Τύπου και φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις, παρουσία του Δημάρχου Άνδρου , Θεοδόση Σουσούδη
Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 20 χρόνια από την Κοίμηση του Μητροπολίτη Διονυσίου με τη συμμετοχή του Δήμου Άνδρου
Τη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου Ψαριανού, τίμησε ο Δήμος Άνδρου, με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από την κοίμησή του. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Κοζάνης, σε συνεργασία με την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας & Μέριμνας, πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη, χθες, Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017.
Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο συγγραφέας Απόστολος Παπαδημητρίου, ο οποίος βάσει προγράμματος, έδωσε πρώτα τον λόγο στους Δημάρχους Άνδρου και Κοζάνης, κ.κ. Θεοδόση Σουσούδη και Λευτέρη Ιωαννίδη, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό. Από την πλευρά της Άνδρου, η Καΐρειος Βιβλιοθήκη απέστειλε χαιρετισμό, ο οποίος και αναγνώστηκε στην εκδήλωση, ενώ κλήθηκε να χαιρετίσει την εκδήλωση και ο πρώην Υπουργός και πρώην Δήμαρχος Κοζάνης κ. Πάρης Κουκουλόπουλος.
Η συνέχεια περιελάμβανε τις ομιλίες τεσσάρων σημαντικών ανθρώπων που, έχουν μελετήσει ενδελεχώς το έργο του Μητροπολίτη Διονυσίου, οι τρεις εκ των οποίων, μάλιστα, τον γνώριζαν και τον είχαν παρακολουθήσει. Ο κάθε ομιλητής αναφέρθηκε σε ξεχωριστό τμήμα του πολύπλευρου έργου του Μακαριστού Μητροπολίτη, όλοι τους, όμως, συνέκλιναν στο γεγονός ότι πρόκειται για μια σημαίνουσα προσωπικότητα, με σπουδαία πνευματική καλλιέργεια, πολυσήμαντη δράση και ανιδιοτελή προσφορά.Πρώτη μίλησε η κυρία Δέσπω Αθ. Λιάλιου, π. Αντιπρύτανις Α.Π.Θ. σχετικά με τον λόγο και τα πράγματα της Εκκλησίας κατά τον Μακαριστό Διονύσιο και ακολούθησε ο συγγραφέας και Πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος ανέλυσε το κηρυκτικό έργο του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης.
«Ο Διονύσιος Ψαριανός και ο Θ. Βαλτινός ως Νέοι και Γέροντες ομού», ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Βασίλη Π. Καραγιάννη, συγγραφέα και εκδότη του περιοδικού «Παρέμβαση». Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Δημήτριος Σκρέκας, Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Οξφόρδης και αναφέρθηκε στη συλλογή χειρογράφων εκκλησιαστικής μουσικής του Μακαριστού Μητροπολίτη. Τελευταίος, μίλησε, ο μουσικός, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της ΚΔΒΚ κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, ο οποίος σε πιο οικείο τόνο, μίλησε για τη ζωή με τον «παππού» Διονύσιο.
Μεταξύ των τεσσάρων ομιλητών, έγινε και παρουσίαση εκκλησιαστικών ύμνων που συνέθεσε ο Μακαριστός Διονύσιος Ψαριανός, από τη χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κοζάνης «Οι Τρεις Ιεράρχαι», με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου Κοζάνης, κ. Αναστάσιο Καγκαρά.
Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιος, κατά κόσμον Νικόλαος Ψαριανός γεννήθηκε στον Πιτροφό της Άνδρου το 1912 και ήταν το πρώτο από τα οκτώ παιδιά του ιερέα Λεωνίδα Ψαριανού και της Πρεσβυτέρας Μαριγώς. Ξεχώρισε για το ποιμαντικό και για το πνευματικό του έργο ως αρχιερέας, ενώ υπήρξε και σπουδαίος κατηχητής.
Το συγγραφικό του έργο, έμμετρο και πεζό, ιδιαίτερα πλούσιο. Παράλληλα, δημοσίευσε πλήθος άρθρων, μελετών και κηρυγμάτων. Ο Μακαριστός Διονύσιος διακρίθηκε τόσο για τα διοικητικά, όσο και για τα ιερατικά του προσόντα. Μητροπολίτης Κοζάνης εξελέγη το 1957 και το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατό του αείμνηστου Μητροπολίτη. Η Άνδρος τίμησε ένα εκλεκτό τέκνο της και η Κοζάνη έναν σπουδαίο ευεργέτη της, ο οποίος δώρισε στον Δήμο την πλούσια προσωπική βιβλιοθήκη του, στο σύνολό της. Το κενό που άφησε είναι δυσαναπλήρωτο, αλλά το «φωτισμένο» έργο του λειτουργεί ως «πυξίδα» και αφυπνίζει όλους εμάς τους νεότερους.
Από το Γραφείο Ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου