Το «Καλάθι Πρωινού» του Νοτίου Αιγαίου, ένα καλάθι γεμάτο μοναδικά κυκλαδίτικα προϊόντα για ένα νέου τύπου πρωινό που μπορούν να προσφέρουν πλέον τα τουριστικά καταλύματα, παρουσιάστηκε την Κυριακή26 Νοεμβρίου 2017, στην Αθήνα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 2ου ανοιχτού Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στο πλαίσιο της έκθεσης Xenia
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το «πάντρεμα» της γαστρονομίας των νησιών του Αιγαίου, σε μια προσπάθεια προβολής των περισσοτέρων προϊόντων που παράγονται στα νησιά μας.
Προϊόντα και συνταγές που για χρόνια ήταν σχεδόν ξεχασμένα, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο προκειμένου να εμπλουτίσουν το πρωινό που διατίθεται στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα εστίασης.
Στη διάρκεια της παρουσίασης, οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυγόσουπες (μπαγιάτικο ψωμί ή παξιμάδι βουτηγμένο στο γάλα και το αυγό), φουρτάλια (παραδοσιακή ομελέτα με πατάτες και ντόπια χοιρινά), αυγά με συγκάθορο, αυγό με μαρμελάδα και ντομάτα, κρασοτύρι με γλυκό ντοματάκι, Ροδίτικη λαδόπιτα , φανουρόπιτα κ.α. όπως τα ετοίμασε και τα παρουσιάσε πολυμελής αντιπροσωπεία μελών της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων από όλα τα νησιά.
Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων είναι και ο Δημήτρης Γιγίνης που με αντριώτικα τυριά , “Καλογερικό” ψωμί, συγκάθουρα, λούζες, λουκάνικα, αμυγδαλωτά και παστιτσάκια αντιπροσώπευσε επάξια την Άνδρο στην παρουσίαση.
Απώτερος στόχος της παρουσίασης του «Καλάθι Πρωινού» είναι η τεράστια γκάμα από προϊόντα αλλά και συνταγές από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου να διατίθεται στους επισκέπτες.
Ο πρωτογενής τομέας και τα εξαιρετικά προϊόντα των νησιών, με την υψηλή διατροφική αξία έρχονται και πάλι στο προσκήνιο μαζί με τις παραδοσιακές συνταγές.
Η εκδήλωση αποτελεί δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Taste the Seasons, της Γαστρονομικής Περιφέρειας για το 2019.